Ica Norge klarer ikke tjene penger i Norge. Siden 2008 har dagligvarekjeden tapt 2,6 milliarder kroner på de norske butikkene. Av dette kommer 1,1 milliarder kroner fra 2011 alene.

Ica har i mange år sagt at bunnen er nådd og at nå har de sett de siste røde tallene. I går leverte de nok et resultat med røde tall — og sier igjen at nå går det riktig vei.- Siste kvartal i fjor viser en kraftig forbedring fra siste kvartal i 2010. Det viser at det går i riktig retning, selv om det er langt igjen, sier Icas svenske konsernsjef, Kenneth Bengtsson, til Aftenposten.

- Vi er langsiktige i Norge

Han beskriver situasjonen i Norge som en stor utfordring for selskapet.

- Det er beklagelig at vi de siste fem årene har hatt store tap, men vi er langsiktige i Norge, sier sjefen.

Langsiktigheten har kostet dem dyrt.

  • Antall Ica- og Rimi-butikker er halvert siden 2001, og eierne var lenge på kant med mange av egne kjøpmenn.
  • Markedsandelen har falt med over 40 prosent siden 1999. Da var Ica Norge nest størst med Rimi som landets største enkeltkjede. I dag er de minst av de fire store dagligvarekjedene.
  • De siste fire årene har Ica Norge tapt 2,6 milliarder norske kroner. Bengtsson påpeker at avtroppende sjef i Norge, Antonio Soares, har tettet hullene i skuta og at den nye sjefen står klar til å bygge opp et nytt Ica Norge.

Maxi-butikkene er lagt ut for salg, Rimi er bygget om og en rekke Ica Nær-butikker er konvertert til Rimi. Samtidig bygges Ica Supermarked om i ny drakt.

Ica Norges nye sjef, Thorbjørn Theie, ble hentet inn for bare en måned siden. Han var til da ansatt i Norges matgigant NorgesGruppen, der han blant annet hadde ansvar for kjedene Spar og Joker.

Ica Norges redning skal igjen å satse på Rimi-kjeden, butikkene Orkla-eier Stein Erik Hagen i sin tid bygget opp. Konseptet heter i dag «Røde Rimi». Denne kjeden vokser kraftig, og står nå for nesten halvparten av omsetningen i Norge.

- Tjener dere penger på denne kjeden?

- Det kommenterer vi aldri. Men la meg si det sånn; Det går veldig bra for Røde Rimi, sier Bengtsson.

«Bare trist»

- Investeringen i Norge sett under ett går fremdeles i pluss, sier Bengtsson og peker på at Ica har hatt butikker i Norge siden 1993.

SCC-AIPub-F-Brødtekst-hagen.jpg
Berit Roald / SCANPIX

I 2004 solgte Stein Erik Hagen siste del av livsverket sitt til Ica og nederlandske Royal Ahold. Da fikk han rundt 7 milliarder kroner for 20 prosent eierandel.Da Aftenposten intervjuet Hagen om situasjonen i Ica for to år siden, sa han: – Generelt sett er det jo trist at de ikke får det til. Veldig trist.

Hagen sa at han mange ganger advarte de nye eierne mot å endre Rimi-konseptet. Men Icas suksess i Sverige ga eierne stor tro på at Ica-butikker også ville vinne nordmennenes hjerte og lommebok.

- Det er en mager trøst at jeg fikk rett. Nå skal de tilbake til Rimi-butikkene, noe jeg, resten av ledelsen og kundene hele tiden mente var det riktige. De lyttet ikke til oss, heller ikke til kundene, den nye ledelsen har rett og slett forvaltet dette dårlig, sa han til Aftenposten da.

I dag er Hagen styreleder i Orkla, en hovedleverandør til matbutikkene i Norge.