Regjeringen utsetter gjenåpningen

Risiko for økt smitte gjør at regjeringen venter med videre gjenåpning til flere blir fullvaksinerte, sier Erna Solberg på dagens pressekonferanse. Samtidig tas trinn fire ut av gjenåpningsplanen.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Ytterligere åpning nå gir risiko for økt smitte. Den risikoen vil vi ikke ta når det er så kort tid igjen til alle voksne har fått mulighet til å beskytte seg med vaksiner, sier statsminister Erna Solberg på dagens pressekonferanse.

Derfor blir Norge stående på trinn tre i gjenåpningen, sier hun.

Regjerningen har fra før utsatt trinn fire i gjenåpningsplanen fra april i flere omganger, men i løpet av sommeren ble flere lettelser fra trinn fire innført.

Nå er altså regjeringens vurdering at man blir stående på trinn tre til man kan gå over til fasen «En normal hverdag med økt beredskap». Trinn fire tas dermed ut av planen.

– Selv om vi nå blir stående på trinn tre, er vi på vei til en normal hverdag med økt beredskap. Når vi kommer dit, og vi har fått bedre kontroll over situasjonen i skolene, er vurderingen at vi kan gå rett dit. Oversatt: det blir ikke noe trinn fire, sier Solberg.

Øker maksgrense på arrangementer

Regjeringen gjør samtidig noen endringer i trinn tre.

Det inkluderer å øke antall tillate personer på offentlige arrangementer med coronapass.

På arrangementer med coronasertifikat hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste plasser kan det være inntil 5000 personer innendørs (opp fra 3000) og 10 000 utendørs (opp fra 7000). Begrensningen på maksimalt 50 prosent kapasitet beholdes. Endringen trer i kraft midnatt, natt til lørdag 4. september.

Fra 12. september åpnes det også for innreise for kjærester og flere typer familiemedlemmer utenfor EU/EØS.

Det gjelder personer fra land utenfor EU/EØS som er voksne barn, deres foreldre, besteforeldre, barnebarn, samt ste-varianter av alle disse. I tillegg får kjærester over 18 år og deres mindreårige barn fra utenfor EU/EØS nå reise inn til Norge, skriver Regjeringen.

Regjeringen har også bestemt at barn og unge mellom 12 og 15 år skal tilbys én vaksinedose. Denne aldersgruppen utgjør om lag 4,8 prosent av den norske befolkningen, ifølge tall fra SSB.

Anbefalte å utsette

Tidligere på dagen anbefalte Helsedirektoratet å utsette trinn fire av gjenåpningen, og skrev at det trolig vil føre til økt smittespredning.

– Med dagens smittetall må det antas at smitten kan spre seg fra uvaksinerte til 1-dosevaksinerte eller andre sårbare grupper, skriver direktoratet i sitt faglige grunnlag.

De anbefalte ingen store endringer i dagens tiltak på trinn tre, men anbefalte likevel at det åpnes for at flere kan komme på arrangementer med koronasertifikat når det er faste, tilviste plasser.

FHI har på sin side anbefalt å tilby én vaksinedose til unge mellom 12 og 15 år.

– Ved et slikt tilbud vil ungdommen redusere egen risiko for alvorlig sykdom, skriver Folkehelseinstituttet i sin anbefaling til regjeringen.

Publisert: