Varslet om brannfelle i mars

Publisert Publisert

BRANNFELLE: Denne porten er vanligvis stengt med en solid kjetting, og var en av grunnene til at hovedverneombud for helse og omsorg, Henning Åsheim og hovedverneombud for Bergen kommune, Eli Tysnes varslet Arbeidstilsynet. Foto: Marie Havnen

  • Vi kom ingen vei, derfor gikk jeg til Arbeidstilsynet, sier hovedverneombudet i Bergen.
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

BT kunne i går fortelle at Arbeidstilsynet truer med å stenge Rosehagen bofellesskap på Milde, blant annet på grunn av manglende rømningsveier.

Hovedverneombudet i Bergen kommune, Eli Tysnes, sier de allerede i mars ble gjort klar over problemene av det lokale verneombudet. Vedkommende skal i forkant ha sendt flere bekymringsmeldinger til etatsleder Ørjan Hinna uten å få respons.

— Da vi kom på befaring 7. mars reagerte vi umiddelbart, sider Tysnes.

Vi blir bløffet hele tiden

Varslet Arbeidstilsynet

Les også

Visste at de brøt loven

Det de reagerte mest på var mangelen på rømningsveier. Én av beboerne har ifølge Tysnes vært stengt inne bak porten i hagen i minst ni måneder, ikke seks som BT skrev i går. Det fantes ifølge Tysnes ikke andre rømningsveier.— Ved en brann ville alle brent inne, både brukeren og de ansatte. Den ene brukeren liker å fikle med sikringsskap og stikkontakter, det er en konstant fare, sier hun.

Mangelen på rømningsvei var også en av grunnene til at Arbeidstilsynet før helgen varslet om at de vil stenge bofellesskapet, med mindre kommunen klarer å finne en løsning.

- Vi ble bløffet

Hun forteller at de etter befaringen var i gjentatte møter med etatsleder Jann Aasbak og enhetsleder Ørjan Hinna.

— Vi kom ingen vei. Derfor gikk jeg til Arbeidstilsynet, sier hun.

Tysnes mener de kommunale lederne ikke har holdt løfter om å gjøre noe med forholdene.

— Vi blir bløffet hele tiden, sier hun.

Lokalt ombud advarte

Enhetsleder Ørjan Hinna bekreftet at de hadde flere møter med hovedverneombudet etter de gikk inn i saken i mars.

— Når det gjelder brann fikk vi byggeier til å komme til stedet, og da var vernetjenesten med. Så kontaktet vi brannvesenet, men de tar ikke befaring på denne typen bygg. Vi har hatt mange møter og diskusjoner, og at dette kan ha tatt lang tid kan så være. Vi har hatt møter, men det har tydeligvis ikke vært godt nok, sier han.

— Hvorfor gjorde dere ikke noe med problemene før det gikk så langt at hovedverneombudet måtte varsle Arbeidstilsynet?

— Det ligger vel litt i hvilke type utfordringer vi har, sier han.

— Det lokale verneombudet skal ha sendt flere bekymringsmeldinger til deg uten å få noen respons?

— Det tør jeg ikke si at jeg ikke har gjort. Jeg svarer stort sett på det jeg får, sier han, og legger til:

— Vi har dialog med verneombudet hele tiden om flere typer saker, men jeg kan verken bekrefte eller avkrefte at jeg har fått slike meldinger.

Skal rydde opp

Arbeidstilsynet og folk fra kommunen var på stedet store deler av gårsdagen. Etter møtet ga Arbeidstilsynet frist til midnatt 1. juli til å rydde opp. Hvis ikke ville boenheten bli stengt.

— Det klarer vi, sa etatssjef Jann Aasbak i går kveld.

— Hvis dere får til dette på noen få dager, hvorfor har dere ikke ryddet opp tidligere?

— Det er et godt spørsmål. Vi har kanskje ikke oppfattet situasjonen så presserende som den som ble beskrevet av Arbeidstilsynet. Men nå har vi fått presset på oss og mobilisert, sier han.

Ifølge Ørjan Hinna har de løst spørsmålet om rømningsveier ved å montere brannstiger, og installere nye dører i nødutgangene.

Publisert

Les mer om dette temaet