Oljefondet gjør oss ikke så unike som vi tror. Noen må ta koronaregningen uansett.

Regningen for koronatiltakene blir sendt til fremtidens generasjoner. Norge slipper ikke lettere unna enn andre land, selv om vi har vi har Oljefondet.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) (fra venstre), NHO-sjef Ole Erik Almlid, Finans Norge-sjef Idar Kreutzer, Virke-sjef Ivar H. Kristensen og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er alle enige om å bruke store penger fra Oljefondet for å dra økonomien gjennom koronakrisen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Alle de vestlige landene kjører på med omfattende koronatiltak på statsbudsjettene.

– Den norske debatten kan gi inntrykk av at vi er bedre stilt enn andre land fordi vi har Oljefondet. Det gjør oss rikere, men vi må betale for koronatiltakene som alle andre land, sier førsteamanuensis Torfinn Harding ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Finansdepartementets foreløpige tall viser at den norske koronaregningen på statsbudsjettet blir litt over 200 milliarder kroner i år. Dette blir betalt ved å ta like mye penger fra Oljefondet. Fondet er på rundt 10.000 milliarder kroner.

Les også

Krisepakker, kriselån og kontantstøtte: Slik dekkes gapet på 201 milliarder kroner

Les også

Økonomene er splittet før oppdaterte virustiltak: – Vi har ikke penger til å fortsette i to år

Førsteamanuensis Torfinn Harding, NHH.

Norge betaler med mindre Oljefond

I andre land må staten låne penger for å betale for tiltakene.

– Økt pengebruk på statsbudsjettet må uansett betales med lavere pengebruk i fremtiden. Land som låner, må betale mer i renter. Norge må betale ved at Oljefondet blir mindre og at handlingsregelen for å bruke oljepenger dermed gir oss mindre å bruke i fremtiden, sier Harding.

Hans konklusjon er klar: Regningen for alle koronatiltakene blir skjøvet over på fremtidige generasjoner – både i Norge og i andre land.

At staten i Norge er rik, endrer ikke på dette.

– Koronatiltakene betyr økte skatter eller lavere offentlige utgifter for fremtidens nordmenn. Tiltakene er ikke gratis, sier Harding.

6 milliarder mindre å bruke

Litt over 200 milliarder kroner ekstra på statsbudsjettet til koronatiltak i år betyr tilsvarende lavere nivå på fondet i all fremtid. Med handlingsregelen om å bruke 3 prosent av fondet årlig betyr dette 6 milliarder kroner mindre oljepenger å bruke i all fremtid.

– Fremtidens nordmenn blir fattigere ved at vi bruker mer oljepenger i dag, sier Harding.

Sammen med økonomiprofessor Jørn Rattsø ved NTNU har han skrevet om dette i det siste nummeret av tidsskriftet Samfunnsøkonomen.

Les også

Sanner kan verne Oljefondet mot koronasmitte. Det vil han ikke.

Alle andre låner pengene

Land uten en velfylt sparegris må låne penger for å finansiere økte underskudd på statsbudsjettene.

Trøsten for dem er at det er historisk billig for staten å låne. Den norske staten er svært kredittverdig og kan låne i 10 år til rundt 0,5 prosent rente. Selv om staten i andre land kanskje ikke kan låne like billig, så er det i alle fall mye billigere enn før.

– Sterke stater kan låne til historisk lave renter. Norge er definitivt ett av disse landene med sterk stat, sier kredittanalytiker Pål Ringholm i meglerhuset Sparebank1 Markets.

Slik er det ikke nødvendigvis verden rundt.

– I rundt halvparten av verdens land begynner staten å få problemer med å gjøre opp for seg, sier Ringholm.

Kan låne til 1 mrd.

Å låne 200 milliarder kroner vil koste rundt 1 milliard kroner i årlige renter for den norske staten.

Derfor kan det fremstå som meget fristende å låne de 200 milliarder kronene til koronatiltak i stedet for å ta dem fra Oljefondet og miste 6 milliarder kroner disponibel, forventet avkastning i all fremtid.

Men slike lån er det i stor grad satt bom for i loven om Oljefondet. Stortinget vil ikke ha en stat som både bygger opp gjeld og et oljefond samtidig. Med både oppblåst sparegris og oppblåst gjeld vil statens netto finansier ville fremstå som uoversiktlige.

Derfor blir koronatiltakene betalt fra Oljefondet. 12. mai kommer Revidert nasjonalbudsjettet 2020, trolig med nye anslag for statens kostnader ved koronatiltakene.

Publisert: