Årets viktigste pause!

Vi må jobbe smart, men hvile smartere. For de fleste av oss kommer årets viktigste pause nå.

  • Stine Trygg-Hauger
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Kanskje leser du dette mens du slapper av i en hengekøye på feriens første dag, eller du holder på å pakke tursekken til en etterlengtet telttur. Da jeg nylig skrev bok om å ha det gøy på jobben, ga jeg pausene et eget kapittel. Så viktig er det! Vi må jobbe smart, men hvile smartere. Og for de fleste av oss kommer årets viktigste pause nå.

Pauser gjør oss ikke bare mer effektive, de kan også få oss tilbake på sporet, hjelpe oss til å holde fokus og bidra til at vi finner nye løsninger. I tillegg kan de redusere stress. Men tar du faktisk skikkelig fri i ferien? Eller smugleser du e-post på stranda, chatter med kollegaer fra fluktstolen eller jobber en halvtime eller to etter at barna har lagt seg?

«Få ROI på din semester»

Selv fikk jeg en tankevekker allerede den første feriedagen sommerferien for noen år siden: Vel fremme på feriestedet med barna i seng og før jeg visste ordet av det, hadde jeg lest jobbmail i en halvtime.

Skulle ikke jeg ha ferie nå?

Den første uka sjekket jeg e-posten hver halvtime. Jeg svarte på alt som kom inn og fulgte med i alle kanaler. Mobilen trakk til stadighet oppmerksomheten min bort fra familien og omgivelsene, og jeg var mindre til stede enn jeg burde – og trengte. Så fikk jeg en e-post fra en kollega med emnefeltet: «Semestertips – få ROI på din semester och kom tillbaka i 2.0-version!»

ROI står for «return on investment», altså avkasting, og det er vel noe de fleste ønsker seg av ferien sin? I e-posten fant jeg en link til en artikkel i Time Magazine med smarte tips for å få en bedre ferie. Den satt, og jeg kastet meg ut i ferien!

Tipsene er gjengitt i boka og jeg deler de gjerne:

•             Planlegg: Forbered kollegaene, sjefen og deg selv best mulig. Gjerne også eksterne samarbeidspartnere og kunder, hvis det er aktuelt. Snakk om hvordan du ligger an, hva som bør følges opp, og hva som bør gjøres hvis ulike scenarioer dukker opp mens du er borte. Si klart ifra hvor lenge du blir borte, og hvor tilgjengelig du ønsker å være. For min del handler det blant annet om å fortelle mine nye kollegaer i XXL om hva jeg vil holdes informert om og hvilke statusrapporter jeg ønsker meg.

•             Bli bevisst ubevisst sjekking av kommunikasjonskanaler: Hvis du ikke klarer eller ønsker å skru av alt jobbrelatert i ferien, bør du bestemme deg for når og hvordan du skal sjekke inn med jobben. Har du laget deg noen tydelige regler, blir det lettere å unngå å kikke innom PC eller mobil mer eller mindre bevisst gjennom dagen. XXLs salgstall til morgenkaffen hver dag er noe jeg trenger for å kjenne på kontroll og slappe godt av resten av dagen.

•             Kom deg ut! Forskning viser at det å være ute i naturen har positiv effekt på både helse og trivsel og reduserer stress. De fleste av oss tilbringer altfor mye tid innendørs, så benytt sjansen til å komme deg ut så mye du kan når du endelig har ferie.

•             Kjenn din beste hvile: Vit hvordan du slapper av best mulig. Noen trenger late dager i hengekøya eller boccia med familien, andre trenger tunge toppturer eller seige sykkelturer. Sørg for at du bruker ferien til å gjøre litt av det som får deg til å slappe skikkelig av.

•             Vær spontan: Forskning på ferielykke viser at spontanitet er den viktigste faktoren til at man har det gøy på ferie. Færre planer gjør at vi føler oss mindre bundet, så unngå å planlegge absolutt alt, selv om du bare skal være et sted i noen dager.

Les også

Fem tips til gründere

Men hva med etterpå?

Mange av oss er gode til å planlegge før ferien, men hvor mye tid har du brukt på å planlegge returen til jobbhverdagen?

Det å komme tilbake fra ferie til kaos kan få selv fulladede batterier til å flate ut på 7,5 timer. Hvis jobben din tillater det, kan det være lurt å blokke ut kalenderen de første dagene. Gjør du ikke det, kan kalenderen plutselig fylles med møter, og du rekker aldri å komme deg à jour. Lag deg lommer med tid for å prioritere ting du må få unna først, som e-postene som har hopet seg opp mens du har vært borte, eller bestillinger som har kommet inn. Og ikke glem pausene! God ferie!

Kilde: «Når timene flyr. Tips og triks for å få det gøy på jobb»

Publisert: