Det var om kvelden 9. januar politiet stanset en bil i Bergen sentrum. Patruljen bestemte seg for å sjekke et rom på Steens Hotell på bakgrunn av beslag de gjorde i bilen.

UTSTYR: Politiets bilder fra hotellrommet viser både datamaskiner og kortprintere.

Da de kom til hotellet, fant de et hotellrom som fremsto som en liten kortproduksjonssentral. Her var en Apple Macbook Pro, to typer kortskrivere og en betydelig mengde umerkede, hvite plastkort som skulle brukes til produsering eller kopiering av bankkort.Politiet satte inn store ressurser i etterforskningen. Det viste seg at flere mennesker var blitt frastjålet identiteten sin. Banden hadde kjøpt biler og varer under deres navn. Fredag falt dommen mot dem i Bergen tingrett.

De dømte vurderer anke

Mann (32) Bosatt i Akershus: Dømt til fengsel i 2 år og 8 mnd. Skyldig i 13 grove bedrageri og 6 forsøk på grovt bedrageri for verdier på i overkant av 2 millioner kroner.

— Min klient tar dommen til etterretning. Han er skuffet over at retten har funnet det påkrevd med gjeninnsettelse i fengsel i og med at han gjennomgår langtidsbehandling ved klinikk. Han vurderer derfor å anke over straffeutmålingen, sier forsvarer Nils Christian Nordhus.

Mann (36) Bosatt i Tjøme: Dømt til fengsel i 3 år og 2 mnd. Han ble funnet skyldig i 9 grove bedrageri og 4 forsøk på grovt bedrageri for verdier på i underkant av 2 millioner kroner.

— Dette er en veldig streng dom som vi vurderer å anke. Min klient er dømt for forhold han bedyrer sin uskyld for, sier forsvarer Jonny Sveen.

Mann (30) Bosatt i Sunnhordland: Dømt til fengsel i 2 år og 2 mnd. Skyldig i 5 grove bedrageri og 1 forsøk på grovt bedrageri. Verdier for 1,7 millioner kroner.

— Vi synes straffen er for streng og vil vurdere å anke, sier forsvarer Erik Mjell.

Mann (28) Bosatt i Oslo: Dømt til fengsel i 1 år og 6 mnd. Skyldig i 2 grove bedrageri og 1 forsøkt for verdier i underkant av 1 million kroner.

Mann (29) Bosatt på Strømmen: Dømt til fengsel i 6 mnd, skyldig i 1 grovt bedrageri.

En kvinne fra Oslo var også tiltalt, men straffesaken mot henne ble utsatt på grunn av at hennes forsvarer ble syk.

- Faen , eg har jo bursdag

I retten ble det lagt frem skypemeldinger mellom aktørene som ble brukt for å bevise svindelen.

  1. desember i fjor gikk denne meldingen mellom to menn i banden: «Vi må grytidlig ut i mrg, da er det mest kaos i butikkene, pluss bilen må hentes der nede. Må ha noe fart så vi kan jobbe i natt.»

Samtidig ble en Mercedes hentet ut fra en bilforhandler i Bergen under falsk navn.

Svaret var dette: «Har du mulighet å jobbe med litt kontoer vi kan tømme i morgen?»

I en annen melding fra hovedmannen heter det:

«Faen, jeg har jo bursdag, men har bare en 2 hundrede lapp, mann».

Sperret seg selv

Strafferammen for grovt bedrageri er på seks år.

— Jeg har forsøkt å endre mitt eget personnummer. Det verste med saken er uvissheten, sa Bjørn Bratlie til BT i forkant av rettssaken. Han var et av ofrene.

I romjulen i fjor ble tre bilfirma i Bergen oppsøkt av en mann som utga seg for å være Bratlie. Vedkommende har fått innvilget lån hos finansieringsselskapet Santander til å kjøpe bil.

Like etter fikk Bratlie vite at det var tatt opp et lån på 328.000 kroner i hans navn og hentet ut en Mercedes. Et falskt bankkort ble produsert i Bratlies navn med hans personnummer.

— Jeg måtte sperre meg selv hos kredittinstitusjoner for å hindre at ytterligere lån ble tatt opp i mitt navn. Ennå er jeg ikke trygg, sa Bratlie.

STOR SAK: Etterforskningsleder Hilde Reikrås og politiadvokat Bertil Rønnestad jobbet sammen med åtte kolleger med svindelsaken fra januar 2011.
LINE SØNDERGAARD