Rosneft-topp: Europa begår energi-selvmord

Toppsjefen i Russlands oljegigant Rosneft, og nær alliert av Putin, mener EUs sanksjoner er ulovlige.

Rosnefts toppsjef Igor Setsjin, som også er nær alliert av Russlands president Vladimir Putin.
Publisert Publisert

– Europa begår energiselvmord, uttaler Rosneft-topp Igor Setsjin under det økonomiske forumet i St. Petersburg lørdag morgen, ifølge Bloomberg.

Budskapet er et ekko av hva president Putin og Kreml allerede har sagt om EU-sanksjonene mot russisk olje og gass.

Forumet i den russiske storbyen har mange av russiske næringslivs- og Kreml-topper på scenen, inkludert president Vladimir Putin som talte fredag formiddag.

Rosneft-sjefen sier ifølge Bloomberg at det er sanksjonene mot Russland som driver opp energiprisene.

Han kaller sanksjonene for «ulovlige», i likhet med Kreml.

Overrasket over BP

Oljetoppen kommenterer også giganten BPs beslutning om å trekke seg ut av Russland etter landet invaderte Ukriana. Setsjin forklarer at beslutningen overrasket ham.

BP har også hatt store eierandeler i Rosneft-prosjekter, og Setsjin sier BP fremdeles er selskapets største utenlandske eier.

Ifølge Bloomberg mener han at BP vil forbli involvert i Rosneft ettersom selskapet ennå ikke har kvittet seg med eierandelene.

– Alle disse handlingene viser at man har et ønske om å være en aktiv deltaker i Rosneft som selskap, og la være å ta tap basert på denne uheldige geopolitiske situasjonen, uttalte Setsjin, ifølge Reuters.

BP har likevel uttalt at de trekker seg ut av Russland, og at man vil ta tap på hele 25 milliarder dollar knyttet til uttrekningen.

ALLIERTE: Putin og Setsjin er allierte, og har samme budskap om EUs sanksjoner mot landet.

Vostok-prosjekt kan stabilisere oljeprisen

På tundraen nær havnebyen Dikson i Sibir bygger Rosneft det største russiske oljeprosjektet siden Sovjetunionens fall.

Gigantprosjektet, som har fått navnet Vostok, er Russlands store veddemål på arktisk olje. Det anslås at Vostok etter hvert vil produsere omtrent like mye olje som hele Nordsjøen, ifølge Reuters.

Setsjin sier at prosjektet utvikles i tråd med planen, og at Vostok kan stabilisere det globale råvaremarkedet.

Sanksjonene stoppet grønn omstilling

Oljetoppen anklager også Vesten for å stoppe omstillingen til det grønne skifte gjennom sanksjoner, og påpeker at oljeunderskuddet i markedet vil være tilstede i lang tid fremover, og at oljebransjen må investere mye i utbygging fremover for å kompensere for underskuddet.

Rosneft skal ifølge Reuters betale ut et rekordhøyt utbytte basert på sitt resultat i 2021. Utbytte er på 0,77 dollar per aksje, tilsvarende 50 prosent av selskapets resultat.

Publisert