Nordsjøoljen stuper etter WTI-oljen: Dundrer ned nær 30 prosent

Et fat Nordsjøolje kostet tirsdag 18,20 dollar fatet på det laveste nivået, og falt nær 30 prosent. Nedgangen har hentet seg inn i ettertid.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Oljeprisen (Brent spot) faller videre tirsdag. Et fat Nordsjøolje koster i skrivende stund 20,86 dollar fatet, ned 19,75 prosent. På det laveste nivået var prisen nede i 18,38 dollar fatet, ned 29,4 prosent. Sist oljeprisen var nede på dette nivået var i januar 2002, ifølge data fra EIA.

WTI-kontraktene for juni handles for 13,72 dollar fatet i skrivende stund. Rundt 11:30-tiden tirsdag var prisen nede i 12,02 dollar per fat.

– Det som skjedde med WTI-prisen i går skremmer nok investorene en god del. Fysisk Brent-olje var ned bare én dollar fatet i går, mens handelen med WTI-olje for langsiktig leveranse falt kraftig. Men det som skjedde med WTI er et symptom på det som er en fare for hele oljemarkedet, nemlig at globale oljelagre kan bli fylt opp. Stanger vi i taket på globale lagre, så kan også Brent rammes hardt, sier senior oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets til E24.

Brent Spot

– Så fallet i Brent er tegn på et nervøst marked og fulle lagre?

– Det er et marked som er nervøst for at du skal se noe av de samme effektene på Brent som du så på WTI i går, og for at overkapasiteten er så stor at oljelagrene vil fylles til randen.

– Hva kan det få å si for Norge hvis oljeprisen blir liggende under 20 dollar?

– Det er vanskelig å si hva dette kunne få å si for Norge, men jeg tror ikke at oljeprisen vil kunne ligge på under 20 dollar fatet over tid. Vi ser at det nå ikke vedtas prosjekter eller bores brønner i USA. Dette er først og fremst et prissignal om at vi må stenge ned produksjon nå, på grunn av en massiv ubalanse i oljemarkedet. Opec-kuttene vil bli nyttige utover i andre halvår, men i det korte bildet er ikke disse kuttene nok til å balansere oljemarkedet.

Tankhopp på Oslo Børs etter oljepriskollapsen

Nordsjøoljen påvirkes

Det er forskjeller mellom WTI og Brent-kontrakter. Med Brent-oljen har man muligheten til å gjøre opp kontant, og Brent er havbåren, som gir en mye større logistisk fleksibilitet som ikke påvirkes av oljebeholdninger i et spesifikt geografisk område som med WTI.

– Det er imidlertid en stor risiko for at de globale oljelagrene er fulle fremover. Det er utfordrende å estimere den ultimate oljebeholdningskapasiteten i global skala og overvåke den, skriver Martinsen i en kommentar tirsdag.

Han skriver videre til at det er utfordrende å estimere kapasiteten til oljebeholdningen i global skala og overvåke den.

– Når det er sagt, ser vi risikoen for at den globale kapasiteten på land blir utnyttet fullt ut i slutte av mai, sier Martinsen og legger til:

– Som sådan er det ingen grunn til å være positiv til oljeprisene på kort sikt.

Oslo Børs følger oljeprisen tydelig nedover

Vurderer å stanse Saudi-import

USAs president Donald Trump skal ifølge Reuters vurdere å stanse importen av råolje fra Saudi-Arabia for å støtte industrien.

– Vel, jeg skal se på det» sa Trump til reportere på stedet.

– Vi har absolutt rikelig med olje, så jeg skal se på det, sa han.

Trump sa videre at oljeprisfallet var kortsiktig og er forårsaket av en finansiell skvis som følge av lavere etterspørsel.

Han viste deretter til at Opec+ har blitt enige om å kutte oljeproduksjonen, og sa at de svake prisene vil tvinge ytterligere produksjonskutt av økonomiske årsaker.

– Når markedet er som nå kommer produsenter til å ta ned produksjonene, eller til og med stoppe produksjonen. Det skjer nå, sa han.

Publisert: