Leder for karrièresenteret ved Universitetet i Oslo, Gisle Hellsten, merker stor pågang fra bedrifter som trenger personer med realfagskompetanse.

— Dersom man i tillegg har IT-kompetanse, så er man veldig ettertraktet, sier han.

Teknologibransjen og konsulentbransjen er også på hugget etter nye ansatte.

Fremtidens behov

Ifølge Hellsten, vil realfag og IT-kunnskaper også være fremtidens behov. Så dersom man ennå ikke har bestemt seg for hva man vil studere, kan dette være veien å gå.

— Det er også rift om helsepersonell. Det vil det også være i fremtiden, sier han.

Dersom man studerer innen noen av disse etterspurte fagretningene, så bør man for all del ikke vente med å søke om jobb til man er ferdig med studiene.

— Studenter med riktig kompetanse bør ta kontakt allerede nå. En relevant jobb gir arbeidserfaring, nettverk og en mulighet til å sjekke om dette virkelig er noe man vil satse på, sier Hellsten.

— Når bedrifter skal ansette er det vanskelig å bare sile på karakterer. Erfaring og resultatoppnåelse er uvurderlig i kampen om drømmejobben, sier han.

Har du spørsmål om jobbsøking og utdanning? Skriv dine spørsmål til Gisle Hellsten her.

Ingeniørmangel

Konsernsjef i ManpowerGroup Norge, Maalfrid Brath, sier de merker en spesiell pågang etter folk med høyere utdanning og da spesielt ingeniører.

- Arbeidsledigheten for ingeniører er under én prosent akkurat nå og da sier det seg selv at etterspørselen er stor. I tillegg er personer med god regnskapsforståelse en mangelvare, sier Brath.

Konsernsjefen tror dessuten at denne etterspørselen bare vil øke fremover.

— Norske bedrifter er store innen olje og gass. Prosjektene i Nordsjøen krever folk med realfagskompetanse og da spesielt spesialiserte ingeniører. Man er sikret jobb dersom man satser på denne utdannelsen. I tillegg vil si se en stor mangel på jurister fremover, spår Brath.

Mangler faglærte

Akkurat nå er det dessuten etterspørsel etter faglærte personer.

- Det mangler alt fra truckførere til sykepleiere, sier hun.

Men folk velger ikke nødvendigvis utdanning etter etterspørselen i arbeidsmarkedet.

— Det trengs mer faglært arbeidskraft og folk med realfagskompetanse på høyt nivå, men veldig mange studerer fag innen medier og kommunikasjon. Flere av disse vil nok slite med å finne seg relevante jobber, sier Brath.