Harald Schjel­derup ny sjef i BOB

Den tidligere byrådslederen er blitt ny toppsjef i boligbyggelaget.

Publisert:

NY JOBB: Harald Schjelderup, her fra dagen han annonserte sin avgang som byrådsleder, har fått ny jobb i BOB. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Ap-politikeren Schjelderup vakte oppsikt da han overraskende gikk av som byrådsleder i Bergen 25. april i år, til tross for at han selv gjentatte ganger hadde bedyret at han skulle sitte i jobben frem til høstens valg.

Hans etterfølger ble daværende skolebyråd Roger Valhammer, som Schjelderup hadde hentet inn i byrådet året før.

Schjelderup hadde ikke noen umiddelbare fremtidsplaner utover å «lese noen bøker» da BT spurte ham om dette etter at nyheten sprakk.

FERDIG: Terje Gilje er ferdig som toppsjef i BOB. Foto: Helge Skodvin

Ikke planer

I samme tidsrom gikk imidlertid søknadsfristen som konsernsjef i boligbyggelaget BOB ut.

Den kjente KrF-politikeren Terje Gilje hadde posisjonen som konsernsjef i 15 år, frem til han varslet sin avgang i fjor.

Konfrontert med den ledige jobben, avviste Schjelderup overfor BT at dette var noe han hadde vurdert.

– Jeg har ikke hatt tid eller anledning til å reflektere over andre jobber, ei heller BOB. Nå skal jeg ta noen dager helt fri, lese bøker og jobbe i hagen, og så skal jeg begynne å følge med hva som finnes av ledige stillinger, skrev han i en melding.

Fikk jobben likevel

Mens Schjelderup gikk av torsdagen, gikk søknadsfristen ut søndagen. Mandagen fikk han så et direkte spørsmål om han hadde søkt.

– Nei, har ikke søkt, var svaret.

Til tross for det ble han fredag presentert som ny sjef i boligbyggelaget. I en SMS skriver han at han er på plass og treffer de ansatte. Schjelderup tiltrer i jobben 1. september. I stillingen som konsernsjef for boligbyggelaget tjener han 2,2 millioner kroner i året, det samme som forgjengeren.

Overfor BT sier Schjelderup at han fikk en telefon fra hodejegerselskapet Visindi først en uke etter at han sluttet som byrådsleder. Hans første respons var at dette kom for tidlig.

Står inne for BOB

Deretter ble han ringt av styreleder Einar Kongsbakk, som ba ham sette av tid til en prat.

– Da merket jeg at dette var spennende. Jeg hadde jo egentlig lyst til å gå tilbake til næringslivet, men var opptatt av at det var noe jeg kunne identifisere meg med, sier Schjelderup.

I byggelaget fant han det.

– BOB skal bygge fellesskap. Det kan jeg stå inne for. Det er medlemseid, og jeg har veldig tro på samvirkemodellen. Så er BOB en viktig samfunnsaktør, spesielt i bergensregionen og Sogn og Fjordane.

Ap-politikeren bedyrer at han ikke har diskutert jobben med partifelle og arvtaker Roger Valhammer. Det til tross for at Valhammer sitter med god kunnskap om boligbyggelaget.

TO I BOB: Roger Valhammer og Harald Schjelderup. Foto: Marita Aarekol (arkiv)

Involverte ikke

Valhammer var nemlig styremedlem i BOB frem til august i fjor. Da måtte han trekke seg, etter at nettopp Schjelderup utnevnte ham til å bli skolebyråd i Bergen.

– Jeg sendte Roger en tekstmelding om dette i går kveld. Jeg tenkte det var riktig å informere ham om dette, sier Schjelderup.

Han synes ikke det var naturlig å forhøre seg med Valhammer.

– Nei. Jeg ville ikke involvere noen av mine tidligere kolleger i denne prosessen, utover det at jeg ga Visindi anledning til å ringe noen referanser, sier Schjelderup, som presiserer at Valhammer ikke var blant disse.

Som byrådsleder har han opparbeidet seg mye kunnskap og kompetanse om kommunen, som er en av BOBs viktigste samarbeidspartnere i Bergen. Schjelderup har fremdeles ikke meldt fra om ansettelsen til karanteneutvalget i Bergen kommune.

– Jeg sender melding en av dagene, sier han og presiserer at han først begynner etter sommeren.

Publisert: