Havila Capella har forlatt Bergen: – Krevende periode

Havila Capella har forlatt Bergen og er i rute, melder Havila Kystruten. Skipet har ligget ved kai siden 12. april på grunn av sanksjoner mot Russland.

Havila Kystrutens skip Havila Capella ved kai i Bergen.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert Publisert

Det var klokken 20.30 tirsdag kveld at skipet forlot Jektevikterminalen i Bergen og seilte nordover, opplyser selskapet i en melding.

– Vi har vært igjennom en krevende periode med et skip ute av drift på grunn av hendelser utenfor vår kontroll. Da er det ekstra godt å se at Havila Capella igjen seiler nordover med forventningsfulle passasjerer om bord, sier administrerende direktør Bent Martini i Havila Kystruten.

Havila Capella anløper Ålesund onsdag morgen, og skal siden seile inn Geirangerfjorden. Skipet har i likhet med søsterskipet Havila Castor mulighet for å seile utslippsfritt på batteridrift.

Ifølge Havila Kystruten har mange reisende flyttet sine reiser til Havila Castor på grunn av usikkerheten rundt Havila Capella.

– Vi har derfor noe ledig kapasitet på de første rundreisene, men bookingtallene øker gradvis utover sommeren, sier Martini.

Havila Kystruten har fått forsikringer på skip

Rammet av sanksjoner

Skipet Havila Capella ble levert fra Tersan-verftet i Tyrkia til Havila Kystruten i november og begynte å seile kystruten mellom Bergen og Kirkenes i desember.

Etter Russlands invasjon av Ukraina avsluttet forsikringsselskapene Havila Capellas forsikringer fordi skipet var leaset av et russiskeid selskap.

Leasingselskapet bak Havila Capella er registrert i Hongkong og eid av det russiske selskapet GTLK. Selskapet ble ført opp på EUs liste over sanksjonerte selskaper 8. april, og ble dermed også sanksjonert i Norge.

Havila Capella har ifølge Havila Kystruten vært ute av drift siden 12. april. Havila Kystruten gikk til rettslige steg for å bli eier av skipet, og fikk medhold i en kjennelse fra Hordaland Tingrett 20. juni.

Den 23. juni opplyste selskapet at det hadde ordnet gyldig ansvarsforsikring og fått de nødvendige sertifikatene fra Sjøfartsdirektoratet til å seile igjen. På det tidspunktet manglet det bare kaskoforsikring.

Melding fra Havila Kystruten: Havila Capella er i rute
Publisert
  1. Havila
  2. Havila Kystruten
BT anbefaler

«Sørg for å få de jævla voldtekts­mennene dømt», var noe av det siste Synnøve skrev

Hun ble forbannet da politiet henla overgrepsanmeldelsen hennes. To år etter hennes død skal regjeringen utrede loven…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

  2. Det er fleire rotter i Bergen sentrum enn før, meinar skadedyrkontrollørar

  3. Fant blindpassasjerer på lasteskip: – De hadde vært der i ti dager

  4. «Sex med gråtende ofre er ikke alltid voldtekt i dag. Loven bør endres.»

  5. Vil øke produksjonen i Hardanger: – Vi profitterer på klimaendringene

  6. Ole (41) drikker opptil ti kopper kaffe om dagen. Så mye sier eksper­tene at du kan drikke