Investorer og analytikere på Wall street ventet tirsdag kveld på at den amerikanske sentralbanksjefen, Ben Bernanke, skulle komme med nye tiltak for å styrke amerikansk økonomi.

Det gjorde han ikke. Men børsene gikk i været likevel.

Årsaken er blant annet at den amerikanske kjempebanken JP Morgan Chase & Co. i går varslet at de vil øke sine kvartalsvise utbytter med 5 cent til 30 cent, ifølge Reuters. Banken vil også kjøpe tilbake aksjer for 15 milliarder dollar ifølge nyhetsbyrået Bloomberg, der 12 milliarder dollar er godkjent for oppkjøp allerede i løpet av 2012.

Banker dro børsen

Ifølge Bloomberg gikk den amerikanske børsindeksen Dow Jones Industrial Average dermed i retning av sin høyeste sluttkurs siden 2007. Det vil si til nivåer før alle finanskrisene i det hele tatt hadde begynt å senke aksjemarkedene verden over.

JP Morgan steg 7 prosent, og fikk med seg Bank of America, Citigroup og Goldman Sachs, som alle la på seg minst 5 prosent.

Noe av bakgrunnen for oppgangen var også at amerikanske handelstall viste en oppgang på 1,1 prosent i februar, et nivå som er det høyeste på fem måneder.

Intet nytt fra Bernanke

Tidligere tirsdag kveld ventet investorer og analytikere i aksjemarkedene på at sentralbanksjefen skulle komme med tiltak som ville løfte amerikansk økonomi. Det gjorde han ikke, og som ventet endret han heller ikke styringsrenten, som fortsatt ligger fast på 0,25 prosent ut 2014.

I sin rapport skriver den amerikanske rentekomitéen dette:

— Forholdene i arbeidsmarkedet har bedret seg ytterligere, der arbeidsløshetsraten har hatt en markert nedgang de senere måneder men som likevel er høy.

De påpeker også at stresset i finansmarkedene har avtatt, men at det fortsatt er store muligheter for tap i de økonomiske fremtidsutsiktene.

Teknobørs tilbake til 2000

Dow Jones er ikke den eneste indeksen som la på seg i går. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen stengte i i kveld på over 3000 poeng etter en oppgang på nesten 2 prosent. Ifølge avisen New York Times er dette første gang siden år 2000 - det samme året som Dot.Com-boblen så ettertrykkelig sprakk.

På sitt høyeste var Nasdaq-børsen på 5408,60 10. mars 2000. I løpet av 2000 falt den ned til under 3000 poeng, og er altså ikke tilbake før i kveld, 12 år senere.