Kronikk: Apples nye strategi er en gigantisk innrømmelse overfor Microsoft

Apples overgang til egne prosessorer er både en innrømmelse og et varsel.

HATE TO SAY I TOLD YOU SO: Apple-sjef Tim Cook (til høyre) latterliggjorde daværende Microsoft-topp Steve Ballmer da han snakket om ett operativsystem på tvers av produkter i 2008. Men hvem fikk rett?
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det som har vært et rykte lenge ble denne uken offisielt kunngjort under utvikler-konferansen WWDC.

Apple skal nemlig bruke egne prosessorer basert på RISC-arkitekturen i sine Mac-datamaskiner, i stedet for - som frem til nå - Intel-prosessorer.

Den nye prosessor-serien skal hete Apple Silicon, og selskapet rettferdiggjør denne vesentlige strategiske beslutningen med å peke på at både utviklere og brukere vil ha en konsistent opplevelse på tvers av hele økosystemet med Apple produkter.

Apple utvikler allerede egne RISC-baserte prosessorer for alle andre produkter bortsett fra Mac.

For å sikre videreutviklingen av dette hadde Apple egentlig ikke noe annet alternativ enn å lage egne baserte prosessorer for Mac også.

Under WWDC bekreftet faktisk demo etter demo at de ulike operativsystemene og annen programvare på tvers av Mac, iPad, iPhone og til og med Apple Watch blir stadig mer like.

Kronikk: Kronikk: Kutt i formuesskatten sikrer og skaper arbeidsplasser

En teknologisk omstilling av dette kaliberet er absolutt ikke triviell. Den kan føre til uforutsigbare problemstillinger i implementeringsfasen.

Likevel er risikoen tydeligvis verdt det for Apple, og avdekker en rekke fakta som kan være nyttige retningslinjer for både forbrukere, utviklere og innovatører på tvers av bransjer.

Først og fremst blir det stadig tydeligere at Apple i realiteten bare har ett relevant produkt - en plattform - i ulike formfaktorer, fra Apple Watch til Mac.

Dette er ikke noe nytt i andre industrier. Bilindustrien, med Volkswagen i spissen, oppdaget for mange år siden at de kunne bruke samme plattform på tvers av modeller og brands tilpasset ulike bruksmønstre og kundesegmenter, så lenge design og posisjonering var differensierte nok.

Dette fører til både vesentlige besparelser og høyere tilfredshetsgrad hos kundene. Det gjør mersalg til eksisterende kunder enklere også. Facebook prøver å gjøre noe liknende med integrasjonen av Messenger, Instagram og WhatsApp som Mark Zuckerberg holder på med.

Kronikk: Hjemmekontorrevulosjonen truer arbeidsmiljøloven - eller omvendt

Denne trenden kommer til å bevege seg videre nedover i verdikjeden blant aktører i IT-bransjen.

Oppstartsbedrifter som vil gjøre seg attraktive for investorer bør følge denne trenden også. De bør ha en plan klar for å utvide deres potensielle kundemasse basert på form faktor og anvendelse, og ikke bare lage nye generasjoner av samme produkt med stadig flere funksjoner som de færreste vil sette pris på.

Apples beslutning gjør også klart at «outsourcing» ikke nødvendigvis er en god strategi.

Tvert i mot prøver giganten fra Cupertino å designe og produsere stadig flere komponenter, både programvare og maskinvare, selv - uten å dele med noen andre.

Grunnen er differensieringsstrategien som selskapet har ført siden starten i 1977, og som krever absolutt kontroll over det meste av verdikjeden. Til og med noen skruer i Apple produkter er eksklusive for dem.

I en verden preget av overetablering og overflod av udifferensierte varer og tjenester med syltynne marginer prøver derimot mange desperate aktører å sette ut det meste, i noen tilfeller til og med deres forskning og utvikling.

Resultatet blir enda mindre differensierte produkter, tjenester og brands og enda lavere marginer. Slike selskaper blir dermed tragisk tvunget til å ta opp stadig større gjeld for å kunne dele ut utbytte til sine eiere elle rett og slett overleve. Dermed har den samlede gjeldsbyrden blant bedriftene økt ustanselig de siste tjue årene. I USA utgjør denne typen gjeld nesten 75 prosent av bruttonasjonalprodukt.

Endelig er Apples nye strategi en gigantisk innrømmelse overfor Microsoft, og nok et bevis på hvor viktig det er for toppledere å være gode kommunikatorer.

Den gangens toppleder i Microsoft, Steve Ballmer, kunngjorde lanseringen av Windows 8 i 2012. Allerede da mente han at ett operativsystem skulle brukes på tvers av PCer, mobiler og nettbrett. Tim Cook klarte å latterliggjøre denne tilnærmingen ved å si at det ikke var en god idé å krysse en brødrister med et kjøleskap.

Åtte år senere viser det seg at det var veien å gå likevel, bare at Apple ikke var klar for å ta den ennå.

Kort tid etterpå ble Ballmer erstattet av Satya Nadella, mens Tim Cook fortsatt er CEO i Apple.

Publisert: