• Onsdag 28. januar kl. 18.30 i år vil bli det stående som den største av alle stunder i Bekkjarvik sin historie.

— Onsdag 28. januar kl. 18.30 i år vil bli det stående som den største av alle stunder i Bekkjarvik sin historie.

Fiskebåtreder Inge Halstensen var ikke smålåten da han tok imot verdensmester i kokkekunst, Ørjan Johannessen, som kom hjem til sine egne. Den fargerike rederen sammenlignet bygdens nye helt med navn som Martin Ødegaard og Magnus Karlsen.

Den beste av de beste

— Hvem er størst av disse, spurte Halstensen. Og svarte selv at bare én av ti spiller sjakk, mens alle lager mat.

— De

t kan ikke bety annet enn at kokkekunsten er den største av alle idretter. Og den beste av dem som konkurrerer om det viktigste, har vi her i Austevoll, slo Halstensen fast.

- Få dem ut

INGEN TVIL: Om hvem som er den store helten på Austevoll, mener Hilde Otterå. De som ikke bar bunader i Bekkjarvik i går, gikk stort sett i slike T-skjorter.
Roar Christiansen

Det var bygdens grand old man som hadde regien da bygdens nye store sønn ble hyllet av sine egne på Bekkjarvik Torg i går.

Det var så mye folk trengt sammen utenfor Spar-butikken og Vinmonopolet på det lille kjøpesenteret, at selv Halstensen ble urolig. Et kvarter før verdensmesteren skulle innta scenen, var konferansier Halstensen oppe og banket og blåste i mikrofonen, og ropte engstelig etter lydmannen Kristian. Arrangørene maste på rederen om at han måtte få hele skokken med bygdefolk ut i stormen for å ta imot helten utenfor senteret, for så å følge ham inn.

Ingen flytter seg

Men å kommandere sambygdingene som hadde trengt seg sammen rundt scenen ut i drittværet, nektet Halstensen.

— De som absolutt har lyst til å gå ut, må bare gå, men de som har lyst til å stå igjen, må bare gjøre det, er beskjeden har gir gjennom mikrofonen med lyden på full guffe. Ikke en sjel rører seg.

Bunader brøyter seg inn

Så skjer det noe. Det ropes og klappes. Vakre bunadskledde jenter med store flagg brøyter seg gjennom folkemengden. Og foran dem kommer superhelten i hvit uniform med gullpokalen i høyre hånden.

Alle blir de stående rundt den provisoriske scenen. Her skal det takkes og tales.

IKKE POLITI ELLER BRANNMANN: -Når ungene i barnehagene her i Austevoll blir spurt hva de skal blir når de blir stor, er det ingen her som svarer brannmann eller politi. De skal bli kokk, kunne fiskebåtreder Inge Halstensen fortelle årets vinner av Bocuse d'Or, som er verden mest prestisjefylte konkurranse i individuell kokkekunst.
Roar Christiansen

Hilser fra Erna

Ordfører Renate Møgster Klepsvik, slår fast at endelig er gullet kommet hjem.

— Og jeg er glad du deler det så raust med oss alle her på Austevoll, sier hun.

Næringsminister Monica Mæland hilser fra hele regjeringen, og statsministeren især. Hun slår fast at den beste maten får man ikke i verdensmetropolene lenger. Nå må man nesten til havs.

Halstensen minner om at når austevollinger gjør det som best rundt om i verden, er det alltid to eller tre stykker som pleier være en smule misunnelige.

— Men denne gangen er disse helt borte. Denne gangen har jeg absolutt alle austevollinger bak meg når vi nå hevder at Ørjan, dette fortjente du så inderlig.

— Dette var helt overveldende, sa Ørjan Johannessen om mottakelsen.

Han vil flytte tilbake til Bekkjarvik med familien i løpet av sommeren for å starte i familiebedriften, Bekkjarvik Gjestgiveri.

— Jeg holder på å legge planer for hva jeg skal gjøre, men de er ikke ferdige ennå, sier verdens beste kokk.

INGEN TVIL: Om hvem som er den store helten på Austevoll, mener Hilde Otterå. De som ikke bar bunader i Bekkjarvik i går, gikk stort sett i slike T-skjorter.
Roar Christiansen