Strømkabelen til Storbritannia ute av drift: – Feil på britisk side
Strømkabelen mellom Norge og Storbritannia er midlertidig ute av drift. Strømprisen holder seg likevel oppe torsdag.

Norge har eksportert mye strøm til Storbritannia siden prøvedriften på North Sea Link-kabelen startet i oktober.
Tirsdag kveld skjedde det imidlertid en feil på kabelen, og den er ikke lenger i drift.
Ifølge en melding på strømbørsen Nord Pool er kabelen ute av drift minst frem til midnatt onsdag, men det er usikkert om problemene er løst innen da.
– Kabelen til Storbritannia falt ut i går kveld klokken halv syv, etter en feil på britisk side. Vi driver nå med feilsøking, sier kommunikasjonsdirektør Henrik Glette i Statnett til E24.
Han opplyser også at det var planlagt at kabelen skulle være ute av drift i en del timer på dagtid onsdag på grunn av planlagt arbeid.
Nye strømkabler til Tyskland og Storbritannia har ifølge analytikere bidratt til økte prisforskjeller mellom sør og nord i Norden. Den siste tiden har uvanlig høye gasspriser i Europa løftet kraftprisene mye, og det har delvis smittet over til nordiske priser.
Strømprisene stiger torsdag
Strømprisene faller imidlertid ikke, til tross for den midlertidige nedstengningen av englandskabelen. Prisene blir normalt fastsatt en dag i forveien, og torsdagens priser i Sør-Norge stiger til 89 øre kilowattimen.
Det er om lag ett øre mer enn prisen onsdag, ifølge strømbørsen Nord Pool.
– Det er ikke overraskende. I en normalsituasjon uten ekstrem vind så vil strømprisene normalt kunne svinge med noen få øre. Det er vanskelig å si akkurat hvor mye englandskabelen påvirker prisene. Men til vanlig vil ikke effekten være så veldig stor, sier analytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til E24.
– Det er veldig greit for markedet å se at det ikke bare er kablene som fastsetter prisen. Nå er englandskabelen ute, men prisene har bare beveget seg bare noen øre, sier han.
Han påpeker at en enkelt kabel ikke har så enorm påvirkning på det store kraftsystemet, i alle fall ikke i en normalsituasjon. Norge har totalt 17 utenlandsforbindelser, både i form av kraftlinjer på land og av sjøkabler.
– Volumet på North Sea Link er bare 700 megawatt, og det er egentlig nokså lite sammenlignet med volumene i den norske vannkraften. Og til sammenligning kan vindkraften i Norden som helhet svinge med kanskje 5.000 megawatt fra en dag til en annen, sier Lilleholt.
Mest eksport til britene
North Sea Link-kabelen ble satt i prøvedrift i oktober, og har sendt strøm fra Norge til Storbritannia det meste av tiden. Prisene i Storbritannia er som regel høyere enn i Norge.
Ifølge Statnett har Norge netto eksportert 0,49 terawattimer (TWh) strøm til britene i oktober. Så langt i november har Norge eksportert 0,13 TWh til britene.
Strømprisene i Sør-Norge har ligget svært høyt i høst, og mandag ettermiddag nådde timeprisen en topp på nær tre kroner kilowattimen, eller fire kroner inkludert nettleien og avgifter.
Snittprisen i Sør-Norge mandag var på 1,22 kroner kilowattimen, utenom nettleie og avgifter. Onsdag handles strømmen til 87 øre kilowattimen i Sør-Norge, ifølge strømbørsen Nord Pool.
Mener nye kabler ikke er hovedårsak til strømsjokket: – Årsaken er gassprisene– Ikke uventet
Siden starten av oktober har North Sea Link-kabelen vært på prøvedrift på halve kapasiteten på 1.400 megawatt, og skal være det i noen måneder. Det kan ofte være en del innkjøringsproblemer for nye utenlandsforbindelser.
– Kabelen er jo på prøvedrift, så det er ikke uventet at det kan oppstå feil, sier Glette.
Hvis kabelen gikk på full kapasitet hele året, ville den kunne frakte totalt 12,3 terawattimer (TWh) strøm frem og tilbake mellom landene. Norges strømproduksjon i et normalår er på noe over 150 TWh, mens forbruket er på rundt 130 TWh.
I natt fikk britene betalt for å bruke strøm: Sendte strøm til NorgeFrykter smell for husholdninger
Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight har tidligere anslått at strømprisen i dagens spesielle situasjon kunne vært mer enn 10 øre lavere i Norden og 20–25 øre lavere i Sør-Norge uten de to kablene, men at effekten vil være mindre i snitt for året.
Andre nestleder Sofie Marhaug (Rødt) i Stortingets energi- og miljøkomité har sagt til E24 at hun frykter utenlandskablene skal tappe de norske vannmagasinene for mye, og føre til høyere priser som rammer befolkning og industri.
– NVE anslår nå at prisene vil bli høyere og mer ustabile fremover, og jeg frykter at det vil ramme vanlige husholdninger og på sikt også norsk industri, sa Marhaug nylig.
De siste tiårene har Storbritannia økt produksjonen av havvind og gasskraft og stengt ned mye av kullkraften sin. Det skaper en del utfordringer for kraftsystemet, og bidrar til store prisforskjeller gjennom døgnet.
– Inntil vi får løsninger som demper systemets væravhengighet, som hydrogen, batterier og kjernekraft, så vil nok britene fortsette å se disse store prisforskjellene over døgnet, alt etter når vinden blåser, sa analytiker John Brottemsmo i Kinect Energy nylig til E24.