I Norge blir det stadig mer vanlig at man får velge pin-kode til sitt eget bank— eller kredittkort. Også i svært mange andre tilfeller bestemmer hver enkelt hvilken kode de vil ha.

Da gjelder det å finne et nummer som er lett å huske.

Den populære karakteren George Costanza i TV-serien «Seinfeld» brukte en tallkombinasjon som stavet navnet på en sjokoladesirup. Men samtidig er det viktig ikke å gjøre det for enkelt å gjette tallkombinasjonen.

Den aller mest populære, firesifrede koden, er «1234».

Det viser en undersøkelse gjennomført av Nick Berry i konsulentselskapet Data Genetics, basert på 3,4 millioner pin-koder.

Nesten 11 prosent av disse kodene har denne kombinasjonen.

De minst populære

Mer enn 6 prosent har kombinasjonen «1111», mens «0000» er tredje mest populære. Deretter følger «1212» og «7777».

De 20 mest populære kombinasjonene utgjør 26,83 prosent av de 3,4 millioner kodene i Data Genetics' database.

— Statistisk sett, med 10.000 mulige kombinasjoner, hvis kodene var jevnt og tilfeldig fordelt, burde disse 20 kombinasjonene utgjøre bare 0,2 prosent av totalen, ikke 26,83 prosent, skriver Berry.

Tall som begynner med «19» går også ofte igjen, trolig på grunn av at folk velger årstall.

Han har også sett i bunnen av den rangerte listen. Bare 25 av de 3,4 millioner kombinasjonene (0,000744 prosent) besto av tallrekkefølgen «8068». Hakket mer populært er «8093» og «9629»

Lekkasjer

Bak undersøkelsen står altså Nick Berry i Data Genetics. Berry er en britisk gründer som solgte selskapet sitt til Microsoft, og deretter jobbet 14 år i samme bedrift. Han har blant annet mottatt Design Award og The Queen’s Award for Technology i hjemlandet, og ble i 1994 anerkjent som en av tiårets mest betydningsfulle entreprenører av Sunday Times Magazine.

Tallgrunnlaget han bruker, stammer fra lekkasjer fra stjålne eller avslørte passorddatabaser. Dette har tilsammen gitt en tilgang på 3,4 millioner firesifrede pin-koder.Berry gjør oppmerksom på at han ikke ønsker å oppfordre til datakriminalitet eller hacking, og at han ikke under noen omstendigheter vil dele databasen med de 3,4 millioner pinkodene med noen andre.