Les også:

Uroen vokser på børsene for at gjeldskrisen i Hellas skal komme helt ut av kontroll og utløse en stor europeisk bankkrise.

På sitt møte i Luxembourg natt til i går kom ikke finansministrene i eurolandene nærmere en løsning for å redde Hellas fra «konkurs».

Bankgaranti

Dette fikk i går den første europeiske storbanken til å vakle.

Aksjekursen i Belgias største bank Dexia stupte 37 prosent rett etter at børsene i Paris og Brussel åpnet i går. Den franske og belgiske staten, som er de to store eierne i banken, sa i går at de vil stille økonomiske garantier som sikre innskyternes penger.

— Paris og Brussel kommer til å handle dersom det blir nødvendig, sa Belgias fungerende finansminister Didier Reynders og den franske finansministeren François Baroin i en felles uttalelse i går.

Det siste kvartalet er en fjerdedel av børsverdiene til europeiske storbanker rasert bort i kursfallet.

Ny utsettelse

Finansministrene i eurolandene utsatte å ta stilling til en ny utbetaling av kriselån til Hellas.

I stedet vil de reforhandle den nye redningspakken og kriselånet til Hellas som eurolandene ble enige om i sommer.

Bankene og andre private långivere skulle ifølge denne pakken fornye og forlenge sine lån til Hellas og på den måten ta et tap på 21 prosent på den greske statsgjelden.

Lederen for finansministre, Luxembourgs Jean-Claude Juncker, avviser at Hellas kommer til å gå misligholde sin statsgjeld eller gå ut av eurosamarbeidet.

Langvarig nedtur

Eurokrisen og gjeldskrisen i USA har senket verdens børser de siste månedene. Børsfallet fortsatte i går. Oslo Børs falt med 3,2 prosent til ny årsverste, FTSE og CAC endte ned med 2,6 prosent og DAX falt med 3 prosent.

Også børsene i USA åpnet ned, men etter at den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke sa at han var villig til å gjøre mer for å oppmuntre økonomien, øynet investorene håp og optimisme, noe som førte til litt bedring på Wall Street. Klokken åtte i går lå Nasdaq rundt null, mens Dow Jones var ned 1,3 og S&P 500 var ned 0,7 prosent.

Bankaksjene har vært hardest rammet av børsfallet det siste kvartalet som har vært det største sammenhengende børsfallet siden finanskrisen høsten 2008.

Børsverdien av 500 europeiske banker har falt 29 prosent de tre siste månedene, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg bankindeks.

I går falt europeiske bankaksjer med nye 4,8 prosent, ifølge Financial Times’ Eurofirst 300-indeks.

- Det er en reell fare for bankkrise i Europa nå. Det vil være avgjørende om man klarer å stable på beina en løsning som isolerer Hellas, slik at problemene her ikke smitter over på andre land, ikke minst til Italia, sier kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities.

Han får støtte av aksjestrateg Kristian Tunaal i DnB Nor.

— Det er ingen tvil om at en bankkrise er det folk frykter, men jeg tror det stopper med Hellas, sier Tunaal.

Han peker på at Hellas’ gjeld i dag kun er på 1,7 prosent av eurosonens BNP.

— Nesten uansett hva som skjer med den greske situasjonen, kan ikke det alene ødelegge for hele Europa. Men man er redd for ringvirkningene, som at rentene øker, sier han og legger til at situasjonen vil være en annen om Italia ikke klarer å betjene gjelden sin.

— Men dette kan kanskje løses ved at den europeiske sentralbanken sier at de vil sikre bankene, eller om nødvendig – bli eiere, sier han.

Økte renter

Uroen i Europa merkes her hjemme med økte lånerenter til forbrukerne. Dette er noe vi kommer til å se mer av så lenge uroen i Europa fortsetter, tror både Ringheim og Tunaal.

— Akkurat nå er folk nølende med å låne penger til bankene. Dermed blir prisen på å låne penger høyere. En naturlig konsekvens er at rentene blir dyrere, sier Tunaal.