Går av i Fjord 1

Dagfinn Neteland går av som toppsjef i Fjord 1. De aksjonærvalgte styremedlemmene trekker seg også. - Selskapet ble aldri spurt før fylkestinget valgte å selge aksjene, skriver styremedlemmene.

Publisert Publisert

GÅR AV: Dagfinn Neteland går av som konsernsjef i Fjord 1 etter at fylkestinget i Sogn og Fjordane valgte å selge aksjene sine i Fjord 1 til Torghatten Trafikkselskap. Foto: Ørjan Deisz

  • Lars Kvamme
  • Kjell Østerbø
  • Tor Arne Fanghol
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den dramatiske beslutningen kommer etter at fylkestinget i Sogn og Fjordane valgte å selge aksjene sine til Torghatten Trafikkselskap.

— På styremøte 16 november gjorde vi det klart at et salg av Fjord1 til konkurrenten Torghatten verken tjener selskapet eller aksjonærfellesskapet.

Etter aksjeloven skal styret uttales eg i en slik sak, men vi er verken spurt eller hørt i denne saken, og derfor trekker vi oss, sier styreleder i Fjord1, Reidar Sandal til BT.

— Det er helt ubegripelig at fylkeskommunen ønsker å selge ut den største industribedriften fylket har til en konkurrent i Brønnøysund, og gjøre Fjord1 til et avdelingskontor i Sogn og Fjordane, sier konsernsjef i Fjord1, Dagfinn Neteland, som også trekker seg fra stillingen.

Bør være overtakende

«Om det skal skje en ytterligere konsentrasjon fra fire til tre aktører, uten at nødvendig konkurranse i anbudsregimet blir undergravd bør Fjord 1 være overtakende selskap eller på annen måte være førende i konsolideringen slik at kostnads- og inntektssynergier først og fremst kommer aksjonærfellesskapet til gode», skriver styreleder Reidar Sandal og styremedlemmene Heidi Kathrin Osland, Nils R. Sandal, Lars Birkeland og Jan Kildal i en pressemelding.

Les også:

Les også

Klarte ikke å stoppe salget av Fjord1

Krevende

«Et salg til Torghatten ASA kan være krevende å få godkjent av Konkurransetilsynet. Usikkerhet og ventetid på utfallet vil være uheldig for selskapet», fortsetter styremedlemmene i meldingen. De kunngjør at de går av, samtidig som at også administrerende direktør Dagfinn Neteland trekker seg med samme begrunnelse.

Les også:

Les også

Millionene fosser inn i Fjord1

— Denne transaksjonen er av en slik størrelse at den er meldepliktig etter Konkurranseloven. Det er kjøper som skal melde inn og et salg kan ikke gjennomføres før Konkurransetilsynet har behandlet saken, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet. Han vil for øvrig ikke kommentere salget av aksjene i Fjord 1 i og med at det blir en sak for tilsynet.

Dagfinn Neteland overtok som administrerende direktør i august i 2014. Selskapet har 1266 ansatte og en omsetning på 2,34 milliarder i 2014, med et resultat på 90 millioner kroner.

Konflikt om forkjøpsrett

Bakgrunnen for dagens drama handler om hvem som har retten på å kjøpe aksjene i Fjord1. Sunnmørsrederen Per Sævik eier i dag 41 prosent av aksjene gjennom selskapet Havilafjord.

Sævik har som minoritetseier også forkjøpsrett på de 59 prosentene som fylkeskommunen i Sogn og Fjordane eier. Fylkeskommunen har imidlertid opprettet et eget holdingselskap, F1 Holding, som eier fylkeskommunens aksjer i Fjord1. Fylket mener at når det er aksjene i dette holdingselskapet som skal selges, så gjelder ikke Sæviks forkjøpsrett.

Sævik har tidligere varslet i Sunnmørsposten at de vil ta denne saken helt til Høyesterett dersom dette salget går gjennom.

Les også:

Les også

Fjord 1 og Norled bør gå sammen

Ville starte på nytt

Siden 2013 har fylkeskommunen jobbet med en sak som handler om å selge fylkeskommunens aksjepost i fergeselskapet. Fylkesrådmannens innstilling var å selge aksjene til Torghatten ASA, som er ett av de andre store fergeselskapene i Norge.

På mandag ble forslaget om å selge til Torghatten nedstemt i fylkesutvalget. De anbefalte fylkestinget å starte en helt ny prosess med sikte på å få innhentet en ny verdivurdering av selskapet.

Mandag ettermiddag valgte imidlertid fylkestinget likevel å gå inn for salget uten å starte en ny prosess.

Det er denne beslutningen som nå altså har ført til at styreleder, administrerende direktør og fire ytterligere styremedlemmer har trukket seg med umiddelbar virkning.

Det har blitt arrangert et allmøte for de ansatte på torsdag morgen, informerer Hilde Anita Røyrvik, kommunikasjonsmedarbeider i Fjord1.

Les også:

Les også

- Fjord1 må tena meir pengar

Frykter rettsprosess

I pressemeldingen fra selskapet oppgir styremedlemmene og Neteland også en potensiell rettsprosess kan være skadelig for selskapet.

«En konflikt for domstolene mellom eierne vil være skadelig for Fjord1 AS»

Videre utdyper de at de mener selskapet ikke har blitt spurt om råd i prosessen rundt salget.

«I den lange perioden som Sogn og Fjordane fylkeskommune har brukt på å greie ut og vurdere eierposisjonen med tanke på et eventuelt salg, har selskapet aldri vært spurt om hva som vil være det beste for Fjord1 AS».

— Positivt feil

Fylkesordfører Jenny Følling i Sogn og Fjordane tilbakeviser at Fjord 1 AS ikke har vært spurt yråds i prosessen om salg av fylkeskommunens aksjepost.

— De har vært i fylkesutvalget flere ganger angåeden salget, derfor er den påstanden positivt feil, sier fylkesordføreren.

— Hvordamn reagerer du på at de aksjonærvalgte styremedlemmene og administrerende direktør har trukket seg?

— På en slik dag skal jeg være forsiktig med å kommentere noe, men vi som eier må bare ta denne beslutningen til etterretning og berømme styret for den jobben de har gjort med å få orden på økonomien i selskapet, sier Jenny Følling.

Publisert