Brukte penger på båt og biler

I rundt fire år har etterforskere jobbet med å komme til bunns i saken.

LUKSUSYACHT: Ifølge tiltalen ble denne yachten av merket Sealine F 42 kjøpt for 3,4 millioner kroner. Ifølge tiltalen forsto far og sønn at pengene stammet fra straffbare handlinger. ARKIVFOTO: RUNE MEYER BERENTSEN Foto: Rune Meyer Berentsen

  • Guro Valland
  • Frode Buanes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Sommeren 2010 fikk logistikkavdelingen ved Haakonsvern beskjed om at en del militært materiell skulle til vedlikehold, preservering, trykktesting og sertifisering. Det amerikanske selskapet Naval Tech LLC skulle utføre arbeidet i USA, og et spedisjonsfirma hentet utstyret på Haakonsvern.

Nå mener politiet at utstyret verken ble fikset eller sendt ut av landet.

14,4 millioner kroner

I går ble det klart at en far (62) og sønn (42) er tiltalt for blant annet grov økonomisk utroskap. Begge nekter straffskyld (se egen sak).

Ifølge tiltalen havnet det nevnte utstyret aldri i USA. I stedet skal det ha blitt fraktet til ulike steder på Askøy. Ved minst én anledning mener politiet at militært materiell ble plassert i farens private garasje. Her skal det kun ha blitt pakket om og lagt i ny emballasje, før det ble returnert til Forsvaret.

For arbeidet — som politiet mener ikke fant sted - skal far og sønn ha utstedt fire fakturaer på til sammen 1,9 millioner dollar. Det tilsvarer 14,4 millioner kroner med dagens kurs.

Far brukte falskt navn

I rundt fire år har etterforskere jobbet med saken.

Etterforskningen avslørte at en mann ved navn Sam Marshall sto oppført som eier av det amerikanske selskapet Naval Tech LLC. Dette viser seg å være et falskt navn tilhørende faren som nå er tiltalt. Sønnen jobbet i Forsvaret på Haakonsvern, og skal ifølge tiltalen ha vært den som ordnet kontrakter for faren.

VERKSTED? Forsvaret trodde militært materiell skulle sendes til USA for reparasjon. I stedet havnet en del av det i denne garasjen på Askøy, mener politiet. Foto: ØRJAN DEISZ

Forsvaret skal ha vært uvitende om slektsforholdet mellom den Haakonsvern-ansatte og utstyrsleverandøren.

— Rettssak til høsten

Den fyldige tiltalen mot far og sønn er på 11 sider.

— Saken kommer formodentlig opp for retten i september. Vi har bedt om fire uker, men det kan bli nødvendig med mer. Det er et visst omfang over denne saken, sier statsadvokat Trond Høvik, som har utformet tiltalen.

Grov utroskap er forholdet med strengest enkeltstrafferamme - med fengsel i inntil seks år.

— Ettersom tiltalen inneholder flere forhold som tilsier fengselsstraff, vil strafferammen være noe høyere enn dette, sier Høvik.

Mener gevinsten var 26,6 mill.

Den 42 år gamle sønnen jobbet i flere år på Haakonsvern med blant annet innhenting av teknisk informasjon og pristilbud knyttet til varer og tjenester Forsvaret kjøpte inn.

Denne stillingen mener politiet og statsadvokaten at han misbrukte. Sønnen skal ha sørget for at selskapet faren eide med fiktivt navn fikk en rammeavtale med Forsvaret.

Totalt ble det ifølge tiltalen fakturert 7,9 millioner amerikanske dollar til Forsvaret, «uten at tildeling av oppdragene ble undergitt ordinær konkurranse og/eller slik at oppdragene ble tildelt i strid med anskaffelsesbestemmelsene».

Den samlede gevinsten farens selskap fikk fra forsvarsoppdragene var 26,6 millioner kroner, ifølge tiltalen.

Forsvarets logistikkavdeling ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

— Når det gjelder erstatningsspørsmålet og spørsmålet om økonomisk tap, henviser vi til statsadvokat Trond Høvik som kjører saken på vegne av staten, sier pressekontakt Marianne Øiahals.

Kjøpte luksusbåt

Far og sønn skal urettmessig ha tatt ut millionbeløp fra egne selskaper og brukt pengene til blant annet biler og en luksusbåt av merket Sealine F 42. Båten skal ha kostet 3,4 millioner kroner.

Deler av gevinsten fra kontrakten med Forsvaret ble overført til bankkonti i Luxembourg og Sveits. Ved tre anledninger skal faren ha overført til sammen 7,8 millioner kroner, fremgår det av tiltalen.

Pengene, som påtalemyndigheten mener stammer fra straffbare forhold, skal faren heller ikke ha oppgitt i selvangivelsen. For skatteårene 2008 til 2011 er han tiltalt for å ha unndratt seg 4,9 millioner kroner i skatt.

Han skal også ha fått ut 1,9 millioner kroner i uførepensjon mens han drev de amerikanske selskapene. For sistnevnte forhold er 62-åringen tiltalt for grovt bedrageri.

Tror på frifinnelse

Både far og sønn nekter all straffskyld i saken.

Den 42 år gamle sønnen mener tiltalen bygger på feil faktisk grunnlag, ifølge forsvarer Helge Hansen.

— Vår klient har ikke vært i en stilling på Haakonsvern som kunne gi ham anledning til å gjøre det han er tiltalt for. At han har begått utroskap mot sin arbeidsgiver, er også en uriktig konstruksjon, sier Hansen.

Mildere tiltale

Far og sønn var opprinnelig siktet for grov korrupsjon, noe også politiet innstilte på. Strafferammen her er hele ti års fengsel. I stedet landet statsadvokaten på en tiltale om grov utroskap.

Les også

Far og sønn tiltalt for gigantsvindel

— Som forsvarere har vi nesten sluttet å bli forundret over politiets utvikling i saken. Hele veien har det vært uriktigheter som måtte tilbakevises gjennom etterforskningen. Vi noterer med tilfredsstillelse at korrupsjonsbestemmelsen er tatt bort fra tiltalen, sier Hansen, som sammen med forsvarer Henrik Birkeland har jobbet med saken i rundt fire år.

Også den 62 år gamle farens forsvarer er ikke overrasket over endringen.

— Det var ikke helt uventet, sier advokat Marius Wesenberg.

Avventer rettssaken

Han ikke ønsker å kommentere detaljer i tiltalen, men understreker at 62-åringen nekter straffskyld.

— Min klient mener at saken her har to sider, og at politiet ikke har rett i det de mener, sier Wesenberg.

Hvorfor klienten brukte falskt navn og hvorfor han skal ha benyttet bankkonti i Luxembourg og Sveits, vil han ikke si noe om på nåværende tidspunkt.

— Dette er forhold som vi vil adressere under hovedforhandlingen, sier Wesenberg.

- Ble vedlikeholdt

I løpet av fem måneder i 2010 skal faren og sønnen ifølge tiltalen uriktig ha fakturert Forsvaret for 14,4 millioner kroner.

Dette bestrides av sønnens forsvarere på det sterkeste.

— Deler av materiellet skulle på overhaling og service. Påtalemyndigheten har ikke hatt kompetanse til å se at denne overhalingen faktisk har funnet sted, og at den var reell og nødvendig, sier Hansen.

— I stedet presenterer påtalemyndigheten en oppfatning av at dette skulle være ren svindel, noe som åpenbart er uriktig, legger han til.

— Hvordan har din klient det i dag?

— Enhver som får en tiltale av en slik karakter som dette, føler det selvfølgelig som en stor belastning. Vår klient mener tiltalen er uriktig, og da blir belastningen desto større både for ham og familien.

Publisert
  1. Bedragerisaken på Haakonsvern
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Trude (38) vart brutalt overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

Trude Gruben Breivik og mannen hadde kjøpt nytt hus på heimstaden. Fødselspermisjonen med barn nummer to var straks over.

Mest lest akkurat nå

  1. – Sjukmeldt, ja ... Men gå i fjellet, det klarar ho!

  2. UiB-forsker ber styret granske avtalen med kinesisk universitet

  3. FHI-overlegen har fått seg ekstrajobb i Bergen

  4. Drøyt to år etter at han sist fikk sjansen, berget han Brann

  5. – Eg trur ikkje dei veit at dei har rett på gratis tannbehandling

  6. Slik er korona­reglene i åtte populære ferieland