Dyrere strøm i Sør-Norge fredag

Strømprisen stiger igjen fredag. En kunde i Oslo må ut med om lag 2,50 kroner kilowattimen, inkludert nettleie og avgifter, og over 3,50 i den dyreste timen.

Strømprisene har vært høye i hele høst og vinter. Desemberprisene ligger to-tre ganger over det vanlige nivået.
Publisert Publisert

Strømprisen fastsettes dagen i forveien på strømbørsen Nord Pool.

Fredagens døgnpris i de sørlige prisområdene i Sør-Norge blir på 1,51 kroner kilowattimen, opp fra 1,33 kroner kilowattimen i de to foregående dagene.

Med nettleie fra Elvia og avgifter betyr det at prisen en kunde i Oslo må betale for strømmen fredag ligger på om lag 2,55 kroner kilowattimen.

– Det er nok mindre vindkraft i det nordiske systemet i morgen som er hovedforklaringen på at prisene i de sørlige prisområdene stiger noe, sier kraftanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo Nena til E24.

– Det er fort et par tusen megawatt mindre vindkraft, og dette motvirker effekten av fallende forbruk på grunn av høyere temperaturer, sier han.

Prisområdet rundt Bergen har vanligvis ligget på samme nivå som de andre sørligste prisområdene, men vestlendingene slipper noe billigere unna fredag, med en døgnpris på 1,39 øre kilowattimen.

Kraftanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo Nena.

Billig i nord

Denne uken returnerte høstens store skille i priser mellom sør og nord. Døgnprisen i prisområdene rundt Trondheim og nordover blir på 46 øre kilowattimen fredag, opp fra 42 øre kilowattimen torsdag.

Den høyeste timeprisen i Sør-Norge fredag er på 2,49 kroner mellom 8 og 9 på morgenen. Med nettleie og avgifter blir det om lag 3,64 kroner kilowattimen.

– Nå er det meldt mildt vær fremover, så nå blir nok Nord-Norge liggende relativt lavt de neste ukene. De henger på Nord-Sverige, og påvirkes av mildere vær med mer nedbør der, sier Seland.

Uvanlig høy strømpris i desemberMener SV, Ap og Sp er for trege med strømhjelp: – Utrolig daffe greier

Varslet strømstøtte

Onsdag varslet statsminister Jonas Gahr Støre nye tiltak som økt bostøtte og ekstra lån og stipend til studenter for å dekke økte strømutgifter.

Han lovet også milliardstøtte til dem som ikke mottar bostøtte, men det er så langt ukjent hvor stor denne støtte vil bli per person eller husholdninger.

Flere partier og organisasjoner har foreslått direkte utbetalinger på tusenvis av kroner til strømkundene for å dempe vinterens strømsjokk. Andre har også kommet med forslag om momskutt og om makspris på strøm.

I Sør-Norge satte strømprisen rekord forrige mandag. Da var snittprisen for et døgn på 2,56 kroner kilowattimen, og prisen i en enkelttime var oppe i nær seks kroner når nettleie og avgifter er inkludert.

Foreslår makspris på strøm: – Vi trenger befolkningens tillit

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert