Ukrainas president: – Vi vil ikke legge ned våpnene

Gjennom natten har det pågått harde kamper i Ukrainas hovedstad Kyiv. I en videohilsen lørdag morgen sier landets president Volodymyr Zelenskyj at de ikke vil legge ned våpnene.

Publisert Publisert

Lørdag morgen har Zelenskyj lagt ut en kort videomelding på Twitter fra sentrum av Kyiv. Han går ute i gatene utenfor sine kontorer etter nattens harde kamper i hovedstaden.

– Jeg er her. Vi vil ikke legge ned våpnene. Vi vil forsvare landet vårt fordi våre våpen er vår sannhet, og vår sannhet er at dette er vår jord, vårt land, våre barn - og vi vil forsvare det. Det er alt. Det er det jeg vil fortelle dere, sier han.

Zelenskyjs sier at Ukraina kontrollerer Kyiv og viktige områder rundt byen, melder Reuters lørdag formiddag.

Han går ut mot meldinger om at han skal ha bedt forsvaret om å legge ned våpnene og at han skal ha evakuert, ifølge Kyiv Independent.

På Twitter sier Zelenskyj at vestlige partnere skal sende våpen for å hjelpe Kyiv i kampen mot Russland. Sky News erfarer at Storbritannia og USA, sammen med ytterligere 25 land, har blitt enige om å forsyne Ukraina med våpen og andre forsyninger.

– En ny dag på den diplomatiske frontlinjen startet med en telefonsamtale med Emmanuel Macron. Våpen og utstyr fra partnerne våre er på vei til Ukraina. Anti-krig-koalisjonen virker, tvitret Zelenskyj.

RAKETTANGRETP: En boligblokk i Zhuliany i Kyiv ble truffet av en rakett lørdag morgen. Boligblokken som har blitt truffet ligger noen få kilometer fra Kyiv internasjonale lufthavn.

Han tvitrer også at tiden er moden for å gi Ukraina EU-medlemskap, sett i lys av den russiske invasjonen.

– Tiden er inne for å avslutte den langvarige diskusjonen en gang for alle og ta stilling til Ukrainas medlemskap i EU, skriver han.

Zelenskyj har innstendig bedt vestlige land om å kaste russerne ut av betalingssystemet Swift. Han oppfordrer Tyskland og Ungarn til å kaste ut Russland.

Vi har nesten full støtte fra EUs medlemmer om å ekskludere Russland fra SWIFT, sier den ukrainske presidenten i en videomelding lørdag klokken 12.34.

Internt i EU har det vært stor uenighet. De baltiske landene har krevd utkastelse, mens blant annet Tyskland og Østerrike har vært skeptiske.

Washington Post skriver at amerikanske myndigheter er klare til å hjelpe Zelenskyj med å forlate Kyiv. De siterer kilder fra både amerikanske og ukrainske myndigheter.

Zelenskyj har vært tydelig på at han vil bli værende og fortsette å lede sin regjering, til tross for den personlige risikoen. Ifølge en ukrainsk tjenestemann som avisen har snakket med, har ikke Zelenskyj bedt om å flykte, eller dra til en tryggere by.

Også AP skriver at Zelenskyj takket nei til amerikansk evakuering.

– Kampen er her, skal han ha sagt, ifølge en kilde AP.

Han skal også ha sagt at han «trenger ammunisjon og ikke «skyss». Lørdag morgen melder Reuters at USAs president Joe Biden godkjenner 350 millioner dollar i militærhjelp til Ukraina.

Zelenskyj har la fredag kveld også ut en en video forran Bankova (presidentbygningen) i Kyiv for å avvise rykter om at han skulle ha flyktet fra hovedstaden.

– Vi er alle her. Forsvare vår uavhengighet. Vårt Land. Og slik vil det fortsette, sier Zelenskyj i videoen.

Presidenten har tidligere uttalt at han er Russlands mål nummer én:

– Ifølge den informasjonen vi har fått så har våre fiendene satt meg som et førstemål, min familie som et andremål. De ønsker å ødelegge Ukraina politisk ved å ta statsoverhovdet, sier Zelenskyj.

Publisert