De skandinaviske regjeringene leverte en uoffisiell søknad om å gi statsgarantier før helgen. Ifølge Dagens Industri har partene kommet fram til en løsning som i prinsippet er et forhåndsløfte om et klarsignal. Løftet ble gitt søndag.

Ettersom situasjonen for SAS er svært kritisk, tar ikke de skandinaviske regjeringene sjansen på å få et nei fra EU. Først når man har kommet frem til en løsning som EU vil godkjenne, leverer regjeringene inn den formelle søknaden, skriver avisen.

Ifølge Expressen er en av grunnene til at EU har gitt klarsignal, at det ikke er ofte at de skandinaviske regjeringene ber om å få gi statsgarantier. EU-kommisjonen har dessuten behov for framtidig støtte til nye spareprogrammer.

Dagens Næringsliv skriver mandag at den norske, svenske og danske staten går sammen med bankene om å gi milliardlån til SAS. Forutsetningen er at den omfattende sparepakken aksepteres av de ansatte.

Torsdag 8. november skulle SAS presentere kvartalsresultatet og spareplanen, men selskapet valgte på kort varsel å utsette dette til mandag 12. november. Dette har sammenheng med at de seks bankene Danske Bank, DNB, Nordea, Royal Bank of Scotland, SEB og Swedbank ikke vil forlenge sine milliardlån til SAS uten at regjeringene i Norge, Sverige og Danmark stiller statsgarantier overfor bankene.

Ifølge dansk TV 2 kommer SAS mandag til å legge fram en kuttplan som innebærer at 1.000 ansatte får sparken og lønnen til de gjenværende ansatte blir slanket med 15 prosent. Besparelsen beregnes til 2,6 milliarder kroner. Selskapet skal dessuten selge eiendeler for like mye.