Meglerhus spår mer riggras på børs: Tre aksjer har kursmål på én krone

Danske Bank Markets setter ned kursmålet på Tor Olav Trøims Borr Drilling og John Fredriksens Seadrill til én krone.

SPÅR TUNGE TIDER: Det ene meglerhuset etter det andre har de siste ukene kommet med dystre spådommer om riggselskapenes fremtid.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Meglerhusene fortsetter å slakte de tyngede riggselskapene i kjølvannet av det ekstreme oljeprisfallet, som vil strupe oljeselskapenes investeringer.

For riggselskapene, som borer etter olje, har allerede flere kontrakter blitt terminert eller forkortet betydelig de siste ukene, og verre skal det bli, ifølge norske analytikere.

Veddemålene mot Trøims riggsatsing tårner seg opp

Ny bølge med overtilbud

Danske Bank Markets anbefaler nå investorene å kvitte seg med en rekke av de børsnoterte riggselskapene i en fersk analyse, og nedgraderer blant annet Tor Olav Trøims Borr Drilling til en salgsanbefaling.

Riggaksjen er så langt i år ned over 90 prosent på Oslo Børs til kurs 5,7 kroner, men Danske Bank mener nedsiden er betydelig større og har satt et nytt kursmål på én krone.

John Fredriksens Seadrill har allerede en salgsanbefaling, men også her jekkes kursmålet ned til én krone. Aksjen ligger onsdag på 5,6 kroner på Oslo Børs.

Flere kansellerte kontrakter for Borr Drilling – smell på 165 mill.

Negativ kontantstrøm, likviditetsutfordringer og økt belåning er blant faktorene som vil prege riggselskapene de kommende årene, mener meglerhuset, som skriver at ny bølge med overtilbud virker å være uunngåelig.

Slik ser Danske Banks anbefalinger i riggsektoren ut nå:

  • Awilco Drillings salgsanbefalingen gjentas, mens kursmålet kuttes til 1 krone.
  • Borr Drilling-anbefalingen nedgraderes til salg fra hold, mens kursmålet kuttes til 1 krone.
  • Maersk Drilling-anbefalingen nedgraderes til hold fra kjøp, mens kursmålet kuttes til 150 danske kroner.
  • Odfjell Drillings kjøpsanbefaling fastholdes, mens kursmålet kuttes til 10 kroner.
  • Seadrill-anbefaling fastholdes på salg, mens kursmålet reduseres til 1 krone.
  • Meglerhuset har en kjøpsanbefaling på Northern Ocean med kursmål 10 krone.

Danske Bank mener konsensusestimatene i sektoren vil falle betraktelig og er selv 80 prosent under Factset-konsensus for ebitda i 2021 og 2022. De tror markedsforventningene vil bli nedjustert betydelig.

Rystad Energy spår riggkriser: – Kommer til å leve på kanten

Venter konkursprosesser i nærmeste fremtid

En rekke riggselskaper sliter med skyhøy gjeld.

DNB Markets skriver i en riggoppdatering tirsdag ettermiddag, med overskrift «The end of drillers as we know them», at en cocktail med blant annet lave oljepriser, riggetterspørselsødeleggelse, kontrakttermingeringer og ikke-bærekraftige gjeldsnivåer trolig vil tvinge flere selskaper til å gjennomføre restruktureringer eller Chapter 11-konkursprosess de kommende månedene.

Av norske boreselskaper ventes Seadrill og Borr Drilling å komme først ut av en slik prosess, ifølge meglerhuset.

Meglerhuset venter at bransjen etter denne utviklingen vil komme tilbake, men med behov for betydelig skraping av moderne rigger og konsolidering.

Rystad Energy spår nå at opptil ti prosent av kontraktsvolumet for riggselskapene blir terminert i år og neste år, ifølge en analyse. Det tilsvarer en barbering av inntekter på omtrent tre milliarder dollar, eller over 30 milliarder kroner.

Meglerhus om riggselskapene: Handler nå om å overleve
Publisert: