Equinor-fondene med solid påfyll i 2021

Det gode børsåret i fjor, spesielt i USA, gjorde at Equinor-fondene kunne bokføre solide overskudd. Deler av pensjonen til Equinor-ansatte er plassert i disse fondene.

Tidligere Viking-spiller Tom Sanne er nå fondsforvalter og forsøker nå å score med aksjekjøpene sine. Her sammen med daglig leder Morten Færevåg (til venstre) og investeringsdirektør Thomas Lycke-Ludvigsen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Equinor sitt eget forvaltningsselskap, Equinor Asset Management, økte den totale porteføljen sin med 4,5 milliarder kroner i fjor, til 109,3 milliarder.

Av disse er 24,6 milliarder kroner plassert i egne fond. Selskapet har nemlig fem aksjefond og tre fond for rentepapirer. 75 prosent av disse fondsmidlene er plassert i aksjer, svært mye i USA.

Da er det gode nyheter når USA-børsene stiger over 30 prosent, og Oslo Børs 21 prosent, noe som skjedde i 2021.

– Ja, det eksepsjonelt gode børsåret i USA i fjor viser godt igjen i fondenes regnskaper, sier daglig leder Morten Færevåg til Aftenbladet/E24. – Ved årsskiftet hadde vi aksjer i to fond i USA for totalt 10,6 milliarder kroner.

Les også

De jobber i Equinor, og Equinor er den største kunden. Og gjett hvilken aksje de har tjent over 100 millioner kroner på.

Størst i USA

Equinor Aksjer USA er det største aksjefondet med aksjer for totalt 7,7 milliarder. Pengene er bredt plassert, i svært mange bransjer og selskaper.

Også fondet med norske aksjer er stort. Egenkapitalen i Equinor Aksjer Norge var ved årsskiftet verdt 2,9 milliarder kroner, opp én milliard kroner på et år. I disse tallene ligger gevinst ved aksjesalg på 198 millioner, utbytter på 82 millioner, mens resten er urealiserte verdiøkninger på aksjebeholdningen og netto tegning av nye andeler.

Den største enkeltaksjen i det norske aksjefondet er Equinor. Ved årsskiftet hadde aksjefondet en urealisert gevinst i Equinor-aksjen på 87 millioner kroner.

Les også

Nær fire kroner aksjen i Equinor-utbytte: Staten får 8,5 milliarder

Verre hittil i år

Gode avkastninger i fjor avløses av mer blandede resultater for Equinor-fondene hittil i år. Spesielt de to aksjefondene i USA har merket uroen, og er nå ned rundt 10–11 prosent.

Aksjefondet med norske aksjer er ned nesten tre prosent, mens aksjefondet Europa er ned rundt 7 prosent hittil i år.

– Det er nesten 25 milliarder kroner i Equinor-fondene. Tre av fire kroner er investert i aksjer, én av fire i rentepapirer med mindre risiko. Nå varsles det økte rentenivåer mens det er svært høy usikkerhet på børsene. Endrer dere risikoprofil?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Færevåg.

Pensjon og forsikring

Mesteparten av pengene som forvaltes er pensjonsmidler relatert til tidligere og nåværende ansatte i Statoil/Equinor. Men også Equinor Forsikring bidrar med store summer. Grovt utregnet utgjør pensjonsmidlene knapt tre fjerdedeler mens forsikring er rundt én fjerdedel.

En lav andel av porteføljen eies av kunder utenfor Equinor. Private kan også kjøpe andeler i Equinor-fondene, men man må kjøpe fondsandeler for minst fem millioner kroner for å bli kunde.

Publisert: