Hammerfest-ordfører om Wisting-utsettelse: – Bekymringsfullt for vår næring

Både tidligere og nåværende ordfører i Hammerfest er skuffet over at Equinor utsetter Wisting-prosjektet til 2026. De forventer nå at utsettelsen ikke fører til en avvikling.

Både tidligere Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) og nåværende ordfører Terje Wikstrøm (Ap), har vært pådrivere for å bygge ut Wisting.
Publisert: Publisert:

Torsdag kom beskjeden om at Equinor utsetter beslutningen om oljefeltet Wisting. Operatør Equinor og partnerne hadde fra før av planer om å ta en investeringsbeslutning for prosjektet i desember. Wisting har vært mye debattert, og miljøbevegelsen har mobilisert for å stoppe utbyggingen.

Både tidligere Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) og nåværende ordfører Terje Wikstrøm (Ap), har vært pådrivere for å bygge ut Wisting. De mener at feltet kan skape arbeidsplasser, aktivitet og andre ringvirkninger i nord.

– Wisting er et av de største industriprosjektene i nord noen gang, og vil bety mye for verdiskaping og arbeidsplasser. Særlig i nord, og for leverandørindustrien langs kysten. Jeg er glad det jobbes videre og at prosjektet er utsatt, og ikke lagt i skuffen, sier Næss til E24.

Hun mener det er svært beklagelig at avgjørelsen at Wisting utsettes.

Marianne Sivertsen Næss (Ap) er i dag leder for Energikomiteen på Stortinget og har vært en sterk stemme for å bygge ut Wisting.

Vil vente på Wisting

– Det er ikke til å legge skjul på at det er en skuffelse. Vi har vært positive til Wisting og håpet at den skulle komme i det ordinære løpet. Samtidig så har jeg også lyst til å si at jeg har en viss forståelse for det økonomiske bildet som tegnes.

Det sier nåværende ordfører i Hammerfest, Terje Wikstrøm (Ap). Han forventer nå at det kun er snakk om en utsettelse, og ikke som et ledd i en avviklingsprosess.

– Det har vært mye snakk om at Wisting ikke ville gitt ringvirkninger her, men vi har en ganske stor leverandørindustri her i byen som rigger seg og venter på de ulike prosjektene.

– Så dette er bekymringsfullt for vår næring, sier han til E24.

Kostnadene stiger

Equinor viser til at investeringen i feltet nå er beregnet til å være på 104 milliarder kroner. I november 2021 var den totale investeringen anslått til i størrelsesorden 60–75 milliarder kroner, ifølge Equinor.

Det er en totalvurdering som fører til utsettelsen, ifølge Equinors Geir Tungesvik.

– Kostnadene har økt på grunn av global inflasjon og kostnadsvekst i leverandørindustrien nasjonalt og internasjonalt. Det er usikkerhet rundt rammebetingelsene for prosjektet og gjennomføringskapasitet i leverandørmarkedet, sier han i en melding.

Flere aktører har vært skeptiske til lønnsomheten i Wisting. Blant annet har WWF hevdet at feltet potensielt kan bli ulønnsomt for staten dersom den globale klimapolitikken lykkes i tråd med 1,5-gradersmålet, slik at oljeprisen faller.

Regjeringens støtteparti SV har tidligere utropt Wisting til «det nye oljeslaget». Også Arbeiderpartiets ungdomsparti AUF er motstandere av prosjektet.

Analytiker om Wisting-utsettelse: – Er puttet i nederste skuff og lukket igjen

Beskriver beskjeden som gladmelding

Stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) mener nyheten om utsettelse er en gladmelding.

– Nå forventer jeg at de avslutter prosjektet helt, og ikke bare utsetter investeringsbeslutningen, sier han.

– Å sette i gang med verdens nordligste oljefelt når klimakrisen for alvor slår innover verden gir ingen mening. Wisting-prosjektet er ikke forenlig med klimamålene i Parisavtalen, sier Elvestuen videre.

Stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) mener nyheten om utsettelse er en gladmelding.

MDG-leder Arild Hermstad mener det bare skulle mangle at investeringsbeslutningen om Wisting nå utsettes. Han mener prosjektet er et hån mot klimamål og Parisavtalen.

– Wisting påfører sårbar natur en vanvittig risiko og det er ikke mulig forstå at dette kan være økonomisk lønnsomt, sier han.

– Det er litt pinlig at Equinor selv tar en beslutning om utsettelse, mens regjeringen fortsetter å fraskrive seg ansvaret for det som skjer på norsk sokkel. Det er et politisk ansvar å ta Norge fra fossilalderen til fornybaralderen, og vi kan ikke overlate til oljeselskapene å gjøre vurderinger om vi skal knuse klimamålene eller sette Norge på en ansvarlig kurs, sier Hermstad videre.

MDG-leder Arild Hermstad mener Wisting-prosjektet er en hån mot klimamål og Parisavtalen.
Skattegrep kan ramme Wisting: – Prosjektet blir dårligere
Publisert: