Norges Bank tar Slyngstads regning etter luksusseminar

Sentralbanken betaler Yngve Slyngstads opphold, mat og flyreise i forbindelse med det omstridte seminaret til Nicolai Tangen.

Nicolai Tangen skal etter planen ta over som ny sjef for Oljefondet i september. I november betalte Tangen Yngve Slyngstads opphold ved et seminar han arrangerte i Philadelphia.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

VG skrev i helgen at Norges nye oljefond-sjef Nicolai Tangen brukte millioner på Sting-konsert, luksus-jet og konferanse til norske samfunnstopper på USA-tur i november, få måneder før han ble ansatt i Oljefondet.

– I dette tilfellet har Norges Bank i ettertid valgt å ville betale Yngve Slyngstads opphold, mat og flyreise på seminaret «Back to University», skriver Norges Bank i en melding.

Sentralbanken har lagt ut en full oversikt over prosessen med å ansette Tangen.

– Uheldig

Slyngstad deltok på et internt akademisk seminar hos Norges Bank Investment Management i New York 14. November 2019. Slyngstad tok deretter toget til Pennsylvania for å delta på «Back to University», som ble arrangert av Tangen.

– Yngve Slyngstad valgte å reise med øvrige konferansedeltagere med det chartrede flyet fra Pennsylvania til Oslo. Det er første gang Yngve Slyngstad som leder av fondet ikke har reist med rutefly dekket av Norges Bank, og han sier selv at dette var uheldig, skriver sentralbanken.

– Vanligvis dekker fondet kostnader forbundet med jobbrelaterte reiser, men det kan gjøres unntak fra dette, for eksempel når en ansatt i fondet er foredragsholder på et seminar.

Avviser «smøretur»

Fellesforbundets leder Jørn Eggum har sagt at seminaret «fremstår som århundrets smøretur» og krever full gransking. Sentralbanksjef Øystein Olsen avviste anklager om at det er snakk om en smøretur, i et intervju i NRK-programmet Politisk Kvarter mandag.

– Det er jo sterke ord. Det går an å forstå at den typen reise, opphold eller tur vekker oppmerksomhet. Men når det gjelder koblingen til ansettelsen av Nicolai Tangen, da er det veldig godt for meg å vite sannheten, sa Olsen til NRK.

– Det er og var absolutt ingen kobling mellom den turen når det gjelder den prosessen og de vurderingene som ble gjort rundt ansettelsen av Nicolai Tangen, sa Olsen.

Ryssdal trakk seg

Stillingen ble utlyst 10. januar 2020. Dagen før hadde Norges Banks hovedstyre nedsatt et ansettelsesutvalg bestående av sentralbanksjef Øystein Olsen, visesentralbanksjef Egil Matsen og hovedstyremedlem Kristine Ryssdal.

«Kristine Ryssdal trakk seg på eget initiativ fra ansettelseskomiteen 28. januar fordi hun hadde bindinger til en av kandidatene, og ble erstattet av Karen Helene Ulltveit-Moe på hovedstyremøtet dagen etter» skriver sentralbanken.

Norges Bank skriver at den publiserte en offentlig søkerliste på sine nettsider 25. februar etter søknadsfristens utløp. Sentralbanken skriver at hovedstyret står fritt å behandle søknader som kommer inn etter søknadsfristen. Tangen ble ført opp på den offentlige søkerlisten før vedtak i hovedstyret 24. mars.

«Det følger ikke av offentligloven noe utvidet krav om publisering av oppdaterte søkerlister. Men Norges Bank erkjenner at det kunne ligge en forventing om at dette blir gjort, all den tid Norges Bank først valgte å publisere en offentlig søkerliste til en stilling det var knyttet stor offentlig interesse til», skriver sentralbanken.

Nicolai Tangen avviser at eliteseminaret var smøringSlyngstad kan ha brutt Norges Banks etikkregler da han lot Tangen spandere
Publisert: