Ny kroneoverraskelse fra Norges Bank
Sentralbanken vil selge 4,3 milliarder kroner hver dag i oktober. Dermed økes kronesalgene med 800 millioner daglig. Dette kan gjøre kronen svakere, mener valutastrateg.
På forhånd ventet de fleste økonomene at Norges Bank ville holde kronesalgene uendret i oktober.
Sentralbanken overrasket mange forrige måned da de besluttet å heve kronesalgene med 2 milliarder kroner til 3,5 milliarder kroner.
«Høyere valutakjøp i oktober enn i september følger av et økt anslag inntekter i kroner fra petroleumsvirksomheten», skriver Norges Bank i en sjelden forklaring på hvorfor kronesalgene økes.
Er boliglånsrenten din for høy? Slik forhandler du med banken.
– Peker mot svakere krone
– Denne endringen peker mot en ennå svakere krone fremover, skriver valutastrateg Dane Cekov i Nordea Markets i et notat.
Cekov peker mot at en euro kan komme til å koste opp mot 11 kroner, mens prisen på en dollar kan komme helt opp i 11,50 kroner.
I skrivende stund koster én euro 10,49 kroner. Samtidig ligger prisen på en dollar på 10,65 kroner.
– For at kronen skal klare seg bedre enn vi forventer, trenger vi at risikosentimentet forbedres markant de neste månedene, noe som er usannsynlig gitt sentralbankens kamp mot inflasjonen, skriver Cekov.
Derfor selges kroner
Ifølge rentestrateg Lars Mouland i Nordea blir oljeskatten betalt i neste uke. Han tror selskapene vil betale inn opp mot 300 milliarder kroner, penger som skal inn i Oljefondet.
Pengene som skal inn i fondet må først veksles om til andre valutaer, et oppdrag Norges Bank har på vegne av Finansdepartementet. Med økte skatteinntekter blir dermed også behovet for veksling, eller salg av kroner, større.
Før Norges Bank veksler om kroner til utenlandsk valuta, altså kronesalg, har selskapene vekslet det samme beløpet fra utenlandsk valuta til kroner, altså kronekjøp, for å kunne betale skatten, ifølge Mouland.
– Nå skal Norges Bank snu seg rundt å selge disse kronene igjen. For kronekursen er ikke dette positivt. Du har fått kronekjøpene som ligger bak oljeskatt-betalingene, og først nå er Norges Bank ute og selger kronene tilbake.
I år har i tillegg fallet i aksjemarkedet og rentemarkedet gitt ekstra mye kronesalg, ifølge Mouland. Grunnen er liv- og pensjonsselskapenes valutasikring, som medfører at de selger kroner når verdien av aksjer og rentepapirer faller, ifølge rentetrategen.
– Disse strømmene har til en viss grad balansert hverandre. Men nå utover høsten når Norges Bank også kommer på banen med å selge, så er det en risiko for at vi får en velsig mye svakere krone inn mot årsslutt.