Regjeringen vil la permitterte ta utdanning

Permitterte og arbeidsledige risikerer å miste dagpenger om de utdanner seg. Regjeringen varsler at permitterte skal få ta opplæring og hadde møter med parter i dag.

TAR GREP: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
 • Eiliv Frich Flydal
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Over 300.000 er uten jobb og tallet er ventet å stige som følge av coronakrisen. Lavtlønnede og personer med lite utdannelse rammes hardest, ifølge en rapport fra Frisch-senteret, laget i samarbeid med SSB og NAV og lansert forrige uke.

Men NAVs regelverk gjør at de risikerer å miste dagpenger dersom de utdanner seg eller fullfører skolegang, skrev VG i dag.

– For corona-permitterte gir det ingen mening at de ikke kan utdanne seg, fordi de skal bruke hele dagen på å søke jobb, sa økonomi og forsker ved Frisch-senteret Simen Markussen til VG.

ØKONOM: Simen Markussen ved Frisch-senteret.

– For å si det med fotball-språket: De som er arbeidsledige er satt ut av laget. Det er meningsløst å nekte de som er tatt av laget å trene for å komme tilbake i spillet. Skal folk som nå er permittert og på dagpenger holde seg oppdaterte og topptrente må de få delta i utdanning, sa Markussen til VG.

I en e-post til VG varsler Arbeids- og sosialdepartementet at de vil åpne for kompetansetiltak for dagpengemottagere. Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kalte inn til video-møte med berørte parter i dag, der Einan deltok.

– Ubyråkratisk

- Vi skal jobbe raskt og effektivt med konkrete endringer. Det er fornuftig å bruke permitteringstiden til å øke kompetansen for de ansatte, sier Røe Isaksen via sin kommunikasjonsavdeling til VG etter møtet.

- Det er gode grunner til at regelverket er som det er, men i dagens situasjon må vi endre det. Jeg tror de fleste er enige om at vi må gjøre enda mer på grunn av den akutte situasjonen vi er i nå for alle arbeidstakergrupper og alle utdanningsnivåer, sier Røe Isaksen.

VG har spurt om oppmykningen også vil gjøre det mulig å ta studiepoeng ved universitet og høyskoler uten trekk, men får til svar at det er for tidlig å si.

På møtet fikk departementet innspill fra flere parter i arbeidslivet, blant annet om å gjøre kompetanseheving enkelt og uten å belaste NAV ytterligere.

– Det er viktig at alle permitterte får et tilbud, uavhengig av utdanningsnivå eller bakgrunn. Det sikrer mer effektiv omstilling, mer konkurransedyktig næringsliv og større individuelle muligheter, sier statssekretær Vegard Einan til VG.

– Regjeringen ønsker å få på plass en ubyråkratisk, målrettet og midlertidig ordning som gir opplæring den permitterte selv ønsker å gjennomføre, eller som bedriftene ser behov for. Opplæring skal kunne iverksettes uten å gå veien om søknad og saksbehandling i NAV, sier Einan.

De siste to ukene har arbeidsledigheten steget fra 2,3 til over 10 prosent, som følge av den pågående viruspandemien. Målet er å få endringene raskt på plass.

Men hvordan det nye systemet og regelverket vil se ut er for tidlig å si.

– Dette vil vi få på plass så raskt som mulig og i god dialog med partene og Kunnskapsdepartementet, er vi sikre på at dette kan være i gang om ikke lenge. Vi vet at dette er noe Stortinget også er veldig opptatt av, sier Vegard Einan.

Krever studiepoeng

Akademikernes leder Kari Sollien ber regjeringen om også å åpne for utdannelse som gir studiepoeng.

– Dette er gode nyheter. Akademikerne har i mange år jobbet for at for å åpne for at permitterte kan ta studiepoeng uten å miste dagpengene. Vi forventer at regjeringen sørger for at de nye reglene åpner for dette. Stadig flere høyt utdannede permitteres, og muligheten til å ta studiepoeng er et utrolig viktig grep. Vi har tidligere sagt at det må åpnes for å ta opptil 20 studiepoeng kombinert med dagpenger. I en krisesituasjon må vi vurdere å åpne enda mer. Det må heller ikke stilles krav til karensperiode i den situasjonen vi er i nå, sier Sollien til VG.

De får følge av NITO, som organiserer 91.000 ingeniører og teknologer:

- NITO er godt fornøyd med de signalene som gis om muligheten til å kombinere dagpenger og utdanning i dagens VG. Det synes fortsatt uklart om man også åpner for å ta studiepoeng mens man mottar dagpenger og om det eventuelt blir satt noen grenser for hvilke studiepoenggivende kurs man kan ta og hvor mange studiepoeng det åpnes for å ta. NITO avventer derfor konkretiseringen av forslaget før vi strekker armene over hodet, sier Trond Markussen, president i NITO til VG.

Positiv

Tekna organiserer rundt 81.000 ingeniører og teknologer. Foreningen er positive til de nye signalene fra regjeringen, men påpeker at høyt utdannede må inkluderes

- Ved forrige oljekrise var det nettopp mulighet for å ta utdanning mens man mottok dagpenger som ble etterlyst da våre medlemmer mistet jobben. Vi vet at mange ønsker å oppdatere seg og videreutvikle sin kompetanse mens de er permittert. Nå må regjeringen gjøre det mulig, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg til VG.

POSITIV: Tekna-leder Lise Lyngsnes Randeberg.

Videregående og industri

På Frisch-senteret er forsker Simen Markussen særlig opptatt av mange tusen permitterte og arbeidsledige som ikke har fullført videregående skole: I fjor leverte hans ekspertutvalg for etter- og videreutdanning en omfattende rapport om mulighetene for livslang læring.

Blant forslagene var å gjøre det mulig å studere mer, samtidig som man var arbeidsledig.

– Vår forskning viser at en stor andel av dem som er permittert ikke har videreført skole. Fullført videregående blir stadig viktigere for å delta i arbeidslivet. Nå har de muligheten til å fullføre fagbrev eller ta opp skolefag, slik at de er bedre rustet når de skal tilbake i jobb, sa Markussen til VG.

Han pekte også på at opplæring i industrien kan bli aktuelt.

– Det er en fare for at vi vil får flere permitterte innen industri. Der har man lenge planlagt et digitalt kompetanseløft og det kan komme nå.

– Hvem kan levere slik utdanning?

– Det finnes aktører som Folkeuniversitetet som kan snu seg raskt, men det finnes helt sikkert flere som har kapasitet til å snu seg rundt å skape tilbud. Disse tilbudene må drives digitalt, så det er egentlig ikke viktig hvor de som har tid og ressurser til å sette i gang befinner seg, sa Markussen.

Ap: - Bra endringer

– Det er bra at regjeringen varsler endringer.  Ap har foreslått at vanlige arbeidsfolk må kunne få kompetansepåfyll og få utvikle seg – ikke bare gå ledige. Fellesskapet må stille opp for å sørge for at både bedrifter og vanlige arbeidsfolk kan komme sterkere ut på den andre siden, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

– Penger må på bordet for å få på plass et skikkelig tilbud. I tillegg må partene i arbeidslivet få en sentral rolle, sier Ap-lederen, som i helga ba om flere muligheter for permitterte.

– Mange mangler språkkunnskaper, digitale ferdigheter, skal fullføre fagbrev eller kan gjennomføre enkeltkurs. Nå er muligheten der, sa Støre til Frifagbevegelse i helgen.

HJEMMEKONTOR: Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Publisert
 1. Koronaviruset
 2. Utdanning
 3. Torbjørn Røe Isaksen
 4. Arbeids- og sosialdepartementet
 5. Næringsliv
BT anbefaler

Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

Post Malone tok seg god tid til kunstutstilling i Grieghallen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Trafikkuhell på E39 i Masfjorden: – En person fraktet til Haukeland

 2. – Kom deg ut for å grille så fort som mulig

 3. Nå kommer Johnny Depp til Bergen. – Spent på hva han finner på.

 4. Disse avgangene er innstilt på Flesland

 5. På syv år har han kuttet gjelden med tre milliarder

 6. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen