Hagen ser etter muligheter i krisen: – Holder øyne og ører åpne

Som eier i matprodusenten Orkla har Stein Erik Hagen kommet bedre ut av coronakrisen enn mange andre investorer. Nå er han på utkikk etter nye muligheter.

HAMSTRING: Orkla-topp Stein Erik Hagen var ikke blant dem som hamstret da coronakrisen slo inn, men forstår at folk ble engstelige.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Dette er meget alvorlig for økonomien, kanskje mer alvorlig enn man skulle håpe, sier Hagen til E24 om coronakrisen.

– Det blir tøft for en del næringer, for det kan ta lang tid før ting kommer tilbake – om det i det hele tatt kommer tilbake.

Han ser imidlertid ikke helsvart på situasjonen.

– Etter enhver stor krise, kommer det en oppgangsperiode. Om det blir om et halvt år eller to-tre år, det vet ikke jeg, men så kommer det nye muligheter.

Hagen er styreleder og hovedeier i mat- og rengjøringsprodusenten Orkla. Han er også en av Norges rikeste, med en anslått familieformue på 28 milliarder kroner, ifølge Kapital.

Orkla-aksjen har steget 17 prosent siden de ekstreme smitteverntiltakene i midten av mars. Det er 13 prosentpoeng bedre enn hovedindeksen på børsen.

Aksjen

På utkikk etter nye muligheter

Den voldsomme markedsuroen etter utbruddet av coronakrisen har skremt mange investorer. Da virusfrykten herjet som verst, var selv ikke tradisjonelt sikre investeringer som gull og statspapirer bra nok – det var kontanter som gjaldt.

– Er du blitt mer forsiktig eller ser du på krisen som en anledning til å finne nye investeringer?

– Begge deler. Det åpner seg også nye muligheter. Vår (Orklas) oppkjøpsdirektør er meget aktiv for tiden. Vi får se om det blir noe, men vi holder i hvert fall øyne og ører åpne, sier Hagen.

Forrige uke kjøpte Orkla Norgesplaster, som er stor innen sårpleie og førstehjelpsutstyr. Norgesplaster hadde i fjor en omsetning på 170 millioner kroner.

Orkla presenterer fullstendige resultater for første kvartal 5. mai.

Okla opplever sterk vekst i etterspørselen etter ferdigmat. Bildet er fra Orklas produksjonsanlegg for Grandiosa på Stranda.

Sterk salgsvekst

Orklas totale omsetning økte i første kvartal til 11,5 milliarder kroner, opp 13 prosent fra samme tid i fjor, ifølge en oppdatering fra selskapet.

Bakgrunnen er særlig en kraftig fremgang i salg av matvarer og vaskemidler.

Hagen forteller at de raskt så et endret kjøpsmønster da smitteverntiltakene trådte i kraft.

– Etter at folk har sluttet å gå på restaurant og skal begynne å lage mat selv, er det spesielt den typen varer som Toros basisprodukter vi selger mye av. Ellers er det mye hermetikk det går i, og rengjøringsmidler.

Hamstring

De første dagene etter smitteverntiltakene ble innført, var det en enorm hamstring i butikken. Som leverandør måtte Orkla sørge for at det ikke ble tomme hyller.

– Ble dere overrasket over hamstringen?

– Jeg hamstret ikke noe særlig selv, men jeg forstår at folk ble engstelige, sier Hagen.

Han understreker at Orkla satte alle ressurser inn på å klare å produsere nok til butikker og lagre, og at man måtte prioritere enkelte varer, som for eksempel gjær.

Orkla i Norge er lite berørt av permitteringer, men i fabrikkene utenlands har det vært nødvendig. Det gjelder særlig Orkla Food Ingredients, som blant annet selger produkter til iskrem i europeiske iskrembarer.

– Vi tror at det kommer seg litt nå, og venter bedring i tredje og fjerde kvartal, sier Hagen.

Les også

Oppkjøpsfondene har milliardene klare. Nå ser de etter kupp i coronakaoset

Formidabel vekst på nett

Smitteverntiltakene har ført til at mange nå handler det de trenger på nett. Det er også gode nyheter for Hagen, som eier den nettbaserte elektronikkbutikken Komplett.

– Der har vi sett en formidabel vekst. Folk handler mer enn de pleier å gjøre, sier Hagen.

Han er også eier i Jernia, som nyter godt av folks nye oppussingsiver, og nettapoteket farmasiet.no, der det særlig har vært økt etterspørsel etter håndspritprodukter.

Veldedighet

Hagen har som mange andre hatt hjemmekontor i coronatiden.

– Jeg har vært utrolig mye hjemme, og fått tid til å rydde og ordne opp i både hus og dokumenter. Jeg har også lært meg å ha teams-møter på laptopen, sier han på spørsmål om hvordan han selv har opplevd den krevende tiden.

Hagen mener situasjonen nå er så spesiell at han er villig til å gjøre et unntak fra prinsippet om å ikke bruke av aksjonærenes midler på veldedighet.

Orkla har akkurat besluttet å gi fem millioner kroner til Norske Kvinners Sanitetsforening for å bidra til ulike tiltak for dem som er særlig berørt av coronapandemien, opplyser han.

Pengene skal blant annet støtte foreningens arbeid for å hjelpe eldre og voldsutsatte over hele landet.

– Vi føler at det er viktig å bidra nå, sier Hagen.

Her finner du E24s coronaoversikt
Publisert: