Kaller inn Stortinget til møte om strømtiltak

Stortingets presidentskap vil kalle inn Stortinget til et møte om strømtiltak i september.

LEDER MØTET: Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).
Publisert: Publisert:

Klokken 09.30 tirsdag ble Stortingets presidentskap samlet digitalt for å avgjøre om det skal kalles inn til et ekstraordinært møte på Stortinget om nye strømtiltak.

– Det blir et stortingsmøte medio september, sier Svein Harberg (H) i Stortingets presidentskap til VG ved 10.30-tiden tirsdag formiddag.

Nøyaktig dato settes i løpet av et par dager, forteller politikeren.

– Det beste av demokratiet

Det var et fulltallig presidentskap som enstemmig vedtok at strømkrisen nå er så alvorlig at Stortinget må samles.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) vil altså kalle inn Stortingsrepresentantene noen drøye uker før Stortingets offisielle åpning i oktober.

Kraftsituasjonen er alvorlig. Det er viktig å vise det beste av demokratiet, og det er at regjering og storting samarbeider til det beste for innbyggerne og næringslivet i den situasjonen vi er i, sier Gharahkhani til NTB.

– Det er så mye usikkerhet både hos privatpersoner og spesielt hos næringslivet, at nå er vi nødt til å få gjort det vi kan for å skape den tryggheten de trenger for å gå videre, sier Svein Harberg (H) til VG.

Aldri har strømprisene vært høyere enn det siste året.

Frp: - Handlingslammelse

Frps partileder Sylvi Listhaug mener dagens avgjørelse kommer på overtid.

- Jeg er glad for at stortingsflertallet nå tar ansvar og tvinger Ap og Sp til å tre ut av handlingslammelsen de har sittet fast i altfor lenge. Den såkalte strømplanen som ble lagt frem i går holder ikke mål, sier Listhaug.

KrFs partileder Olaug Bollestad har følgende kommentar til presidentskapets beslutning.

– Det skulle bare mangle at Stortinget avbryter ferien og ordnet opp i dette, det haster å få på plass gode løsninger for folk og bedrifter som kjenner at de går en mørk høst i møte.

Det er fortsatt et stort gap å dekke for folk når det gjelder strømprisene, sier Bollestad.

– Krf foreslår makspris på 50 øre kWh og 100 prosent dekning over det. De kronene dette utgjør i forskjell er faktisk betydelige summer for de som strever med å få endene til å møtes. Så regjeringens forslag er ikke godt nok.

SVs representant i presidentskapet, Ingrid Fiskaa, er tilfreds med avgjørelsen som ble tatt tirsdag formiddag, men vil også ha kraftigere tiltak.

– Det er bra at regjeringen har kommet SV i møte når det gjelder signal om bedre strømstøtte til husholdningene, regulering av krafteksport og lovnader om mer til energiøkonomiske tiltak, men det er ikke tilstrekkelig for å gjøre noe med årsaken til de skyhøye strømprisene.

Rødt: Makspris

Mandag kom regjeringens tidsplan for strømkrisen, som opposisjonen var misfornøyd med.

Partiet Rødts Bjørnar Moxnes ser nye muligheter etter tirsdagens avgjørelse.

– Nå har vi sjansen til å ta tilbake demokratisk kontroll over den norske vannkraften, sikre magasinfylling og forsyningssikkerhet gjennom eksportkontroll, og vi har sjansen til å innføre det eneste reelle tiltaket for å gjøre noe med de katastrofale prisene: En makspris på strøm.

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert: