I så fall har den britiske storbanken handlet i strid med amerikansk lov og USAs sanksjoner mot Iran.

Finansmyndighetene i New York truet mandag med å frata Standard Chartered lisensen som kreves for å drive bankvirksomhet i byen. Det ville vært et hardt slag for finansgiganten, som i praksis ville blitt utestengt fra det amerikanske bankmarkedet.

— Terrorister og narkobaroner

De omstridte transaksjonene fant sted over en periode på nesten ti år og var i hovedsak knyttet til iranske banker, ifølge New York State Department of Financial Services, som kritiserer det britiske selskapet i harde ordelag.

— Transaksjonene gjorde det amerikanske finanssystemet sårbart for terrorister, våpenhandlere, narkobaroner og korrupte regimer, heter det i en uttalelse fra finansmyndighetene.

De gir dessuten innblikk i det som skal ha vært en intern diskusjon i Standard Chartered Bank i 2006. En av sjefene for bankens virksomhet i USA skal ha sendt en «panikkartet» advarsel om at Iran-transaksjonene kunne føre til rettsforfølgelse og et katastrofalt omdømmetap.

Svaret fra toppledelsen i London skal ha vært følgende:

— Dere f-ens amerikanere. Hvem er dere, som forteller oss og resten av verden at vi ikke skal gjøre forretninger med iranere?

Hvitvasking

Finansmyndighetene i New York mener de også har påvist mistenkelige transaksjoner mellom Standard Chartered og Libya, Sudan og Myanmar på tidspunkter da disse landene var omfattet av amerikanske sanksjoner.

Banken selv avviser de mest alvorlige anklagene fra finansmyndighetene. Transaksjonene som var i strid med regelverket, beløp seg kun til 14 millioner dollar, ifølge Standard Chartered.

Også to andre britiske banker har i sommer fått beskjed om at de granskes av myndighetene i USA. HSBC beskyldes både for hvitvasking av penger fra mexicanske narkosmuglere og transaksjoner med Iran, mens Barclays har innrømmet å ha manipulert den viktige LIBOR-renten.

Som straff for rentejukset har Barclays godtatt å betale 453 millioner dollar i bot til amerikanske myndigheter.