Aker Offshore Wind vil satse på «den neste revolusjonen»

Akers vindsatsing mener det neste havvind-eventyret ligger på dypt vann. De kommende ti årene vil kostnadene falle dramatisk, venter selskapets toppsjef.

HAVVINDSATSING: Aker Offshore Wind-sjef Astrid Skarheim Onsum presenterte selskapet for investorer på konferansen hos meglerhuset Pareto onsdag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Vi ser dypvann som den neste revolusjonen i fornybar energi, sier Aker Offshore Wind-sjef Astrid Skarheim Onsum under sin presentasjon på Paretokonferansen.

Selskapet hun leder gikk nylig på børs sammen med Aker Carbon Capture, og er en del av Aker-konsernets fornybarsatsing hvor verdiene har skutt fart.

Havvind er i sterk vekst, og Aker Offshore Wind har pekt seg ut havvind-prosjekter på dypt vann som det store satsingsområdet – en industri som i dag er helt i startfasen.

Årsaken er vekstmulighetene, fremholder Onsum.

Les også

Røkke inntar Pareto-konferansen: – Aker BP vil være en tredjedel av BP i 2030. Hvem hadde trodd det

Satser på dypt vann

– Vi opplever at markedet som ligger foran oss er i hovedsak dypvann, mens det som ligger bak oss er i all hovedsak det på fem til 15–20 meter, sier hun til E24.

Havvind-prosjekter kan deles opp i to kategorier: Installasjoner som står på faste fundamenter på havbunnen, typisk på grunt vann, og flytende installasjoner på dypere vann, som er ankret fast til havbunnen.

– Når du kommer lenger fra land blåser det mer og jevnere. Og i de aller fleste tilfellene er det slik at når du kommer lenger fra land er det også dypere. Du får tak i mer vind med de samme produksjonsenhetene. Du får mer produsert energi per struktur, sier Onsum.

Les også

Røkke ut på den grønne gren: Aker eier snart fornybart for 12 milliarder kroner

– Det vi vet er at 80 prosent av verdens vindressurser ligger på vanndyp som er dypere enn 60 meter, og det begynner rett og slett å bli fullt på de mest attraktive bunnfaste områdene, sier hun.

Markedet for flytende havvind er i en tidlig fase, og kostnadene er i dag mye høyere enn for bunnfast havvind.

Mens det er installert og vedtatt utbygging av kapasitet på 300 megawatt i flytende havvind, er det tilsvarende tallet 60 gigawatt for bunnfaste havvindprosjekter, ifølge Pareto-analytiker Bård Rosef.

FØLGER VINDBRANSJEN: Analytiker Bård Rosef i Pareto Securities.

Tror kostnadene vil falle dramatisk

– Kostnadsnivået i dypvannssegmentet nå er slik som det bunnfaste gruntvannsegmentet var for 15 år siden, sier Onsum, som peker på at økt skala på prosjektene på grunt vann har drevet kostnadene ned.

Enkelt forklart har de siste prosjektene med bunnfaste installasjoner i Europa en kostnad på 40 øre per kilowattime, mot 1,6 kroner per kilowattime for fem år siden, en nedgang på nærmere 75 prosent, ifølge Rosef i Pareto.

– For oss betyr det at det segmentet er modent. Det er ikke slik at vi ser helt bort fra at vi går inn i det segmentet (grunt vann), men vårt fokus er å være tidlig ute i det segmentet vi mener blir størst over tid (dypvann). Og som er i en fase hvor verdiutviklingen kan være stor når du forstår risikoelementene, sier Onsum.

Les også

Voldsom prisforskjell mellom Aker-babyene etter en uke på børs

Aker Offshore Wind-sjefen skisserer under presentasjonen hvordan havvind på dypt vann også kan bli lang billigere, ved å gå fra en kostnad på 150 euro per megawattime til 50 euro innen 2030.

Kostnadsnivået på dypt vann gjenspeiler i dag småskala prosjekter, piloter og prekommersielle prosjekter, og nøkkelen til å kutte kostnadene ligger i leverandørkjeden, mener hun.

– Hvis du bygger 50 megawatt på en sokkel og 200 megawatt på en annen side av verden, spredt utover, og bruker forskjellig leverandørkjede, så får du ikke den kostnadsreisen. Den kommer som en konsekvens av at du har én leverandørkjede som øver seg.

Les også

Spent på havvind-planene i statsbudsjettet: – Ser stort potensial

Vil bruke oljeerfaringen

Storeier Kjell Inge Røkke i Aker gjorde en sjelden offentlig opptreden under Paretokonferansen. Røkke snakket blant annet om hvordan Aker bruker erfaringene fra olje og gass i konsernets fornybarsatsinger.

Storeier i Aker, Kjell Inge Røkke.

Røkke fremholder blant annet at 80 prosent av havvindproduksjonen vil komme fra dybder på 60 meter og dypere, og at de dypeste installasjonene i dag er på rundt 70 meter.

Han sammenligner dette med olje- og gassinstallasjoner som i dag er på langt større havdyp.

– Jeg tror Akers og Kværners erfaring med å bygge offshorestrukturer vil hjelpe oss med å bryte barrieren fra 60–70 meter til 100 meter, sier Røkke.

Les også

Equinor tjener ni milliarder kroner på havvindsalget: – En veldig god dag

– På tre år har alt blitt flyttet ti år frem

Rosef i Pareto peker på at utviklingen i havvind har gått overraskende fort.

– I løpet av de siste årene har kostnadene falt mye mer og raskere enn noen hadde trodd det skulle gjøre. Den størrelsen man trodde markedet skulle nå i 2040, antar man nå at vi skal nå i 2030. På tre år har alt blitt flyttet ti år frem.

Han trekker frem større og spesialiserte offshoreturbiner som den viktigste årsaken til reduserte kostnader, som igjen har vært den store driveren av et marked som har gått fra å være et hovedsakelig europeisk og kinesisk til et globalt marked.

De siste havvindprosjektene med bunnfaste installasjoner som ble tildelt i sommer i Europa, kan drives uten subsidier, ifølge analytikeren. Han peker på en totalkostnad under hva det koster å drifte et gasskraftverk i Storbritannia eller et kullkraftverk i Tyskland.

– Vi tror det kommer til å fortsette å overraske positivt. Man kommer til å få videre oppjusteringer av etterspørselen. Det er veldig lett for europeiske land å øke målet sitt om hvor mye offshore vind man skal bygge ut det neste tiåret, når man tross alt ikke trenger å betale fryktelig mye subsidier lenger.

Publisert: