Brødrepar i Bergen økte formuen med 2,6 milliarder

Mannen bak Spar Kjøp og Spar Shipping, Helge Eide Knudsen, etterlot seg enorme verdier da han gikk bort i fjor sommer.

Publisert Publisert

SPAR BRØDRE: Iwan og Tom Eide Knudsen (til h.) er allerede blitt rangert til å være Norges 50. rikeste ifølge Kapital. Foto: Kristian Bålsrød

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Trond Mohn er en radikaler som jeg setter høyt, men jeg er enda mer radikal, sa kjøpmannen Eide Knudsen til BT i 2009.

Han nektet å kalle seg reder, og noen tradisjonell kapitalist var han slettes ikke. I fjor sommer gikk han bort, 82 år gammel.

– Norges 18. rikeste

Postordrekongen, og senere shippingmagnat, hadde til da bygget seg opp en voldsom formue, og var i en årrekke en av landets rikeste.

Kapital anslo i 2014 formuen til 7,2 milliarder kroner, som gjorde ham til Norges 18. rikeste. Etter at Knudsen døde, måtte verdiene fordeles.

Les portrettintervju i BT Magasinet med Helge Eide Knudsen fra 2012

Les også

Nekter styrtrik bergenser å kjøpe småbruk

Økte formuen med 180 prosent

Om alt er ferdig flyttet eller ikke, har det uansett skjedd ting på formuesfronten til sønnene Iwan (52) og Tom Eide Knudsen (57).

I fjor økte de formuen med henholdsvis 1.289.355.094 kroner og 1.281.721.104 kroner. Det tilsvarer en formuesvekst på hele 180 prosent hos hver av dem. Nærmere 2,6 milliarder kroner er blitt fordelt på brødreparet i løpet av fjoråret.

De to driver med ulike investeringer, men er tungt inne i familiebedriftens retninger, blant annet Spar Shipping, som har lidd under svært dårlige tider.

Tørrlastrederiet fra Bergen, bygd opp med kapital fra Spar Kjøp-eventyret til Eide Knudsen-familien, gikk med nær én milliard kroner i underskudd i fjor. Selskapets bankinnskudd er redusert fra 1,2 milliarder kroner ved utgangen av 2014 til 91 millioner kroner ett år senere.

Iwan og Tom Eide Knudsen har ifølge Kapital en formue på 3,7 milliarder kroner hver, og er landets 50. rikeste. Begge to hadde en skattbar inntekt på nærmere 14 millioner kroner i fjor.

Les også

Spar Shipping:- Det er det verste året vi har sett i manns minne

FRA 2001: BT møtte Helge Eide Knudsen og sønnene i 2001. «Helge Eide Knudsens forbilde Olav Thon har uttalt at han ikke vil gi seg før han er 92 år. Det har Spar Kjøp-gründeren stor sans for, og sønnene Iwan (t.v.) og Tom må finne seg i å leve i skyggen av far en stund til», skrev vi da. Foto: ROAR CHRISTIANSEN (ARKIV)

Publisert