Gir 5,2 milliarder til Bergensbanen

Det blir dobbeltspor mellom Arna og Bergen, og turen til Oslo blir mye raskere.

SPRER BUDSKAPET: Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken kom til Bergen med nattoget for å fortelle om satsingen på Bergensbanen. MARITA AAREKOL

svp://29590

Det kom frem på en pressekonferanse på jernbanestasjonen i Bergen tirsdag morgen, der regjeringens representanter var mer enn en halvtime forsinket. De hadde nemlig tatt tog.

En time raskere til Oslo

Møtet skulle begynt klokken 08, men nattoget var først fremme cirka 08.35. Da kunne SV-leder Audun Lysbakken og miljøvernminister Bård Vegard Solhjell fortelle at regjeringen setter av over 5,2 milliarder kroner til modernisering av Bergensbanen.

Les også

- Forsinket, som bestilt

2,4 milliarder skal gå til første fireårsperiode.Dette gir som ventet dobbeltspor mellom Arna og Bergen, slik at det kan gå lokaltog hvert kvarter. Og reisetiden mellom Oslo og Bergen reduseres med en time.

Forum Nye Bergensbanen har som mål at reisetiden mellom Bergen og Oslo skal ned i fire timer og 15 minutter, fra dagens seks timer og 30 minutter.

Det blir også forbedringer av tilbudet på Vossebanen og oppstart av Ringeriksbanen.

Ringeriksbanen er tilbake på sporet. Dette er en stor dag for oss Audun Lysbakken

Mellom Arna og Voss prioriterer regjeringen midler til «robustiserende tiltak som skal legge til rette for tilbudsforbedringer», ifølge et faktaark fra regjeringen. Dermed blir det «tilnærmet jevn timesfrekvens» på Vossebanen, ifølge regjeringen.

«En stor dag for oss»

SV som er imot fergefri E39, har kjørt frem Bergensbanen som sin viktigste samferdselssak på Vestlandet, sammen med Bybanen.

Les også

LO og NHO: Forkort Bergensbanen!

Les også

Bergensbanen kan bli farlig konkurrent til flyet

Audun Lysbakken har flere ganger lovet at det skal komme penger til Bergensbanen. Senest på SVs landsmøte, der det riktignok ikke ble gjort noe konkret vedtak om togstrekninger.— Ringeriksbanen er tilbake på sporet. Dette er en stor dag for oss, sier Lysbakken til BT.

Ringeriksbanen har vært kostnadsberegnet til 15 milliarder kroner. På pressekonferansen kom det frem at det ikke er gjort nye anslag. Utbedringen vil føre til innkorting mellom Sandvika og Hønefoss. Målet er å gjøre jernbanen mer attraktiv på de lange reisene mellom Østlandet og Vestlandet.

Ringeriksbanen har vært planlagt siden 1858.

Diskuter saken under:

TIL BERGEN: SV-erne Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken kom til Bergen med tog tirsdag morgen. Litt forsinket. MARITA AAREKOL

svp://29590