Juksevideo går verden rundt

Med filmreferanser, spesialeffekter og musikalsang vil Universitetet i Bergen eksamensjukserne til livs.

  • Aftenposten.no
  • Frøydis Braathen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

En student får utlevert en oppgave i «Logistikk og kunstig intelligens» ved universitetet, men ulike fristelser forhindrer ham fra å sette seg ned og skrive. Med blanke ark og kort tid på seg møter han en ny fristelse — å kopiere det som tidligere er skrevet om temaet. I det han trykker på kopi-og-lim-tastene, dukker plagiatspøkelset opp.

Sett av 180.000 Slik starter filmen «Et plagieringseventyr» som Universitetet i Bergen står bak. Videoen er snart sett av 180.000 på YouTube og har vakt stor begeistring både nasjonalt og internasjonalt.

Med referanser til ulike storfilmer, bruk av spesialeffekter, sang, musikk og kostymer vil universitetet slå ned på juks og plagiat av oppgaver.

— Da vi la den ut på YouTube, fikk vi i starten nesten daglige henvendelser fra utenlandske utdanningssteder som ønsker å bruke videoen vår, forteller bibliotekdirektør Randi E. Taxt ved Universitetsbiblioteket i Bergen til Aftenposten.no.

Intern produksjon Det var Universitetsbiblioteket som selv tok initiativ til videoen og vi søkte om støtte fra et internt kvalitetsutviklingsprogram ved Universitetet i Bergen.

— Produksjonen er gjort internt fra A til Å , med produsent fra egen stab og to særdeles dyktige studenter fra Institutt for medievitenskap sto for manus, opptak og redigering. Alle skuespillerne er enten studenter eller ansatte ved Universitetet i Bergen, og «plagiatspøkelset» spilles av vår assisterende bibliotekdirektør, forteller Taxt.

Mange studenter forteller at filmen har gitt dem ny innsikt. Det er umulig å måle virkningen, men vi tror den kan være en god vekker Randi Taxt

17 dømt for fusk Til tross for stor underholdningsfaktor er hensikten en annen - å gi studentene bevissthet om at kopiering av andres tekster ikke er lov.

I filmen blir seerne også informert om at det finnes steder hvor man kan få veiledning til hvordan man kan referere og gjengi andres tekster korrekt.

Tall fra Universitetet i Bergen viser at det i 2009 ble meldt inn 20 saker om fusk. Av disse ble tre henlagt og 17 pådømt.

I pådømte saker kan studentens arbeid bli annullert, og studenten kan bli utestengt fra universitetet i opp til to semestre.

Dataprogram avslører fusk I likhet med flere andre universiteter i Norge bruker Universitetet i Bergen dataprogrammet Ephorus som kontrollerer studenters oppgaver for plagiat.

— Med den høye underholdningsfaktoren tror jeg denne filmen fester seg godt hos studentene. Mange forelesere har valgt å vise filmen for å understreke poenget med at det ikke er greit å klippe og lime fra andres tekster, sier Taxt.

- Gir en vekker Hun sier det er vanskelig å vite hvor godt filmen virker, men at de har fått mange gode tilbakemeldinger både fra forelesere og studenter.

— Mange studenter forteller at filmen har gitt dem ny innsikt. Det er som sagt umulig å måle virkningen, men vi tror den kan være en god vekker. Det viser noen av kommentarene på YouTube, sier Taxt.

Publisert: