Solgte unna aksjer før børssmell: – Kunne vært mye verre

Investeringsdirektør Pål Ringholm mener sentralbanken i USA er «saftig på etterskudd». Han venter tilbakeslag i verdens største økonomi og advarer om risiko for kraftig fall på Oslo Børs.

FØLGER MED PÅ MARKEDET: Pål Ringholm jobbet i en årrekke som renteekspert, men har siden nyttår forvaltet pensjonsmidler.
Publisert: Publisert:

– Vi tilpasset vår portefølje tidlig på året til det vi hadde tro på kunne utspille seg, nemlig sekundæreffekter av inflasjon, noe som har akselerert gjennom krigen som pågår i Europa, sier Pål Ringholm til E24.

Han har siden nyttår jobbet som investeringsdirektør i Pensjonskassen for helseforetakene i hovedstadsområdet (PKH), som forvalter rundt 38 milliarder kroner.

I fjor advarte Ringholm om risikoen høyere renter utgjør for aksjemarkedet.

Nå har børsene i spesielt USA falt kraftig etter at skyhøy inflasjon har tvunget sentralbanken til å sette opp renten og varsle en bratt videre økning.

Mandag fortsetter nedturen på verdens børser.

– Kunne vært mye verre

Ifølge Ringholm har pensjonskassen solgt aksjer for å ha mindre aksjer i porteføljen enn normalt, en såkalt undervekt. Investeringene er mest på internasjonale børser som den amerikanske, men også i Norge.

Samtidig har de hatt rentepapirer med kortere løpetid, som gir en viss beskyttelse mot verdifallet som oppstår når rentene stiger.

– Vi er langt foran vår indeks. Vi taper penger, men det kunne vært så mye verre hvis vi ikke hadde tilpasset oss, sier han.

Ringholm påpeker at det ikke bare er internasjonale aksjer som har gått på en smell i år.

Når rentene stiger faller verdien også på rentepapirer. Og ved inngangen til året var rentene svært lave.

– Når da renten går så mye opp som den gjør så har det vært et blodbad for obligasjoner internasjonalt, sier Ringholm.

Renten på den amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, en av de viktigste markedsrentene, stiger til 3,24 prosent mandag – mer enn en dobling siden nyttår.

Mener sentralbanken er «saftig på etterskudd»

– Det er inflasjonen som driver det. Og det er en sentralbank som har gjort en av sine største politikk-feil noensinne, sier Ringholm.

På vei ut av pandemien har prisene på varer og tjenester skutt i været i USA. Den siste målingen viser at konsumprisene steg med 8,6 prosent i mai fra mai i fjor – det høyeste på over 40 år.

Den amerikanske sentralbanken har svart med å sette opp styringsrenten, foreløpig til et intervall mellom 0,75 og 1 prosent. Flere kraftige rentehopp er på vei. For sent, mener Ringholm.

– En måte å beskrive det på er: Se ut av vinduet, så ser du hva inflasjonen er. Den er på det høyeste på 40 år. Og så ser du hva renten er. Finn en forskjell.

– De er saftig på etterskudd. Og skal de virkelig få ned inflasjonen må de ta i. Det er mulig at de stopper på tretallet neste år fordi da er resesjonen et faktum.

Les også

SSB ser risiko for børsfall ved renteoppgang: – Lite trolig at Fed kommer til unnsetning

Eksperter har pekt på at frykt for at sentralbankens renteøkninger kan utløse nedgangstider i økonomien, en resesjon, er et av uromomentene i markedet om dagen.

– Resesjonen kommer. Det er ikke noe å snakke om. Jeg ville lagt 80 prosent sannsynlighet på noe sånt, men det er aldri hundre prosent sikkert, sier Ringholm.

– Europa er kanskje der allerede, sier han.

Advarer om risiko for kraftig Oslo Børs-fall

Oslo Børs har klart seg bedre enn mange andre børser så langt i år. Grunnen er høye priser på olje, gass og andre råvarer, som er viktig for mange av selskapene på Børsen.

Samtidig har den amerikanske teknologibørsen Nasdaq falt 28 prosent. Før helgen falt USA-børsene kraftig, og et nytt fall er ventet når New York-børsen åpner i ettermiddag.

indeks

Ringholm advarer om at Oslo Børs står i fare for å falle mye hvis det inntreffer resesjon i USA. Han viser til hvordan har gått tidligere.

– Hver gang det er amerikanske resesjon så føles det med et fall på rundt 50 prosent på Oslo Børs.

– Det lille spørsmålstegnet denne gangen er om oljeprisen holder seg oppe. Men normalt sett, det som skjer i resten av verden kommer hjem til oss.

Les også

Overraskende sterk inflasjon på 8,6 prosent i USA

Ringholm peker også på verdsettelsen av Oslo Børs, på forholdstallet mellom aksjepriser og bokførte verdier i selskapene.

– Prisingen på Oslo Børs i dag er sånn at du aldri før i historien har fått positiv avkastning de neste tre årene, sier han.

– Det er i alle fall god sannsynlighet for at du kan kjøpe deg inn på lavere nivåer i løpet av de neste årene.

I USA tok inflasjonen av samtidig som markedet var historisk dyrt priset, påpeker Ringholm.

– Da er det begrenset med uflaks du tåler.

Publisert: