Frem til 2015 vil forbruksveksten pr. innbygger bli fire ganger så høy som i de fire siste årene. Utenlandsreisene vil bli enda lengre.

- Helgeturer for til London, Berlin, Paris og ikke minst New York unner nesten alle seg. I tillegg ser vi en voldsom interesse for ekstremturer. Vi sender bestemødre til Amazonas og tanter opp på Kilimanjaro.

Butikksjef Raymond Haase i reisebutikken Nomaden i Oslo har nærkontakt med norske reisevaner.God lønnsvekst endrer reisevanene. Et streikerammet Statistisk sentralbyrå (SSB) la i går frem nye prognoser til 2015.

SSB oppjusterer lønnsveksten for i år til drøyt 4 prosent. I februar trodde de på 3,6 prosent, men etterpå har det vært lønnsforhandlinger og streiker i offentlig sektor.

Dermed beveger SSB seg så vidt over den magiske 4-prosenten som fagorganisasjonene i offentlig sektor har streiket for. En norsk gjennomsnittslønn på 470.000 kroner vil dermed stige med drøyt 12.000 kroner i år, etter at skatten har tatt sitt.

Ubekymret student

På Nomaden er også jusstudent og deltidsarbeider Magnus Danielsen. Om få dager pakker han sekken og setter kursen mot Asia.

- Vi har det bra i Norge, og at vi har så høy lønn her, gjør det lettere å reise ut, sier han, og legger til at han har spart til den fem uker lange reisen som går til Vietnam, Kambodsja, Thailand, Singapore og Japan.

Danielsen føler seg trygg på at jeg får seg en god jobb når han er ferdig med studiene om et par år.

- Så jeg er ikke bekymret for økonomien, hverken min eller Norges, sier han.

Ubekymret forsker

SSB spår flere gode lønnsoppgjør. Neste år faller veksten i årslønnen så vidt under 4 prosent, men så tikker det pent oppover til 4,3 prosent i 2015.

Gjennomsnittslønnen fra 2011 vil ha steget til drøyt 550 000 kroner i 2015, hvis SSB får rett. Norges Bank sper på med uendret rente helt til neste sommer.

- Husholdningenes inntekter øker veldig klart til 2015. Rentene holder seg svært lave og prisveksten blir lav. Husholdningene har råd til å kjøpe andre ting når boliglånet er betjent, oppsummerer forsker Torbjørn Eika i SSB.

Stigende prisvekst og skatt vil spise opp en god del av lønnsvekten. Men med to vanlige inntekter i huset blir det likevel fort 50 000-60 000 kroner i økt kjøpekraft til 2015 etter at skatten er betalt og prisveksten har tatt sitt.

- Vi har hatt en oppgang i økonomien som har vart ett år. Vi er klare på at vi er på vei oppover fra en bunn som ikke var veldig dyp. Den oppgangen vil fortsette, sier adm. direktør Hans Henrik Scheel i SSB

Lønn i sirkulasjon

God lønnsvekst og god pensjonsvekst gir ekstra penger til forbruk.

SSB oppjusterer veksten i privat forbruk i forhold til prognosen de la frem i februar. Bare på de fire årene fra i fjor til 2015 spår SSB at samlet privat forbruk vil øke med nesten en femtedel i volum.

Fordi befolkningsveksten i Norge er historisk høy, vil veksten i privat forbruk pr. innbygger bli lavere enn samlet vekst. Likevel blir det gode tider sammenlignet med finanskriseårene som ligger bak oss, spår SSB:

Fra 2011 til 2015 vil privat forbruk pr. innbygger stige med rundt 12 prosent i volum.

Fra 2007 til 2011 steg privat forbruk med knapt 3 prosent pr. innbygger.

Med andre ord: Forbruksveksten pr. innbygger blir fire ganger så høy i årene frem til 2015.

I går signerte Markus Nordquist kjøpekontrakten på ny leilighet. Deretter satte han kursen mot Nomaden for å planlegge årets Frankriketur.

- Med god utdannelse er du sikret en god jobb her i landet. Det betyr at vi har råd til å reise, sier han.

Etter flere år i USA valgte han og samboeren å flytte til Norge for å være sikret god jobb og inntekt. Å flytte hjem til Sverige, var ikke noe alternativ.

Dette er ikke første gang de reiser i år. De har allerede hatt noen weekendturer, og flere blir det nok utover høsten.

- Men det tar vi mer på sparken. Det koster jo ikke så mye, sier Nordquist.