Lekkasjer til flere medier tyder på at Draghi vil legge fram en konkret plan om oppkjøp av statsobligasjoner etter styremøtet i Den europeiske sentralbanken (ESB) torsdag.

Planen dreier seg om kjøp av obligasjoner med opptil tre års løpetid i annenhåndsmarkedene, opplyser en kilde med god kjennskap til saken til Financial Times. På den måten skal lånekostnadene til de kriserammede landene Spania og Italia presses ned.

Omfanget av oppkjøpene er uklart, men to sentralbankkilder antyder overfor nyhetsbyrået Bloomberg at Draghi vil si det magiske ordet «ubegrenset».

— I øyeblikket er fokuset på ordet «ubegrenset». Hvis det faktisk bekreftes av Draghi på møtet, innebærer det et nytt skritt i ESBs retorikk. Det vil sende et kraftig signal til markedene, sier Thomas Costerg fra Standard Chartered Bank.

— Vil sterilisere

Ryktene om ESBs nye strategi førte til at euroen styrket seg i valutamarkedene onsdag. Kursen steg til 1,26 dollar da Bloomberg publiserte sin sak om obligasjonskjøpene.

— Alle disse rapportene tyder på at ESB faktisk er rede til å gjøre noe, sa Sebastien Galy fra storbanken Société Générale.

Det kommer imidlertid også signaler om at sentralbanken vil begrense seg. Kritikere hevder oppkjøpene av statsgjeld i praksis dreier seg om «å trykke penger», og regjeringen i Tyskland frykter at strategien vil føre til høy inflasjon.

For å dempe denne frykten planlegger Draghi angivelig å «sterilisere» obligasjonskjøpene, noe som innebærer å trekke like mye penger ut av finanssystemet som ESB bruker på å kjøpe statsgjeld. Det kan skje ved å låne tilsvarende summer fra europeiske banker.

Betingelser

Det har lenge vært klart at Draghis plan innebærer betingelser for landene som skal nyte godt av obligasjonskjøpene. De vil trolig måtte be om hjelp fra EUs redningsfond og godta strukturelle reformer og budsjettkontroll.

Financial Times peker på at ESB løper en risiko og vil stå overfor et dilemma hvis et av de kriserammede landene senere bryter betingelsene.

Skal sentralbanken da være streng og stanse oppkjøpene av landets statsgjeld? Det vil i så fall kunne utløse panikk i finansmarkedene, galopperende lånekostnader og økt fare for statskonkurs.

— Motoren må fikses

Alternativet er å se gjennom fingrene med løftebruddet og fortsette oppkjøpene som om ingenting var skjedd. Men da blir det vanskelig å presse fram reformene mange analytikere mener er nødvendige for å løse de mer grunnleggende problemene i eurosonen.

— Det er bra at ESB planlegger kjøp av statsobligasjoner. Men du kan ikke polere en bil og håpe at det fikser motoren. Europa trenger strukturelle endringer, sier Manish Singh fra selskapet Crossbridge Capital.

Ifølge Bloomberg og Financial Times kommer ikke ESB til å fastsette noen øvre grense for statsrentene i de kriserammede landene. En av årsakene skal være at det er vanskelig å finne en metode for å avgjøre hva som er et rimelig rentenivå.

(©NTB)