Foreløpig er det bare partene i staten som er i megling, kommunene venter på en løsning i staten før de setter i gang. Og der går det ikke fort.

Etter ti timers megling fredag sa Gjesteby at det megles intenst og at «en del temaer» er ryddet av veien.

Dette kan være formuleringer om sosial dumping, arbeidstidsbestemmelser eller andre såkalte tekstkrav. Men på økonomi gjenstår det fortsatt mye.

Det er uklart om staten har strukket seg langt nok til at partene virkelig kan godta helheten.

Men at de streikende har brukt dagen hos megleren, tyder på at det i alle fall er håp om å få ut nok penger.

Om potten er stor nok, begynner krangelen om hvordan den skal fordeles. Det er ikke lett.

Mens LO er opptatt av jevn fordeling, er Akademikerne og Unio opptatt av at utdannelse og kompetanse må belønnes. Man kan få den spesielle situasjonen at LO, YS og Unio går tilbake på jobb, mens akademikerne, som så langt ikke har streiket, går i konflikt.

Lukkede dører

Riksmekler Kari Gjesteby skal ha innledet fredagens megling med å lese høyt fra Lov om arbeidstvister, paragraf 23. «Meklingsmøtene skal holdes for lukkede dører.»

Om ikke partene lystrer ordrene hennes på andre områder, har de i alle fall tatt den formaningen på alvor.

I praksis er det den eneste håndfaste lekkasjen fra de indre gemakker i løpet av dagen, ved siden av frustrasjon over at det går tregt..

Dessuten har det blitt kjent at Tone Rønoldtanken fra LO Stat har tatt med seg tannbørste. Fredag klokken 19.00 var det uklart om hun får bruk for den.

Gjesteby er forberedt på at ting tar tid.

— Og når vi har en løsning, må den klareres i alle delegasjonene, og det vet vi at kan ta tid, sier hun.

— Derfor venter vi med å se om det blir nattarbeid.

Partene kan ta pause til lørdag og megle videre på dagtid. Skadevirkningene av streiken er uansett ikke store i helgen. Blir man enige i staten lørdag, kan kommunesektoren bruke søndag på å se om de klarer å løse sine konflikter. Dermed vil staten og kommunene fungere som normalt fra mandag.

Politisk press

Mange kilder bekrefter at LO-leder Roar Flåthen har gitt klar beskjed til sine partikammerater i Regjeringen om at han vil ha en snarlig slutt på streiken, og at det forutsetter mer penger i potten.

LO-lederen skal ha meldt tilbake til streikelederne om at det er mer å hente, men at de må kjempe for det.

En av de sentrale aktørene sier at de er forberedt på en løsning som "gjør vondt for alle". Man er også forberedt på å være kreativ for å selge resultatet som en stor seier. Derfor er det viktig at lederne kan komme ut med et resultat på over 4 prosent, helst mellom 4,1 og 4,2 prosent.