Næringslivstopp står bak ny klimafestival

Under årsmiddagen til Bergen Næringsråd hygget Jens Ulltveit-Moe seg med tidligere stortingsrepresentant Jette Christensen og jurist Sofie Høgestøl (fra v.).
Publisert: Publisert:

Vil du ha ukens viktigste grønne nyheter rett i innboksen din? Meld deg på her og få en mail fra meg hver fredag.

1. Derfor fører klimapolitikk til dyr strøm

Lave temperaturer har ført til høyt strømforbruk.

Forrige uke var strømprisen den høyeste på ti år, ifølge NVE. Strømkrisen ser ikke ut til å være over med det første. Det finnes det flere forklaringer på, blant annet klimapolitikk. I Europa har det grønne skiftet skapt en dreining fra fossile energikilder for å redusere klimautslipp. Samtidig er bruken av kjernekraft strammet inn. Det har gjort kontinentet mer avhengig av fornybare energikilder som vind og sol, som gir mer uregelmessig krafttilførsel til markedet, skriver Bloomberg.

Skiftet til fornybare energikilder gjør at vi mister kontroll over produksjonen, og været styrer, sier den pensjonerte økonomiprofessoren Steinar Strøm. Analysesjef Tor Reier Lilleholt i strømanalyseselskapet Volue Insight sier til DN at årsaken til de elleville strømprisen er at det grønne skiftet skjer for fort.

I Sverige fyrte svenskene denne uken opp igjen oljekraftverket i Karlshamn, for å hjelpe Polen med å sikre nok strøm. På full guffe brenner verket 140.000 lite olje i timen, og operatøren Uniper sier det er mislykket politikk som gjør at det er i bruk.

Dette blir dyrt: Ifølge interesseorganisasjonen Transport & Environment kan EUs planer om å produsere grønn hydrogen med strøm føre til at etterspørsel etter strøm vil øke med nesten en femtedel. Det kan bidra til å drive opp strømprisen til nye rekordnivå i årene fremover, skriver Energy Live News.

2. Tidligere oljefond-sjef skal lede klimafond

Yngve Slyngstad har fått ny jobb.

Yngve Slyngstad passet på Norges største pengebinge, oljefondet, i mer enn ti år, frem til Nicolai Tangen tok over stafettpinnen. Nå har han fått ny jobb, og skal lede Røkke og Akers nye klimasatsing, Aker Asset Management, som er et fond på 1000 milliarder kroner.

Ifølge Slyngstad, skal fondet investere i lønnsomme klimaløsningen som skaper verdier. Blant mulighetene som har blitt nevnt er en storstilt fornybarsatsing i Narvik. Der er det planer om både batteriproduksjon og datasenter. Aker har anslått at de trenger nærmere 50 milliarder kroner i investeringer for å realisere planene. I november lanserte Aker også en plattform for investeringer i industriell teknologi og materialer i Bergen.

Hvor stort er dette? Analytiker Anders Holte i meglerhuset Kepler Cheuvreux sier til E24 at fondet er større en DNB og kaller det «betydelig for å si det forsiktig».

3. Hun må løse vindkraftkonfliktene

Marte Mjøs Persen (Ap) på vindkraftdemonstrasjon.

Marte Mjøs Persen (Ap) har tidligere holdt appell og deltatt i demonstrasjon mot vindmølleutbygging. Hun har blant annet vært kritisk til utbygging i Stølsheimen, hvor hun selv har hytte. Nå har den nye olje- og energiministeren fått en rekke konfliktfylte vindkraftsaker i fanget.

Etter store demonstrasjoner i flere deler av landet de siste årene, har vindkraftutbygging nærmest stoppet opp. Det er få reelle prosjekter igjen i konsesjonssystemet, og det kan føre til at utbyggingen stanser opp fra 2022. Det gjelder blant annet Hordavind-anlegget, som kunne blitt et av Europas største med mellom 200 og 250 turbiner.

Støre-regjeringen har programfestet at de vil tillate vindkraftutbygging og klimaminister, Espen Barth Eide, sa tidligere i år vi må ha mer vindkraft for å nå ambisiøse klimamål.

Hva nå? Persen sier til E24 at hun ikke vært i tvil om sin egen habilitet så langt i vindkraftsaker. Hun sier hun vil styre vindkraftutbyggingen i tråd med regjeringens politikk, og tillate utbygging på steder med gode vindforhold og lokal aksept.

4. Næringslivstopp bak ny klimafestival

Under årsmiddagen til Bergen Næringsråd hygget Jens Ulltveit-Moe seg med tidligere stortingsrepresentant Jette Christensen og jurist Sofie Høgestøl (fra v.).

Industri- og restaurantinvestor Jens Ulltveit-Moe (79) er blitt noe av en klimaaktivist. Nå drar han i gang en egen klimafestival i Bergen, som har fått navnet Varmere Våtere Villere. Målet er å skape en mer konstruktiv klimadebatt, sier Ulltveit-Moe til BT.

Næringslivstoppen forteller at ideen er inspirert av økonomifestivalen Kåkånomics i Stavanger. Mellom 9. og 11. mars neste år blir Bergen derfor scene for tre dager med debatter og foredrag, konserter og annen underholdning, hvor klima står på agendaen.

Grønn pengesekk: Tidligere var han blant de rikeste i landet, men i 2020 var likningsformuen sunket til 472 millioner kroner. Ulltveit-Moe var likevel klar til å bla opp tre millioner kroner for festivalplanene. Nå ser det imidlertid ut til at Varmere Våtere Villere vil klare seg med støtte fra andre private og offentlige kilder.

Derfor skriver vi om det grønne skiftet

For at Norge skal nå målet om å bli et lavutslippssamfunn, der økonomisk vekst og utvikling skal skje innenfor naturens tålegrenser, må hele samfunnet gjennom en enorm omstilling. Næringslivet er en viktig drivkraft i denne utviklingen, som etter alle solemerker kommer til å akselerere fremover.

Har du tips til oss? Send det til tips@e24.no

Nyhetsbrev

Det skjer enormt mye innen det grønne skiftet. Om du melder deg på vårt nyhetsbrev får du hver uke en oppsummering av nyhetene forklart på en enkel og forståelig måte. Du melder deg på nyhetsbrevet HER.

Følg E24 på sosiale medier:

Publisert: