Venter økt kostnadssprekk på Martin Linge-feltet

Bellona venter ytterligere kostnadssprekk på det Equinor-opererte Martin Linge-feltet. Fasiten kommer i neste uke.

Det ble gjort arbeid på Martin Linge-feltet på Rosenberg-verftet.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Nylig meldte Equinor at selskapet måtte bore nye brønner på Martin Linge-feltet, fordi de gamle brønnene ikke var sikre nok.

De tre nye brønnene vil koste rundt to milliarder kroner, ifølge selskapet. Equinor tok over operatørskapet på feltet fra Total i 2018.

Torsdag skriver Upstream at kostnadssprekken på Martin Linge har økt til over 100 prosent sammenlignet med Totals opprinnelige plan fra 2012.

Bransjebladet viser imidlertid til anonyme kilder, og Equinor vil ikke bekrefte tallene.

Med et opprinnelig anslag på 30,3 milliarder kroner i planen fra 2012 (justert for prisstigning) betyr det i så fall at kostnaden for utbyggingen nå er oppe i godt over 60 milliarder kroner.

– Dette er i tråd med det vi har sagt tidligere. Vi har sagt at Martin Linge ville sprekke til mellom 60 og 65 milliarder kroner, sier Bellona-leder Frederic Hauge til E24.

Den seneste oppdateringen på kostnadene for Martin Linge kom i statsbudsjettet i fjor høst. Der ble det opplyst at prosjektet så langt hadde sprukket med 26 milliarder kroner. Regningen var da på 56 milliarder.

Les også

Martin Linge-skandalen vokser: Milliarder må brukes for å bore Total-brønner på nytt

Equinor vil ikke kommentere

Oljeselskapene leverer hvert år oppdaterte anslag over kostnadene i pågående prosjekter til regjeringen. Dermed kommer fasiten om Linge-kostnadene i statsbudsjettet for 2021. Det legges frem 7. oktober.

– Det blir ikke riktig å kommentere dette før statsbudsjettet blir lagt frem neste uke, sier Equinor-talsmann Fredrik Jebsen Bråten til E24.

Ifølge Upstream er det også ventet ytterligere utsettelser i prosjektet. Produksjonen vil ifølge bladet tidligst kunne startes opp i midten av neste år.

Upstream påpeker også at Floatel Internationals flytende hotell Endurance skal ligge ved feltet frem til januar neste år. Det kom frem i en melding selskapet sendte ut tidligere i år, og tyder på at det gjenstår en del arbeid.

Les også

Utvalg ledet av to tidligere statsråder: Vil stramme inn norsk oljepolitikk

Bellona tror på nedskrivninger

Bellona-leder Frederic Hauge mener at Linge-reservoaret er vanskeligere å utvinne enn det som tidligere har vært kjent.

Det betyr at Equinor må gjøre en rekke grep for å utvinne ressursene trygt, blant annet med tynnere rør enn planlagt.

– Vi tror det er en stor fare for at også feltets verdi vil måtte nedskrives på grunn av problemer med å utvinne gass i Martin Linge Øst, sier Hauge.

– Man økte ressursanslaget da man gjorde gassfunnet Herja. Vi tror ressursene må skrives ned igjen til nivået som opprinnelig ble nevnt i utbyggingsplanen. Og vi vet heller ikke om det er sikkert å bore her, sier han.

Problemene fører også til at det vil bli sluppet ut mye produsert og radioaktivt vann, hevder Hauge. Han sier det er krevende å finne ut hva som skjer i prosjektet, fordi det tar lang tid før dokumenter legges inn i journalene.

– De har problemer som de ikke er åpne om. Det er også problemer med journalføringen her, det går månedsvis før dokumenter blir journalført, sier Bellona-lederen.

Vil produsere som planlagt

Equinor viser til selskapets tidligere utsagn om at det gjør tiltak som å bore nye brønner for å sikre at feltet skal produsere etter planen.

– Det viktigste for oss er å sørge for en trygg og sikker oppstart av feltet, sa fungerende prosjektdirektør Geir Tungesvik i Equinor i en melding nylig.

– Derfor planlegger vi å bore opptil tre nye gassbrønner i tillegg til de to gjenstående brønnene fra plan for utbygging og drift (PUD) for at feltet skal kunne produsere som opprinnelig planlagt, sa han.

Publisert
  1. Martin Linge-feltet
  2. Equinor
  3. Frederic Hauge
  4. Bellona
BT anbefaler

«Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning»

Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning på Bergens største konsertarena enn hva Imagine Dragons klarte…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Dessverre ser det ut til at det blir ein del nedbør

  2. – Brann er allerede et godt eliteserielag

  3. – Jeg har en viktig melding til dere som river andre ned

  4. – Jeg kan aldri gå noe sted uten å få blikk eller bli hvisket om

  5. Hordviktunnelen åpen igjen

  6. – Det er helt sykt at han skal spille her