1. juledag er den store byttedagen for julegaver over hele landet. Hos Tilbords på Bergen Storsenter skulle de gjerne sett at folk også byttet julegavene sine på andre dager.

— Jeg skulle gjerne ha byttet disse Vinum Gourmetglassene med noen Bordeuaux, sier Johanna Aarflot.

— Vi er utsolgt for Bordeaux, men du kan få en tilgodelapp i stedet, svarer Jan Gjellestad som er butikksjef hos Tilbords på Bergen Storsenter.

Rundt 300 byttekunder

Johanna Aarflot (30) er på en bytterunde sammen med sønnen Sigvald på to år.

— Vi skal bytte noe leker og sengetøy også. Egentlig pleier jeg ikke å bytte julegaver vi får. Og det ender som regel opp med at jeg tar vare på noe uten å bruke det. Men i år bestemte jeg meg for å gjøre en innsats for å bytte til noe vi trenger, sier hun.

BYTTE: Johanna Aarflot (30) og Sigvald Aarflot (2) får tilgodelapp av butikksjef Jan Gjellestad hos Tilbords på Bergen Storsenter. - Det er ikke fullt så populært å bytte leker, men han skal få en båt i stedet, sier hun mens 2-åringen hennes nikker ivrig.
BJØRN ERIK LARSEN

Butikksjef Jan Gjellestad tar imot glassene og gir Aarflot en tilgodelapp. Han forteller at de har hatt over 60 kunder som har bytte julegaver bare på de to første timene.— Det er hektisk og helt normalt for denne dagen. Det hadde lettet det litt dersom folk også hadde valgte andre byttedager. Vi kommer nok til å bikke 300 i løpet av dagen, sier Gjellestad som forteller at det er mest kakefat og saustermos som kommer i retur i år.

— Det er ofte folk som kommer inn noen dager før jul og kjøper åtte av samme ting til familiemedlemmer. Da sier det seg kanskje selv at det ikke treffer hos alle, legger han til.

Ingen byttelov

En undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at nordmenn tror at norsk lov gir dem rett til å bytte gaver de har fått til jul. Av de tusen nordmennene som ble spurt, svarte hele 42 prosent svarte at de har lovbestemt rett til å bytte.

— Det er mange som tror det er Norges lover som gir en rett til å bytte julegaver, men slik er det ikke. Det står ingen ting om dette i den tykke røde boken. Dette er noe vi har fordi det er blitt så vanlig og man kan derfor regne med at det går greit, sier Forbrukerrådets ekspert i forbrukerrett Ann Hege Skogly.

Ifølge Skogly er det opp til hver butikk å bestemme vilkårene. Men hun mener det lønner seg for butikkene å være ekstra rause med å bytte julegaver.

— Får man byttet uten byttelapp eller kvittering, bli man så glad at gjerne kommer tilbake til denne butikken eller man forteller andre om den gode servicen. Det blir derfor også god forretning for butikken, sier hun.

Handler for 4, 5 milliarder

Direktør Ingrid Thinn Bjerke hos Virke Faghandel forteller at de ikke har tall på hvor mange julegaver som blir byttet i løpet av romjulen, men sier at det handles for 4, 5 milliarder kroner i Norge disse dagene. I hele desember ble det handlet for hele 50.5 milliarder kroner. 14 av dem ble brukt den siste dagen før jul.

— Det er en moderat julehandel i år, selv om tallet er høyt, sier Ingrid Thinn Bjerke.

Selv har ikke Bjerke byttet noen av sine julegaver i år, men oppfordrer folk til å bytte gaver dersom man har fått noe som ikke passer eller som man ikke har bruk for.

— Det er bedre å bytte til noe man kan bruke i stedet for å fylle opp skap med ting som aldri vil bli brukt.

Den oppfordringen har brødrene Patrick Karlsen (12) og Sean Karlsen (8) tatt. De står sammen med pappa Arild Karlsen (38) og venter på søsteren sin utenfor en butikk på Bergen Storsenter.

— Hun er inne i en butikk for å bytte et par gensere. Selv skal jeg bytte to bøker jeg fikk med noen andre av samme forfatter, sier Patrick Karlsen.

— Og jeg har allerede byttet lego jeg hadde ifra før med Star Wars Lego, supplerer Sean Karlsen.

Pappa Arild Karlsen forteller at det ellers har gått fint med alle julegavene.

— Det er mor som har stått for handlingen og da blir det suksess. Jeg har tatt meg av kjøringen, sier Arild Karlsen og smiler.

BYTTEDAGEN: Brødrene Sean Karlsen (8) og Patrick Karlsen (12) er på Bergen Storsenter for å bytte julegaver.
BJØRN ERIK LARSEN