I VG mandag foreslår milliardær Stein Erik Hagen, en av Norges aller rikeste, at man innfører en luksusskatt i Norge.

Hagen mener dagens formueskatt må bort — men at den skal erstattes av en annen skatt som sikrer at de rikeste i Norge ikke blir nullskatteytere.

— Isteden kan det innføres en årlig formueskatt på hus, hytter, biler, båter og andre luksusgjenstander. Så setter man et fribeløp høyt nok, eksempelvis ti millioner kroner, som gjør at de bare er de rike som må betale. Slik kan den jevne borger slippe, mens vi må betale, sier Hagen til VG.

Høyre og Frp mener Hagen tar til orde for noe partiene har ment lenge, nemlig at formueskatten må bort, men at endringene må sikre at man ikke får nullskatteytere.

- Mange er inne på det Hagen foreslår

Næringsminister Trond Giske (Ap) og SV-leder Audun Lysbakken er blant dem som har etterlyst en avklaring fra Høyre på hvordan partiet skal nå dette målet.

Bent Høie (H) sier partiet jobber med å finne en egen løsning. Han vil ikke svare på om Hagens forslag ligger øverst i bunken:

— Vi har fått mange, gode og varierte forslag. Mange er inne på deler av det Hagen foreslår. Vi har diskusjoner på dette i programkomiteen, og vil gi et svar på dette i god tid før valget, sier Høie til Aftenposten.

- Når er det?

— Det kan jeg ikke si noe om nå.

Før jul blåste det rundt Frps skattepolitikk, da flere medier meldte at Frp snudde i spørsmålet om formueskatten. Siv Jensen, leder i Frp, stadfester at skatten fortsatt skal bort.

— Vi vil fjerne formueskatten så fort som mulig, men vi har aldri lovet at den går bort på ett år, sier Jensen.

- Berører ikke vanlige folk

Frp-lederen synes imidlertid Hagens forslag bare gjelder en «forsvinnende liten gruppe mennesker».

— Det er overkommelig å finne svar på hvordan man skal skattlegge de ytterst få som kan ende opp med å bli nullskatteytere hvis vi fjerner dagens formueskatt, sier Jensen.

For Frp-lederen mener det er for mye fokus på en liten gruppe mennesker som kan bli nullskatteytere, og for lite om folk flest som betaler formueskatt:

— Vi kan godt diskutere kakseskatten, men faktum er at det store flertall som betaler formueskatt er små og mellomstore bedrifter, og de sitter ikke på de store formuene. Frp vil ha vekk formueskatten, men vi har hele tiden sagt at alle skal delta og betale skatt i Norge. Vi vil at formueskatten skal forsvinne gradvis, derfor ønsker Frp å øke bunnfradraget kraftig. Det vil skjerme bedriftene. Veien til full avskaffelse gir oss tid å se på helheten og tette skattehull, sier Jensen.

Ville flagge ut

I 2009 sa Hagen at han ville flagge ut av Norge som protest mot den rødgrønne regjeringens skattepolitikk. Han mente formueskatten ikke var til å leve med.

Til VG sier han i dag at han ønsker å betale skatt til fellesskapet i Norge for å sikre gode skoler og sykehus, men at man må sikre at norske eiere av små og mellomstore bedrifter skal slippe å «tappe selskapene sine for å betale formueskatt»:

— Jeg tror de fleste er enige i at det er bedre å beskatte formue gjennom å betale skatt for å ha en gigantisk hytte eller stort hus, enn å beskatte folk for å drive næringsvirksomhet og skape trygge arbeidsplasser, sier Hagen.

- Er dette nye takter fra Hagen?

— Det er fint at han vil betale skatt, men jeg tror de fleste ønsker å bidra til det norske velferdssystemet, sier Frp-leder Jensen.

— Nei, det er ikke nye takter. Mange som driver virksomhet i Norge har denne oppfatningen, de har et genuint ønske om å bidra. Jeg oppfatter ikke at norske rikinger i har et utstrakt ønske om å slippe og betale skatt, men heller et sterkt engasjement for å ha arbeidsplasser og norske eiermiljø i Norge, sier Høyres Høie.