Ingen graving i Gågaten likevel

Kroken er satt på døren for fjernvarme og bossnett gjennom Gågaten.

TRO PÅ GATEN: Alle som holder til her har hatt tro på gaten, selv med all usikkerheten rundt gravingen, sier Kjersti Hamnes, en av lederne for velforeningen. Her sammen med Jørn Knutsen. Arkivfoto: Fred Ivar Utsi Klemetsen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Vi har eltet og eltet, men kommet frem til at det blir for komplisert med et så omfattende anleggsarbeid i en trang bygate. Dette er det første bygateprosjektet der vi kaster inn håndkleet. Det blir ingen vane, sier utbyggingssjef Terje Strøm i Graveklubben og BKK Varme.

Kjersti Hamnes, en av to ledere i Gågaten velforeningen, sier at mange næringsdrivende vil bli glade for at det ikke blir graving.

— Men vi hadde jo håpet på en finere gate med nytt dekke, nye benker og belysning, sier Hamnes.

- Krevende løsninger

I dag er det rundt 40 butikker, serveringssteder, overnattings- og opplevelsestilbud i den 400 meter lange gaten. Fra kommunens side har det vært stort fokus på at arbeidene skulle utføres så raskt og effektivt som mulig.

— Med en blanding av næringsaktivitet og beboelse, og ikke minst hensyn til støy, ville dette være en stor utfordring, sier Terje Strøm.

Det vil ifølge Graveklubben også være vanskelig å finne en teknisk løsning på gatedekket som både ivaretar det historiske preget og universell utforming.

Dette skulle opprinnelig gjøres i Gågaten:

Bossrør i regi av BossNett.

Fjernvarmerør i regi BKK Varme.

Nye vann- og avløpsrør og overvannsledninger i regi av VA-etaten.

Nye rør for elkabler i regi av BKK Nett.

Nye rør for bredbånd i regi av Telenor.

Oppgradering av gatedekket med innlagt varme.

Utsatt flere ganger

Det har vært snakk om gravingen i tre år, og den er utsatt flere ganger.

— Det har vært helt unødvendig med all denne usikkerheten, som har gjort mye skade. Veldig mange av huseierne og de som leide lokaler har opplevd unødig uro, sier Hamnes.

Usikkerheten disse årene til tross; Kjersti Hamnes peker på at det har skjedd mye positivt i Gågaten i den tøffe perioden.

— Her er masse folk, og flere næringsdrivende har pusset opp fasadene. Kanskje vi får ny glød til å ruste opp nå som det blir ikke graving, sier velforeningslederen og innehaveren av Duxiana.

Kommer til Nordnes

Terje Strøm lover at de skal komme til Nordnes med ledningene sine likevel.

— Ledninger for fjernvarme og bossnett kan føres gjennom fjellet fra Murallmenningen til Holbergsallmenningen, sier Strøm.

Gågaten kan imidlertid regne med å få på plass en avfallsløsning for gaten ved at det rigges til nedkast i begge ender av gaten.

— Vi kommer tilbake til hvordan, sier Strøm.

BYENS ELDSTE GÅGATE: Bergens eldste gågate åpnet i 1971, og går fra Østre Murallmenningen til Holbergsallmenningen. Nå slipper de næringsdrivende å tenke på gravingen som er utsatt flere ganger. Arkivfoto: Anne-Grethe Dahl
Publisert: