Les også:

Kjøleskapet til Anne Karine Broen bugner av egg, bacon, ost, rømme fløte og majones. I tillegg finnes det kjøtt, fisk og grønnsaker der. I skapet for tørrvarer er brød, ris, pasta, poteter og sukker byttet ut med nøtter, frø og linser. Det er mye fett og lite karbohydrater som gjelder.

— Men jeg er ikke helt fanatisk, jeg spiser kake på bursdag for eksempel. Og jeg spiser langt fra egg og bacon hver dag, sier Broen.

— Da får du egg og bacon langt opp i halsen. Jeg sier ikke at folk skal fråtse i smør og bacon, men du klarer ikke å spise for mye smør, da blir du kvalm, sier ernæringsterapeut Siv Hauge. Det var hun som hjalp Broen med å endre innholdet i brødskuffen og i kjøleskapet. Hun driver Sunt Hjem, og drar hjem til og hjelper folk som av ulike grunner ønsker å endre kostholdet.

Stor trend

Og at det er mange som har gjort det samme som Broen, det vises på regnskapene til selskapene som selger mat med høyt fettinnhold.

- Hittil i år har salget av Stjernebacon og Skogsbacon økt med 113 tonn. Det er 15 prosent mer enn i fjor, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura.

Nortura står bak egg- og baconmerkenavnene Prior og Gilde.

Så langt i år har Gilde dermed solgt 866 tonn av disse to baconmerkene alene, og kan ende opp med totalt 1,2–1,3 millioner tonn i løpet av året.

- Vi har ikke gjort noen vitenskapelige studier av hvorvidt det økte salget skyldes interessen for lavkarbodietter, men vi vet jo at bacon er med i disse, sier Sundqvist.

Også kyllingprodusentene opplever salgsøkning.

- Vi har 11 prosent vekst for fersk kyllingfilet så langt i år. I tillegg har vi en vekst i kyllingkjøttdeig på 118 prosent, målt i verdi, sier administrerende direktør Torfinn Higdem i Cardinal Foods, selskapet bak blant annet merkenavnet Den Stolte Hane.

Sundqvist sier selskapet ikke har hentet ut egne tall for salget av egg, men de ser at også det øker.

- Vi tror at flere spiser egg og bacon både til frokost og lunsj.

— Jeg er blitt en djevel på å lage omelett gjerne med fløte, smiler Broen.

Slanking?

Det var ikke ønsket om å gå ned i vekt som var grunnen til at hun ville endre kostholdet.

- Jeg fikk svangerskapsdiabetes. Jeg spiste sunt før også, lite sukker og grovt brød, sier Broen som er utdannet helsesøster.

— Da hun kuttet kraftig ned på karbohydratene og erstattet dem med fett fikk hun orden på blodsukkeret, sier Hauge.

- Jeg følte meg bedre på alle mulige måter, og fikk tilbake matgleden, sier Broen. Derfor fortsatte hun med sine nye kostvaner også etter fødselen.

Nortura er ikke alene om økt baconsalg. Tulip, som er en stor leverandør av bacon til butikkene ved svenskegrensen, forteller om en økning i baconsalget på mellom 8 og 10 prosent.

- Det er mer enn forventet, og i tillegg på et meget stort volum, sier Peter Guldaker, nordisk salgsdirektør i det danske selskapet.

Fisk og fete proteiner. Grunnpilarene i lavkarbodiettene er proteiner og fett. Disse finnes i de fleste kjøttprodukter. Men også i fisk.

På Broens restetallerken fra i middagen i går er det fet fisk, agurk, brokkoli og fløtesaus.

- Salget øker, og våre kampanjer i Norge retter seg først og fremst mot fisk som helseprodukt. Fisk er også et proteinrikt bidrag i lavkarbodietter. Da er det klart at det går godt både for dem som selger rødt kjøtt og for fiskeindustrien, sier informasjonsdirektør Christian Chramer i Eksportutvalget for fisk.

Naturlig

Hauge er sjokkert over hvor lite mange nordmenn vet om mat.

- Jeg følger folk rundt i butikken, og går gjennom hylle for hylle, vare for vare, for dem. Vi er redde for egg og kjøtt, men ikke for Grandiosa med nøkkelhull, sier Hauge. Hun snakker varmt om ren, naturlig norsk mat.

— Ut med ferdigprodukter og lettprodukter. Vi trenger fett. Det er dette vi er designet for å spise. Kall det gjerne steinalderkost.

Broen baker sitt eget brød, med nøtter og frø, og spiser baconcrisp og sjokolade med 70- 80 prosent kakao til kos, og nøtter som mellommåltid.

- Koster ikke dette kostholdet mer?

— Da hele tørrvareskapet skulle byttes ut, og jeg hamstret fra helsekostbutikkene, føltes det dyrt. Men etter at jeg har kommet i gang, så har jeg oppdaget at jeg kaster mye mindre mat. Og er det noe jeg gjerne prioriterer å bruke penger på så er det på god helse og sunn mat, sier Broen. - Dessuten varer metthetsfølelsen mye lenger med denne kosten og man impulsshopper mye mindre, rett og slett fordi man ikke er ulvesulten når man er i butikken og handler, sier Hauge.