Har besøkt 100 bedrifter: – Var vel ingen som håpet at dette skulle skje

Jan Christian Vestre har brukt sine første uker som næringsminister til å reise rundt i Norge for å besøke bedrifter. På det siste besøket ble «djevelens drikk» tema.

GULT NIVÅ: Næringsminister Jan Christian Vestre, stortingspresident Masud Gharahkhani og statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Lindums gjenvinningsanlegg tirsdag kveld.
Publisert: Publisert:

Utenfor Lindums gjenvinningsanlegg i Drammen står næringsminister Jan Christian Vestre med rødt slips og refleksvest. Det er hans siste besøk på «næringsturneen». En av de første tingene han bestemte seg for som næringsminister var besøke 100 bedrifter, for å høre hvordan den nye regjeringen kunne hjelpe dem med grønn omstilling.

Statsminister Jonas Gahr Støre er også med på sluttspurten. Det er nøyaktig to måneder siden Støre-regjeringen tok over makten. De siste ukene har en ny virusvariant dominert samtalene i regjeringskorridorene.

– Statsrådene har satt i gang mye arbeid. Og så har det jo gått med en god del tid til å håndtere disse spesielle sakene knyttet til strøm og så er det klart at en pandemi må oppdateres hver dag, sier Støre.

Tidligere samme dag la regjeringen frem en ny krisepakke. Onsdag trådte strenge coronatiltak nok en gang inn og berører store deler av næringslivet.

Har det blitt veldig annerledes enn det dere så for dere da dere gikk inn i regjeringen?

– Det var vel ingen som hadde håpet at dette skulle skje, men først og fremst rammer det folk og bedrifter i Norge, sier Vestre.

Dette er de nye økonomiske krisegrepene
Restaurant- og bareiere Thomas Asvald Innstø og Jan Ole Veummøtte næringsminister Jan Christian Vestre og stortingspresident Masud Gharahkhani.

Må permittere

I andre etasje på restaurant Frukt & Grønt i Drammen, sitter Thomas Asvald Innstø og Jan Ole Veum med næringsminister Vestre og stortingspresident Masud Gharahkhani.

– Vi har jobbet som faen i hele høst og får ikke noe ut av denne kompensasjonsordningen, og vi vet ikke hvordan det blir med den lønnsstøtteordningen, sier Veum til Vestre.

– Den jobber vi med og den blir klar denne uken, svarer Vestre.

– For oss er det viktig at den kommer på plass i dag. Hadde vi visst hva den gikk ut på så hadde vi kunne beholdt alle her uten å permittere, sier Veum.

Veum og Innstø driver restauranten og nabopuben Rekord. Til sammen har de skapt opp mot 30 arbeidsplasser i Drammen fordelt mellom de to lokalene.

– Vi har gått fra fullt hus til tomt bord. Det er ekstremt dramatisk, sier Innstø til Vestre.

Jobber du innen servering og er nylig permittert? Da vil vi snakke med deg. Ta kontakt med E24s journalister her.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har spist på Frukt & Grønt flere ganger. Han mener gutta snakker rett fra levra.

Halv million i underskudd

I 2020 gikk selskapet til Innstø og Veum med over en halv million i underskudd. Etter en knallhard sommer jobbet de seg opp til overskudd, og dermed faller de utenfor den nye kompensasjonsordningen.

Ordningen krever at selskaper har underskudd i både november og desember.

– Desember går rett i dass, og samlet sett har vi ikke krav på kompensasjon. Det høres kanskje kravstort ut å ville ha kompensasjon når vi gikk litt i pluss, men vi gikk med et stort underskudd i fjor, og poenget er at vi på ingen måte er i pluss etter november, sier Innstø.

En lønnsstøtteordning kan derimot sørge for å holde ansatte i jobb, mener han.

– Vi forstår veldig godt utmattelsen og fortvilelsen, sier Vestre, og trekker frem at de jobber på spreng med å komme til enighet om en god lønnsstøtteordning. Ordningen er etterspurt av restauranter og utelivsbransjen spesielt, samt NHO, LO og Virke.

– Næringslivet skal merke forskjell og at det er en ny regjering som er mer ambisiøs i næringslivet. De neste månedene kommer vi til å realisere nye politiske grep, sier Vestre til E24. Her med statsminister Jonas Gahr Støre.

Vil se fremover

Vestre er bekymret for enkelte næringer og bransjer som er direkte berørt av smitteverntiltakene. Samtidig peker han på at det er regjeringens oppgave å se langt frem i tid.

– Det kommer en tid etter pandemien, og da må vi være forberedt. Vi står ovenfor den største omstillingen i norsk historie, og det neste tiåret er avgjørende for at Norge lykkes med de neste femti, sier Vestre.

Han mener det handler om å skape nok lønnsomme næringer og ikke minst øke eksporten. På spørsmål om hvilke eksportmarkeder han mener, svarer Vestre «hele verden».

Strammer inn krisestøtteordning etter E24-avsløringer

– Denne runden har vært inspirerende. Vi har møtt alt fra bedrifter som driver med biokull og biogass til støtfangere og flytende havvind, sier han.

Bedriftene han har besøkt har etterspurt en oversikt over «riktige virkemidler» til å ekspandere.

– Vi må fylle noen hull. Det er en mismatch mellom det bedrifter trenger og det vi stiller opp med. Vi er flinke til å støtte startup-gründere, men vi være mer aktive til å kommersialisere og industrialisere, sier Vestre.

Utålmodig

På spørsmål om i hvilken grad pandemien har vært en brems for grønn omstilling av næringslivet, svarer Vestre at «det vet vi ikke ennå». Han opplever at det går godt i norsk økonomi, og at norske bedrifter er omstillingsdyktige.

Samtidig er han utålmodig etter å få opp tempoet.

– Det investeres fremdeles syv ganger mer i olje og gass enn det det gjør i fastlandsindustri, og jeg er ikke imot at det satses der, for mye av næringene skal bygges på olje og gass, men vi må bidra til å få aktivitet over til fastlandet for å lykkes med omstillingen, påpeker Vestre.

Er du enig, går det for mye penger til olje og gass?

Støre står ved siden av i mørkeblå kordfløyelsdress inne på Lindums kontorer. Han tenker seg om før han svarer.

– Nei, ikke for mye penger, men det må skje en vridning i retning av nye næringer, og det må skje et samspill med at kompetansen og industrierfaringen i olje og gass blir brukt videre.

Regjeringen forlenger krisestøtte for næringslivet ut januar
Et titalls personer var møtt opp på Lindums gjenvinningsanlegg.

Internasjonal dimensjon

Dere har måttet bruke flere milliarder på krisepakker, hvordan påvirker det politikken deres generelt?

– En regjering må være forberedt på å gjøre det den har planlagt, og parallelt må den møte det verden bringer. Og det kan være en pandemi og helt ekstraordinære høye strømpriser. Men det klarer vi, sier Støre.

Hva ser dere på som utgangen av pandemien?

– Jo før jo bedre, men det har en internasjonal dimensjon, sier Støre.

Statsministeren trekker frem at 70 prosent av verdens befolkning må vaksineres innen utgangen av høsten.

– Det er fullt teknisk mulig. Den store utfordringen er folk som kan sette vaksinen og organisere det, sier han.

På spørsmål om hva Støre vil gjøre konkret med intensivsykeplassene, svarer Støre at «det tar tid», og på spørsmål om den nye regjeringen vil heve sykepleierlønningene, svarer han at det «hører til forhandlingene i lønnsopprøret».

Næringsminister Jan Christian Vestre, og stortingspresident Masud Gharahkhani møtte restaurant- og bareiere i Drammen tirsdag kveld.

«Djevelens drikk»

Etter møtet med Vestre, har ikke restauranteier Innstø store forhåpninger om at ting kommer til å ordne seg for deres bransje.

– Jeg har ikke håp om at han drar tilbake og endrer kompensasjonsordningen, men det er klart at det er viktig for politikerne å høre på dem som faktisk står i det, sier han.

Innstø trekker frem at det allerede før pandemien var mangel på kokker og andre faglærte i bransjen, noe som oppleves som ekstra hardt etter snart to år med pandemi.

– Lønnsstøtteordningen kan gjøre at vi reduserer å miste ansatte. Det er en kompetanseflukt i vår bransje, og vi er redde for å miste flere faglærte. Når du har permittert folk så gir du dem på en måte friheten til å gå andre steder, sier han.

Innstø mener restaurant- og utelivsbransjen har blitt overlatt til seg selv.

– Vi føler vi selger «djevelens drikk», altså alkohol, og må ta smellen når smitten øker. Gang på gang, sier han.

Til sammen har Innstø og partner Veum rundt 30 ansatte. 15 av dem tilknyttet baren får nå en permitteringsvarsel tirsdag kveld.

– Det føles kjipt for dem som akkurat har så mye at det strekker til med vanlig lønn, og ekstra kjipt for dem som bare jobber ekstra. Og for mange er jobben mye mer enn en jobb, det er en sosial møteplass, spesielt for dem som ikke er opprinnelig fra Norge, sier han.

Publisert: