— Den greske staten har penger som dekker utbetalinger fram til 20. juli. Men kassabeholdningen rekker ikke til å betale augustlønnen, sier den greske kilden til det svenske nyhetsbyrået TT.

Offentlig ansatte og pensjonister må derfor være forberedt på kun å få en del av lønningene og pensjonene de skal ha, eller at betalingen skjer med statlige gjeldsbrev uten løpetid, noe som ville ligge svært nær å begynne å trykke egne penger på siden av euroen.

Situasjonen illustrerer hvor akutt utviklingen er blitt i Hellas, bare dager før et skjebnesvangert valg. Meningsmålingene viser at grekerne kan stemme for partier som avviser innstrammingene EU og IMF krever i bytte mot krisehjelp.

Kriselån lar vente på seg

Nye kriselån fra det omstridte støtteprogrammet til Hellas kommer ikke til å utbetales så lenge inspektører fra EU, IMF og Den europeiske sentralbanken ECB ikke gir grønt lys. Og da må betingelsene oppfylles.Blant annet kreves vedtak om nye budsjettinnstramninger for over 11 milliarder euro til 2013— 2014, noe som et stort flertall av velgerne sa nei til ved forrige valg i mai.

Støtteprogrammet har siden gått i stå, med en nasjonalforsamling som ikke kan enes om en regjering.

I den usikre situasjonen har mange grekere sluttet å betale skatter og avgifter, noe som gjør det enda vanskeligere å oppfylle betingelsene. I tillegg har EU, IMF og ECB besluttet ikke å sende inspektører til Hellas så lenge det ikke fins en regjering å forhandle med.

Kontoer tømmes

Samtidig fortsetter greske bankkonti å tømmes av folk som vil redde unna pengene sine før et eventuelt sammenbrudd, eller som må bruke av sparepengene til mat. Bare i mai skal 6 milliarder euro være tatt ut av bankene.

Takten har økt i juni. Uttakene i juni kommer ifølge bankkilden på toppen av rundt 70 milliarder euro som er tatt ut siden 2009.

Bankene klarer seg foreløpig takket være likviditetsstøtte fra ECB, men om uttakene øker etter valget, kan situasjonen komme ut av kontroll, sier kilden. (©NTB)