Olsen vurderte aldri sin egen stilling under Tangen-stormen

Sentralbanksjef Øystein Olsen har fått kritikk etter ansettelsen av milliardæren Nicolai Tangen som Oljefondet-sjef. Men Olsen har styret bak seg og har vurderte aldri å gå av som sentralbanksjef.

Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) og avtroppende Oljefondet-sjef Yngve Slyngstad presenterer Nicolai Tangen som ny sjef for fondet i mars.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det kom frem på en pressekonferanse torsdag, der Norges Bank la frem Tangens ansettelsesavtale.

Avtalen skal sikre at den nye sjefen for Oljefondet unngår interessekonflikter med hedgefondet AKO Capital, hvor han er hovedeier.

Sentralbanksjefen har erkjent at prosessen kunne ha vært bedre, men sier at han har hele hovedstyret bak seg og vil bli sittende.

– Det korte svaret på spørsmålet ditt om jeg har vurdert noe som helst når det gjelder min stilling, er: Nei, definitivt, sier Olsen på pressekonferansen torsdag.

Han sier at det har vært en stri vår og vinter for sentralbanken, som har hatt mye å gjøre med andre ting. Olsen nevner blant annet coronasituasjonen, som har sammenfalt med håndteringen av Tangens ansettelse.

– Jeg har hatt veldig mye annet å tenke på. Når det gjelder vurderingene rundt kritikken, så fronter jeg det hovedstyret står for og har lagt opp til. Trygg på beslutningen, trygg på vurderingene og med et samlet hovedstyre bak meg, sier Olsen.

– Tiltrer i september

Jobbavtalen med Tangen legger opp til at Tangens eierskap i AKO Capital og hans personlige formue skal forvaltes av andre. Dermed mener Norges Bank at bekymringene for interessekonflikter kan legges til side.

På spørsmål om det er noe som kan hindre Tangen i å begynne i jobben i september, svarer Olsen:

– Nå er den detaljerte, konkrete ansettelsesavtalen på plass, som ivaretar viktige hensyn som hovedstyret hele tiden har hatt på bordet. Da er ansettelsesavtalen signert, og Tangen tiltrer i september.

Les også

Ny Oljefondet-sjef mener bånd til hedgefond kuttes

– Ikke noe pinglegreier

Den nye Oljefondet-sjefen har heller aldri vurdert å trekke seg tross mange medieoppslag.

– Jeg syns det er en god og sunn debatt, jeg, sier Tangen.

Han påpeker at Oljefondet er viktigere enn noensinne, og sier at det er en spennende jobb som han aldri har vurdert å trekke seg fra.

– Jeg har aldri tenkt å gi meg og trekke mitt kandidatur tilbake. Det å lede Oljefondet handler om å stå i storm i media, men det handler også om å stå i stormen i kapitalmarkedene, sier han.

– Det er en tøff jobb å lede Oljefondet, det er ikke noen pinglegreier, legger han til.

Les også

Slik skal Norges Bank løse floken og unngå interessekonflikter

– En åpen prosess

Kritikken mot ansettelsesprosessen har blant annet kommet fra Norges Banks representantskap, som fører tilsyn med sentralbanken.

De har skrevet i et brev til Norges Bank at prosessen ikke fremstår som åpen, og at banken ikke har fulgt retningslinjene. Norges Bank har også fått kritikk for og erkjent at de ventet for lenge med å føre Tangen opp på søkerlisten.

– Vi har hatt en veldig åpen prosess, men jeg sier ikke at den er perfekt, sier Olsen på pressekonferansen torsdag.

Han sier at Tangen nå er formelt ansatt i Norges Bank. Jobbavtalen er signert, og at Tangen begynner i jobben i september.

Les også

Representantskapet: Bryter ikke alle bånd til AKO-systemet

Bekymret for interessekonflikter

Representantskapet er også bekymret for interessekonflikter grunnet Tangens private formue og eierinteresser. Tangen har et eierskap på rundt 78 prosent i det britiskregistrerte hedgefondet AKO Capital, og en personlig formue på rundt syv milliarder kroner.

Representantskapet har sagt at det er «svært uheldig» at det har fremstått som at Tangen skulle bryte alle bånd til AKO Capital. I virkeligheten skulle han fortsette som hovedeier og ha stemmekontroll.

– Tvil om ansettelsesforholdet, potensielle interessekonflikter og usikkerhet om skatteetiske holdninger, vil kunne innebære vedvarende utfordringer dersom disse problemstillingene ikke løses raskt og tydelig, skrev representantskapet i et brev til Norges Bank 11. mai.

– Representantskapet mener det er uheldig at ikke alle interessekonflikter mellom Tangens økonomi og rollen som daglig leder for NBIM er avklart før ansettelsen, skrev representantskapet.

Flere av fondene som forvaltes av AKO Capital er også registrert i skatteparadiset Caymanøyene. Representantskapet har bedt Norges Bank avklare om dette er forenlig med bankens krav om åpenhet.

– Har vært svært grundig

Norges Bank har frem til nå hevdet at det ikke var mulig å få på plass løsninger for å sikre avstand mellom Tangen og hedgefondet hans før han ble ansatt i Oljefondet.

Jobbavtalen som nå er signert kommer etter at Norges Bank har forhandlet med AKO-systemet om hvordan de kan unngå interessekonflikter og sette opp informasjonsbarrierer og etiske regler.

– Mange spørsmål har vært reist. De fleste har vi besvart fortløpende, sier Olsen på en pressekonferanse torsdag.

Sentralbanksjefen gjentar også at det ikke var mulig å gå inn i detaljene om Tangens eierskap før Tangen visste at han ville få jobben. Olsen avviser også at prosessen har vært for overfladisk.

– Det vil jeg tilbakevise på det aller sterkeste. Ansettelsesprosessen har vært svært grundig, sier Olsen.

Publisert: