Austevoll-reder tilkjent millionerstatning fra eks-statsråd

– Dette må være en seier, sier Austevoll-reder Tor Østervold. Tirsdag vant han frem mot eks-statsråd Torhild Widvey og andre styremedlemmer i konkursselskapet RXT.

Publisert Publisert

TILKJENT ERSTATNING: Tor Østervold på hjemmebane i Torangvåg i Austevoll. Familien Østervold driver både med fiske og offshore. Foto: Roar Christiansen

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Nå må Widvey og de fire andre i styret og ledelsen i oljeselskapet ut med 25 millioner i erstatning til Østervolds selskap Norfield shipping, dersom dommen blir stående.

– Jeg har ikke fått lest dommen, for jeg har vært på reise. Så jeg har ikke annen kommentar enn at jeg er glad for den, sier Østervold til BT.

Han forteller at advokaten deres ringte og fortalte om dommen.

– Regner du dette som en full seier?

– Ja, det må det jo være. Men dommen er visst på 81 sider, så jeg får kanskje lese den først.

Østervold forteller at han hadde en god følelse, og derfor ikke er overrasket over resultatet.

Krevde 88 millioner

Høsten 2015 ble det kjent at Norfield Shipping, eid av Østervold-familien fra Austevoll, hadde gått til søksmål mot daværende kulturminister Thorhild Widvey og fire andre personer som satt i styret og ledelsen i selskapet Reservoir Exploration Technology (RXT), som gikk konkurs 14. juni 2013.

Tirsdag ble det kjent at Bergen tingrett har dømt i favør av Norfield og Østervold, og den tidligere kulturministeren må sammen med de fire andre betale en erstatning på til sammen 25 millioner kroner.

Det opprinnelige kravet fra Østervold var, ifølge dommen, på om lag 88 millioner kroner (10,6 millioner dollar). Beløpet stammer hovedsakelig fra manglende betaling for hyre av båtene MV «Ocean Pearl» og MV «Malene Østervold» som Norfield leide ut til RXT fra våren 2012.

En av de største kreditorene

Norfield var en av selskapets største kreditorer, og gikk til sak mot fem personer som tidligere var styremedlemmer og satt i ledelsen i RXT. Norfield mente de hadde forsømt sitt ansvar, og har fått medhold fra tingretten.

«Retten finner klart at det er faktisk årsakssammenheng mellom de saksøktes handlinger og Norfields økonomiske tap» skriver tingrettsdommer Bjarne Kvam.

Per Magne Strandborg hos advokatfirmaet Wikborg Rein har sammen med partner Christian Hausvik i HLT Advokatfirma ført saken på vegne av selskapet Norfield Shipping AS.

Til Dagens Næringsliv sier han:

– Vår klient er fornøyd med resultatet. Så langt vi kan se er dommen godt begrunnet, sier han til avisen.

FORSØMTE STYREANSVAR: Bergen tingrett mener Torhild Widvey og fire andre personer fra styre og ledelse i oljeselskapet RXT har forsømt sitt styreansvar. De må tilsammen betale mer enn 25 millioner kroner i erstatning til Norfield Shipping. Dommen blir anket. Foto: Marie Havnen

Bergen tingrett har ilagt hver enkelt av de saksøkte et erstatningsbeløp fra 1,5 millioner kroner til opp mot ti millioner kroner. I tillegg må de dekke saksomkostninger på 1,5 millioner.

Advokat Geir Mikalsen i advokatfirmaet BA-HR representerer alle de fem i RXT. Han sier til NRK at de er uenige i dommen.

– Vi mener den er feil, og den vil derfor bli anket til lagmannsretten, sier han.

Fikk 225.000 for styreverv

Som BT meldte i 2015, viste årsrapporten fra 2012 at Widvey og de andre ordinære styremedlemmene det året mottok 225.000 kroner hver for styrevervet. Styreleder Kristen Stein Jakobsen mottok 563.000 kroner.

Det er reglene i aksjeloven som åpner for at styremedlemmer i selskaper kan bli holdt økonomisk ansvarlig (se fakta).

Widvey var kulturminister i Erna Solbergs regjering fra 2013 −15. Hun gikk av i desember 2015. Tidligere har hun også vært olje- og energiminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering, fra 2004 til 2005.

— Jeg kan bekrefte at det har kommet et krav. Kravet bestrides. Utover det har jeg ingen kommentar da saken skal gå i retten, sa Widvey da søksmålet ble kjent, mens hun fortsatt var kulturminister.

Widvey ble dømt til å betale 300.000 amerikanske dollar i erstatning til Norfield, rundt 2,6 millioner kroner. I tillegg må hun være med å dele på Norfields saksomkostninger, på 1,5 millioner kroner.

Styreleder Kristen Stein Jakobsen ble dømt til å betale 1,2 millioner dollar i erstatning, over 10 millioner norske kroner.

Samlede krav på én mrd.

Det lille seismikkselskapet RXT ble notert på Oslo Børs i 2006 og jobbet på oppdrag for en rekke internasjonale og anerkjente oljeselskaper over hele verden. Men etter flere år med økonomiske vanskeligheter, havarerte RXT i 2013.

I hele perioden fra børsnotering til konkurs satt den tidligere kulturministeren i selskapets styre. Av de fem saksøkte, hadde Widvey lengst fartstid i RXT.

De samlede kravene i morselskapet etter RXT-konkursen summerte seg til nesten én milliard kroner.

Norfield Shipping leide ut skip til RXT forut for konkursen og var blant seismikkselskapets tre største kreditorer. Konkursen påførte Norfield Shipping en rekke tap. Selskapets advokat og styreleder, Stein Pettersen, ville ikke gå inn på hvor store summer det var snakk om, da BT snakket med ham i 2015.

Publisert