Data-eventyret i Vik

En sogning har kunder som IBM og NASA. Vi har besøkt den lille «i skyen-bedriften» som holder til i Vik i Sogn.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Jeg jobber ikke i Vik. Jeg jobber på internett.

Det pleide Torstein Hønsi, CTO og eier av High Soft i Vik i Sogn, å si da han de første årene satt alene i kjelleren og folk spurte ham om hvordan det var å ikke ha kollegaer.

Nå er han ikke alene lenger. Bedriften har fem ansatte og tjener gode penger på egenutviklede javascript.

Netteventyret fra Vik begynte noen år før Nasa, IBM, Mastercard og en rekke andre tungvektere banket på vikjens dør. I 2006 utviklet Hønsi et javascript som viste bildeserier på nettet. Dette fikk han svært god respons på.

Les også

[No available link text]

— Da skjønte jeg at kanskje noen ville betale for det jeg hadde utviklet, forteller Hønsi.

Dette videreutviklet han til det som er hovedproduktet til firmaet i dag, Highcharts, en interaktiv, grafisk visualiseringsverktøy for visning av tall og statistikk på nettet.

— Jeg gjorde ferdig dette produktet en fredag i november i 2009 og tok helg, forteller Hønsi.

Etter helgen brukte han åtte timer på markedsføring via forum og blogger på nettet. Dagen etterpå hadde han 13.000 treff på siden og fem direkte mail om produktet.

Les også

[No available link text]

Internasjonale kunder

I dag er 200.000 mennesker innom nettstedet hver måned. Firmaet har 35 av de 100 selskapene på Fortune 500 Global som kunder. Det vil si at flere av de største selskapene i verden ønsker å bruke produktene vikjene tilbyr. De betaler penger for en lisens.

— Da vi fikk BBC som kunde, gikk vi på «Meieriet» og feiret med å spise gammelost, forteller Grethe Hjetland, som ble hentet inn som daglig leder i bedriften i 2010.

Kunne ikke programmere

Torstein Hønsi er utdannet geolog, og hadde ikke gjort noe avansert på en datamaskin før han i 2000 begynte å bli mer aktiv.

— Jeg fant ut at jeg likte godt å kode på datamaskinen, og etterhvert utviklet det seg til mer avanserte program og tjenester, forteller han.

Kombinert med fotointeressen og et godt blikk for informasjonsdesign, så resulterte det i en liten bedrift i skyen i Vik.

Ikke et øre i markedsføring

Ikke en krone er brukt i markdsføring, og søker du påJavascript charts på google, så ligger Vik-bedriften øverst i søket. En av grunnene er trolig at man kan laste ned produktene og prøve dem først. Dette har vært gjennomført siden oppstarten av firmaet.

— Så har kundene mulighet til å finne ut om dette er noe de kan bruke, sier Hønsi.

Oppskriften for å lykkes

Hønsi mener det er flere elementer som har gjort at de har lykkes med produktene sine. Men han trekker frem brukerene i fokus, god design og brukervennlighet og ikke minst oppbygging av forum for de som bruker visualiseringsskriptene.

— Noen vil kanskje si at det er bortkastet tid å snakke med utviklere som ikke har brukt penger på å kjøpe lisens, men det er vår markedsundersøkelse. I tillegg har vi ønskelister fra brukerene våre, og utvikler produktene og nye produkter ut i fra dette, forteller Hønsi.

Denne måten å jobbet på åpnet et nytt marked for bedriften, og nå har de nettopp lansert en visualiseringsløsning for akjsemarkdet, Highstock.

Firmaet har også fått et eget kapittel i fagboken om nettutvikling «Web Development Recipes».

vik17.jpg
vik15.jpg
Publisert: